自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

出街食飯好似越嚟越貴,食物質數越來越下降
attach0/tmp/phpoRw7dN

公爵府

都係講事實姐

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

真野唔好攞出嚟講,咁的確又係事實

公爵府

果日去大家樂食飯,牛排居然有酸味。真係千年老肉。唔係貪方便,真係要抵制佢先得

opclk99    發表於 23-10-17 13:20

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

飲食業唔夠人做嘢
經濟唔好老闆亦想慳皮

咁可以點啫,生活在香港唔通日日去深圳咩,呻完會改變到d咩

男爵府

貴吾係一個問題,你開嘅價錢我願俾,但原來吾好食、又冇服務、再加上時間限制。我係消費者吾係麻木到咁,有得揀梗係吾願再留港消費啦。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 syne403 的帖子

中肯只要仲有一定數目嘅人願意難食都俾錢,佢仍會繼續難食,我就係其中一個,因為我貪方便,不過有d真係自己煮好過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

貴唔緊要其實都食得起既,不過貴得黎唔好食,服務態度惡劣兼且坐得逼,仲要限時,我都覺得識得煮野食既廚師去曬邊?全部去曬移民?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

syne403 發表於 23-10-17 12:53

星期日飲茶都要限時1.5小時,飲茶原意係傾計,而家都無埋

男爵府

syne403 發表於 23-10-17 12:53

今朝喺藍田韓樂食咗個早餐($50),雖然有D貴,但入面D員工幾好服務,食物質素都好OK。
平時入去食午餐多
attach0/tmp/phpdP9mVB
attach1/tmp/phpBgT6Yj
attach2/tmp/phpLgCV21

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-10-17 13:03
飲食業唔夠人做嘢
經濟唔好老闆亦想慳皮

疫情令到全民烹飪水平整體提昇左,如果出街食仲顯著差過自己煮,咁不如自己煮。

出街食飯,一係就stick with 自己篩選過的餐廳,一係將就吓。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

甘道夫 發表於 23-10-17 13:06
貴吾係一個問題,你開嘅價錢我願俾,但原來吾好食、又冇服務、再加上時間限制。我係消費者吾係麻木到咁,有 ...

同感呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

甘道夫 發表於 23-10-17 13:06
貴吾係一個問題,你開嘅價錢我願俾,但原來吾好食、又冇服務、再加上時間限制。我係消費者吾係麻木到咁,有 ...

同感呀

公爵府

咁貴原因主要是租,所以我強烈建議租管,資產增值稅及閒置稅,大家同意嗎

侯爵府

酒樓飲茶限時1.5小時真心痴線, 我寧願唔飲......

男爵府

alicego62 發表於 23-10-17 13:46
咁貴原因主要是租,所以我強烈建議租管,資產增值稅及閒置稅,大家同意嗎
...

極度同意,好過加薪俸稅

大宅

回覆樓主:

出街食飯大部份錢係比租加人工
想食好西就自己煮
好公道
日日出街食又多味精又咸
以前d人返工邊會出街食
個個帶飯啦
仲有人係唔食lunch

子爵府