自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

排一年見護士,等多幾個月見醫生,醫管局網頁有講大約要排幾耐,我唔知你點諗,我會寧願等好耐,政府醫院唔洗等都一定唔會好
attach0/tmp/php1Aw1Md

珍珠宮

美行 發表於 23-10-12 16:04
細仔評估後初步結果為ADHD,但聽講政府排期好似好耐,起碼以年計,之前睇新聞甚至有媽媽話排左幾年都未睇到 ...

系。起碼2年。
但我好彩,之前疫情嚴重時,可能啲人取消booking,無啦啦。打嚟話可提早(記憶系照排,排咗1年幾呱)之後見醫生,問啲日常生活嘅嘢,可能唔太大問題,之後無嘢跟進,只係話有啲講座可報名。

別墅

個人覺得食補品都有效,現今世代細路食太多加工食品,營養失效令adhd變得常見

珍珠宮

我諗要搞清楚係已經有「確實」證明去排政府計,即係已經做左評估(無論經學校or自費私家精神科)。

已有「證明」係ADHD,拎住相關證明去排政府應該係大概21-24個月,因為我姪仔排緊,佢係睇私家精神科先,其實都好多keep住睇私家時,一邊等政府。

如果乜都未開始做,乜都打算靠資助,咁係「先排隊」等做評估,然後佢真係認為ADHD又再排唔知乜,當然係會樓上提到嗰類等幾年。

珍珠宮

小平媽媽 發表於 23-10-12 18:27
我女當年無咁多資源,排左2年幾先入到政府,等待期間自己要去報堂上,同睇私家精神科醫生評估食藥先,要預 ...

你女「當年」大概幾時?
我姪而家睇緊私家,每月平均2千多d。而家睇私家應該好少$15粒,不過反正都要自費,好多睇得私家都會揀口碑好嘅精神科。

珍珠宮

如花太太 發表於 23-10-13 10:24
個人覺得食補品都有效,現今世代細路食太多加工食品,營養失效令adhd變得常見

你指嘅補品係???定係魚油嗰d supplement?
因為我姪仔都有睇過中醫,有ADHD食補嘅野都可能激發衝動,我姪仔食溫和類補品都唔受得,好易頭痛。

別墅

如花太太 發表於 23-10-13 10:24

有咩補品有助ADHD小朋友?魚油丸?

別墅

fupigpig 發表於 23-10-13 10:34
我諗要搞清楚係已經有「確實」證明去排政府計,即係已經做左評估(無論經學校or自費私家精神科)。

已有「 ...

係,係尤德夫人到做左評估,考慮緊排唔排政府好。

別墅

fupigpig 發表於 23-10-13 10:44
你指嘅補品係???定係魚油嗰d supplement?
因為我姪仔都有睇過中醫,有ADHD食補嘅野都可能激發衝動,我 ...

魚油丸,另外阿女食過一隻補腦磷脂都有用

別墅

美行 發表於 23-10-16 10:33
有咩補品有助ADHD小朋友?魚油丸?

係,魚油丸補DHA EPA,另外補腦磷脂可以試下Cupal醒腦丸

珍珠宮

美行 發表於 23-10-16 10:34
係,係尤德夫人到做左評估,考慮緊排唔排政府好。

你應該有封證明佢係ADHD? 我姑仔係拎私家精神科證明去政府葵涌兒童精神科(我唔肯定個醫院部分嘅名),佢話即日俾左個期見QE精神科醫生,等大概20個月。
佢係偏向睇私家夠細心,尤其開頭試藥需要覆診比較密,有乜小問題隨時打電話問醫生(即日覆),有乜懷疑又可以隨時改早時間覆診。
佢預左排政府要over一年半,咁呢一年半喺私家睇穩定左、試藥定左,到時見政府醫生再考慮。
排定政府冇壞。

子爵府

小朋友本身私家跟開, 去睇學童保健時保健個醫生教路, 佢即日寫左封轉介信, 我地又即日帶小朋友去登記排九龍醫院, 又即日出到個期 (大約係8個月後左右)。

大宅

我小朋友排左唔夠一年…當時係拎轉介信去瑪麗登記 之後收電話東區準備有兒童青少年精神科 問我轉唔轉過去 算好好彩

大宅

如花太太 發表於 23-10-16 10:41
係,魚油丸補DHA EPA,另外補腦磷脂可以試下Cupal醒腦丸

請問食緊邊款

大宅

回覆樓主:

幾大?確診左未?
精神科要小學先睇,睇下係咪開藥食。
如果係想到校訓練,確診左可以就轉介 學校社工, 學校社工會安排到校服務中間要等嘅時候可以去私人機構做訓練先。

男爵府

lukelukeu 發表於 23-10-12 16:27
其實真係好耐,我由k3(4歲幾)開始搞,到今年8月先去尤德做評估,九月見醫生。
...
等了多久?

大宅

咁求琪 發表於 23-10-12 17:27
睇完其實都唔知你排左幾耐

係咪一年左右?

珍珠宮

回覆樓主:

兩年

子爵府

係咪又係幫古寶醒腦丸賣廣告?通常一堆新國民講sen就同呢隻醒腦丸有關

男爵府

牛年勳章

美行 發表於 23-10-12 16:04
細仔評估後初步結果為ADHD,但聽講政府排期好似好耐,起碼以年計,之前睇新聞甚至有媽媽話排左幾年都未睇到 ...

找個私家精神科醫生睇左先,做左評估,寫轉介信,再通知學校攞多封推薦信,再帶埋D報告去政府排,會快D。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊