自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟唔跟佢去好?佢係可以申請帶埋我過去既,但我過到去係完全無野做、無工作、無朋友、無家人。
但唔跟佢過去,唔通岩岩新婚就要分隔兩地咩。

其實係咪根本係我諗多左?因為呢啲情況根本唔洗揀,一定係死跟老公走。

珍珠宮

ming200210 發表於 23-10-15 23:40
岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

日本喎
畀我一定跟埋去食、玩先再諗
再唔係順便學日文、讀書,不知幾開心

我去短business trip都唔想走

月光兔    發表於 23-10-16 11:01
bowiekashu    發表於 23-10-16 00:34

水晶宮

岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

梗係去啦,新婚就要分開唔係幾好。你過去可以行街買野,學下日文,煮定飯比佢,做下家務清潔,又可以維系婚姻。

伯爵府

你自己有冇工作?娘家,工作放得低嗎?
新婚當然唔想分開。
定係可以拒絕過日本?繼續係香港至多唔升職?
佢係咪日文好得?係日本工作都唔容易。
應該你年紀都不太大吧。放棄了而家工作就差唔多癈了武功。 如果係長留,一係把心一橫係嗰度生埋B 又學日文。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

新婚+日本,唔洗諗實跟!學吓日文,周圍行吓睇吓,簡直多姿多彩

珍珠宮

新婚階段係最甜蜜嘅,如果老公要長註日本,咁都要跟過去的了,就算唔長住,也起碼陪老公住一段時間,如果掛住屋企人或朋友,可以回香港小住。

侯爵府

回覆樓主:

啱啱結婚,咩地方都會跟。

男爵府

畀面勳章

你本身有自己的事業嗎?屋企長老需唔需要照顧

別墅

LoveCorgi2 發表於 23-10-15 23:52
你自己有冇工作?娘家,工作放得低嗎?
新婚當然唔想分開。
定係可以拒絕過日本?繼續係香港至多唔升職?

我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐妹幫手照顧父母。

佢係可以拒絕過去既,但坦白講,呢個機會真係好難得,人工福利全部都好好,我又唔想佢因為我放棄。

最主要我有野諗既原因係,雖然香港無野放唔低,但我過到去咩都無,全世界就得番佢一個,一諗到咁就好無安全感。

我地年紀都大架啦,40+, 所以唔會生小朋友架啦,所以連仔都唔會有得湊,咁我係果邊就仲唔知做咩。老公就流利日文、我就一粒日文都唔識

伯爵府

親子王國15週年勳章

大前題係佢會唔會養埋你先?

琥珀宮

梗係過啦

男爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

咁又唔係要你一世住日本,可能都係短暫幾年呢
到時你唔慣咪先返返香港,完全無損失

別墅

Acaciacacia 發表於 23-10-15 23:57
新婚階段係最甜蜜嘅,如果老公要長註日本,咁都要跟過去的了,就算唔長住,也起碼陪老公住一段時間,如果掛 ...

其實我都諗緊,自己可能會香港日本兩邊走。去日本旅行緊係爽啦,但要係果邊生活,無朋友無家人,好似咩都無咁,個人好無安全感。

琥珀宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

日文唔難學,咁多漢字好容易學

伯爵府

新婚,又冇細路擔擾…跟去啦~
我朋友同你情況差不多,仲有個半歲B嚟…都有跟去。
~你咪又當學新嘢識新朋友囉。遲來的Working Holiday

水晶宮

要考慮D咩?

我好中意旅行, 好奇心超強, 邊度都會去, 仲要咁好機會去見識去異地生活, 放假仲可以每個地方都去下, 正呀! 老公返左工咪自己一個去探索下囉! 又可以學日文

別墅

averymom 發表於 23-10-16 00:02
你本身有自己的事業嗎?屋企長老需唔需要照顧

係香港有工作既,但本身無咩事業心,所以放棄工作唔係我考慮條件之一

屋企長老仲有其他兄弟姊妹幫手睇,其實都問題不大

我考慮既野只有一樣,係過到去,我無朋友、無家人、無工作咩都無,又唔識日文,個人好無安全感

別墅

大將軍 發表於 23-10-16 00:03
大前題係佢會唔會養埋你先?

咁呢個就一定會

伯爵府

梗係跟啦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

既然冇小朋友就更加要一齊過去啦,你咪做家庭主婦,得閒學下日文,周圍玩下囉,無謂兩個各有各孤單啦,反正你話你冇乜事業心,咁就過去適應下先,可能你好鐘意呢

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊