自由講場

跳至

首頁
23456...24

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

basketboy 發表於 23-10-16 08:51
我個仔習慣咗有嘢同我講,咁大個出來工作,佢哋有自己諗法。

阿仔對我好信任,暫時咩都同我講。爸爸就少 d 嘢講,不過睇得出兩父子好錫對方,佢地覺得關心同愛嘅表達,經行動,好少用把口講。

basketboy    發表於 23-10-16 09:23

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

大pat豬媽 發表於 23-10-16 07:15
未揾到工作時已間中係男朋友度過夜,揾到工作在男友家附近就直接去男友度住。
...

唔係潑冷水,我朋友嗰女就係咁,最終分手返番屋企,兩母女關係才好番,先知屋企人才對佢不離不棄!
我自己都有一個女,呢類題目曾討論過,男嘅跟屋企人一齊住嘅話,我女話唔會同居;搬出去兩人同居,大家要睇搵幾多錢,兩者搵得兩萬幾就咪攪咁多野講同居,租屋貴,佢話等結婚先同居!

男爵府

如果個女同我一起住,我會提醒佢比家用。至於數目多少,大家有商有量達成共識就得。

如果女吾同父母同住,同時父母自己經濟搞得掂的話,我可能會同女講:依家你事業先剛剛開始,同男朋友一起住,吾好要人地比曬錢,自己要承擔一半。如果你經濟上蠻蠻緊,就吾使比家用我,等你寬裕一點先至比啦!

水晶宮

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

其實佢話同個女感情好係咪只單方面咋,無理由一嘢就變到咁㗎喎,不然佢個女平時都掩飾得好好啫!
生仔女真係唔好諗住有任何嘢要靠佢哋,唔好諗住有咩回報,有嘅你就好彩,冇嘅就只怪自己當初咁on居去生個b出嚟嘥自己金錢同精神,仲要激心嗰啲先慘!咁依家你都生咗啦,做好自己本分咪算囉!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

兩母女搞乜鬼野試探丫!不過個女唔自願俾已經係衰女,少少地2,3千俾屋企人當飲下茶好應該啦。

俾我就會好好過自己日子,去環遊世界,咩嫁妝,咩幫手俾首期唔好問我

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 大pat豬媽 的帖子

但係個小朋友無叫你俾佢食好, 住好架喎~
小朋友長大後, 都有自己負擔, 唔應該寄望小朋友會俾家用你, 佢唔痴你已經好好~
我自己本身都有一個小朋友, 從不期望佢俾家用, 我會自己儲退休金

鰻魚飯    發表於 23-10-16 10:13

男爵府

如果經濟冇問題,攪好關係先。

不要太針對個男朋友,已同居,多會聴男友意見。你有冇見過佢男友,関係咪好嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果同住系必須要大家分攤家庭開支,即系要比家用,唔同住既都應該比3000,呢3000只系一個態度,比我唔會主動問,過左幾個月後會試探,如果唔比我都唔會出聲,之前供書教學系無條件付出既,但會同佢講今後唔會再有任何金錢上或勞力上幫到佢,我地要為自己打算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實朋友個女如果同男友散左甘點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 23-10-16 05:36
如果已經搬走左,我就唔會要佢比$6000, 比$2000 會照收,儲定做嫁妝。

我都係,搬走左都仲要俾6千,如果第日搬返去住咪要俾double

公爵府

大pat豬媽 發表於 23-10-16 05:03
朋友個女剛出來工作兩個月,人工約二萬多。和男朋友同居,日常開資由男方付。朋友要求個女比家用,個女唔願意 ...

女生外向,好多時都係要同男友老公住過先知屋企人好。

琥珀宮

我愛Corina 發表於 23-10-16 05:36
如果已經搬走左,我就唔會要佢比$6000, 比$2000 會照收,儲定做嫁妝。

搬走都要求三成人工做家用,好狼姐

珊瑚宮

2024年龍年勳章

一開口就話要6千,試乜鬼野探?俾著我都拒絕啦,無啦啦做乜要玩試探,完全係多餘

珍珠宮

其實,養仔女,除非讀直資,私校,國際學校或出國讀,比佢參加高價課外活動,又或者糸私家醫院常客,否則,由出世,去到大學之前,吾會使好多錢。
乜野養你使好多錢,其實系廢話,系潛在既得利益者講嘅說話,用來情緒勒索。
我就系要踢爆呢D父母同長輩嘅說話

公爵府

朋友個女剛出來工作兩個月,人工約二萬多。和男朋友同居,日常開資由男方付。朋友要求個女比家用,個女唔願意 ...

仲乜要試探個女?

個女知道會反感

公爵府

你朋友傻豬囉,仲乜要試探?用得試探依招就証明佢唔多信任個女囉,我個仔都畢業出黎做野,一齊生活,我地係開放式討論家庭負擔問題,唔會開口要求俾幾多先合理,只需要佢負點責任就可以,佢自己主動話幾多就幾多,咁樣起碼冇傷感情,另外佢仲識得第一份糧俾左少少錢我買野食tim, 亦買禮物俾妹妹,所以家用問題係好尷尬,要傾,但唔好set價錢,睇仔女能力

水晶宮

2024年龍年勳章

剛出來做事就同男朋友同居 。。。。日常開支仲要男方比哂
其實好視乎父母同子女間係點樣睇家用呢個命題。我地上一代一個養成棚人,自己恨不得快D出嚟做嘢搵錢幫補屋企。自己視有能力比家用有貢獻為傲,出糧亦自動自覺冇托手㬹。時勢唔同,普遍而家係兩個養一個,家境雖不富裕但亦生活無憂,所以另一個思維就出現就係唔駛子女比家用。我個人認為家用係一個成員回饋屋企的行動,爸媽搵錢維持一個家的開銷,子女成年有能力亦需要同樣咁做,係責任。同屋企等唔等錢駛完全無關。你朋友開頭獅子大開口要6000又話試探,兩母女有咩好試探呢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

平時關係點架?
已搬出去住, 我感覺關係不是太親.
家用係仔女自願比, 甘心樂意比的, 如要要求至比, 仲要講數, 變質了. 除非家庭經濟有需要, 咁就同個女商量, 而唔可以要求
係人聽到你朋友咁講都反感啦!
佢用錯方法了

水晶宮

LekGirl 發表於 23-10-16 07:06
我哋果個年代俾1/3糧真係基本嘢…
我個年代我比一半架 我自己定的, 父母冇要求我比幾多

水晶宮

Horsebbj 發表於 23-10-16 07:07
一出身就同男友同居, 對家庭的歸屬感應該麻麻,我會教佢戴眼識人好好愛護自己, 日後人財兩失時就....
...
我都係咁諗, 家庭 BONDING 好, 唔會急於搬走, 女仔要愛自己, 個女個心都唔係屋企度, 肯比家用都OK啦! 仲要求 $6000? 自己破壞關係

首頁
23456...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊