自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

ming200210 發表於 23-10-15 23:40
岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

一定跟埋去,唔理咩國家,兩公婆分開太耐真係唔太好。
日本夫妻之間感情好複雜,我識嘅大部分日本女友人或男友人,已婚或未婚都有多於一個性伴侶,係日本好普遍,成日都偷情。

大宅

岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

最理想係佢如果留喺香港都可以升職,咁就乜都唔使煩,我意思係如果老闆覺得佢有料,就算佢唔去日本,喺香港都可以有機會升職嘛,點解一定要調去日本?人工多左幾多先?唔好忘記你要放棄份工一齊過去,都有成本喎,你唔好覺得自己阻住佢升職係自私,相反,佢如果只顧自己升職,而不顧你的感受,咁樣佢咪仲自私。你仲要日文都唔識,又離鄉別井無晒親人朋友,日本人英文又差,真係唔知點溝通,到時幻想到你可能會抑鬱,你依家都已經反映晒出嚟你內心係唔情願的,何必勉強自己?我覺得去日本反而好大機會製造婚姻危機咁,去到適應唔到你可能會好多負能量或怨氣嗰啲,好易傷感情

珍珠宮

Roblox 發表於 23-10-16 02:41
最理想係佢如果留喺香港都可以升職,咁就乜都唔使煩,我意思係如果老闆覺得佢有料,就算佢唔去日本,喺香 ...

終於有個正常人

珍珠宮

回覆樓主:

十個男人有9個叫雞,第十個仲考慮中.

至於架妹,十個男人有十個都想娶架妹

你老公點解學日文?本身都鍾意日本文化?

日本更加要做跟得夫人, 架妹咁吸引,男人又有需要,老婆不在火身邊,真係好易有第三者!

既然個老公願意唔調職,更係叫佢唔好調啦,趁新婚仲有話事權

珍珠宮

回覆樓主:

除非我自己係本地有份薪金待遇都好嘅工作,否則一定唔會糾結,直接決定跟過去!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:07
其實我都諗緊,自己可能會香港日本兩邊走。去日本旅行緊係爽啦,但要係果邊生活,無朋友無家人,好似咩都 ...

到時返學學日文,肯出去活動的話,慢慢自然有朋友。

去唔去都好,兩公婆應該要一齊。

別墅

新婚當然跟去啦

子爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:13
考慮既點係,去到果邊唔識日文,無人無物無工作,個世界好似得番老公一個人咁,我覺得好無安全感,好似到 ...

你去到搵日文班上囉⋯⋯定係你本身個人唔太鐘意試新野學新野?咁就會用多少少時間適應

大宅

回覆樓主:

新婚,沒小朋友,雙方父母有人照應,當然跟埋去,大家互相照顧才是真正婚結後的生活,如果各自各的做咩要結婚?日本人生活有規律,依家上網睇多d資料吧,而且買野又唔一定要講野,去到慢慢學,不用太擔心怕依賴先生,到時這個家整潔是靠你維持。

水晶宮

緊係跟la,去玩,去增進知識,去恩愛,多大的好處,口在你身上,那裡會冇朋友?去個公園都會識到

男爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:11
咁呢個就一定會

咁就一齊過去,試一年先,連去試下都唔願意,好難走下去

男爵府

回覆樓主:

我聽到不知幾羨慕你

子爵府

回覆樓主:

家庭主婦其實好忙,老公家用實屬正常,唔使唔好意思,一定跟過去。
過到去,都可以識朋友,日本都好多香港人。

珍珠宮

如果可以嘅話梗係跟住一齊過去日本啦!邊有可能新婚就要分開呀?你可以照顧佢日常嘅起居生活又可以順便學吓日文,當然,如果你喺香港有份高薪厚職就令作別論⋯⋯

男爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

既然你冇事業心,香港娘家又唔使你照顧,睇唔到有乜嘢理由你唔跟佢去日本喎!

子爵府

去到可以去學日文兼做代購,還要負責三餐、清潔,完全無可能會悶。做代購都有收入,咪不用少少嘢都問老公拎錢買囉。日本女人好多婚後唔做嘢,我發而覺得好易識到朋友。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係跟啦,何況日本咁近香港,一年返去2次都得啦,擔心咩嘢?

侯爵府

正呀!比我唔就完全唔洗諗,即刻諗下個日本之旅點安排

珍珠宮

係幾頭痛,
一方面同老公分開唔太好,無論新婚又好,結咗好耐婚都好,同老公分隔異地都唔太理想,
第二方面,經濟問題,放棄咗工作,你地生活有無問題,如果你想生小朋友,可以跟埋過去照顧家庭,如果純粹跟老公過去,沒有工作,沒有小孩,要諗諗呢啲日子可以過幾耐,要有預算的

珊瑚宮

2024年龍年勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

過到去可以搵啲嫁左過去嘅中港台人妻,咁就有朋友喇
同埋有朋友去旅行都可以約出黎gathering下

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊