自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好多詐騙電話。防不勝防。

前日又有一個外國唔知咩國家既電話打黎,係用視像電話既,我即連電話都熄埋,怕左呢啲﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

我就係驚會咁,所以通常都睇完就唔理,咩都唔敢按~

子爵府

回覆樓主:

我都好似按過,真係防不勝防
正義或會遲來但不會缺席

男爵府

收音機節目主持還說,對方可扮你朋友之前與你對話駁下去,令你不以為意以為真是朋友傳訊息過來,更在假讯息內借錢。

好難check到手機是否被入侵,就算拿去電话維修也很難check.
最好洗機及改哂電子戶口登入名及密碼。
最安全拿去正行客服洗機,之後用過全新電郵/電話,之后不要下載番前手機備份以免附有病毒。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我中咗好多
還你千世笑來世未必能遇到

大宅

男爵府

my005 發表於 23-10-19 13:31
真係好多詐騙電話。防不勝防。

前日又有一個外國唔知咩國家既電話打黎,係用 ...

我琴日都收到,乜吾係喺你phone list有信息, 頂頂有2格,左邊封鎖,右邊新增聯絡人咩?我冇㩒佢信息任何制呀
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

死啦,唔明應該點block 先岩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChristyMum 發表於 23-10-19 13:51
我琴日都收到,乜吾係喺你phone list有信息, 頂頂有2格,左邊封鎖,右邊新增聯絡人咩?我冇㩒佢信息任何制 ...

我就係唔多識,見訊息下面有"封鎖",就貪方便按左喇。我以為個"訊息"係WHATSAPP 出黎提醒既,而唔知而家有咁多古惑野囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

減齡達人勳章

多謝提醒, 有時真係會手快快按咗

男爵府

現在電騙手法不僅僖
日新月異,騙徒應是Marketing及IT專才,會按不同年令層、教育背景設計不同騙術,百貨應百客,僅有一种適合你。

如此煩,最好不用電子戶口。不要用手機電脑儲存重要證件文件。

男爵府

回覆樓主:

不過早幾日收到一個用WhatsApp通知我拎野嘅sales,個版面都係咁既樣喎?

我有答佢,不過無add又無block佢。D騙徒咁搞法真係頭都暈
attach0/tmp/phpiBGJeb

伯爵府

QQLAM 發表於 23-10-19 12:38
我琴日好似唔小心按佐。。。可以點樣check手機有無比人hack?。
...

唔會被hack

依家d 謠傳講到whatsapp 萬能,可以控制到部電話(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果佢係一個有毒連結, 就會被hack

男爵府

2024年龍年勳章

fivebeanrice 發表於 23-10-19 11:55
死火……我好似前幾日有㩒過,咁點算呀?

呢款係hack你個WhatsApp,跟住sent message 俾你通訊錄上的朋友借錢!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好彩我連click入去的氣力都懶

伯爵府

nicholasmom 發表於 23-10-19 14:21
呢款係hack你個WhatsApp,跟住sent message 俾你通訊錄上的朋友借錢!

原來如此,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fivebeanrice 發表於 23-10-19 11:55
死火……我好似前幾日有㩒過,咁點算呀?

撳完會見到咩?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nicholasmom 發表於 23-10-19 14:21

但事主仲可以handle 戶口?
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 23-10-19 14:44
撳完會見到咩?

咪對話消失左,touchwood 唔見其他異樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊