自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己睇完都感覺良好,撇除banding問題,呢間係唯一一間我哋兩個都鍾意。一去到感覺好熱鬧開心,好多學生返嚟幫手,個個面帶笑容,感覺係真心想返嚟學校幫手嘅,師生關係亦師亦友咁;有我女鍾意嘅課外活動;呢間係區內B3但校風好嘅學校(我地學校小學老師講)
想問下b2生選b3學校.. 有問題嗎?會有人咁揀?thanks!!

珍珠宮

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

我覺得 你同個女都接受到 無問題喎
仲有時間睇多幾間再比較下

男爵府

2024年龍年勳章

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

其實B3頭既學校老師,比B1既老師更用心教。
B3校的B1生其實好有成就感。
如果間學校都係正當讀書嘅人多,就揀B3 會幸福多。
睇父母心理關口接唔接受仔女讀B3校。

公爵府

校風好好重要

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

-定係搏B 1

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

B2頭都要揀B3? 可能你女覺得讀B3成績冇壓力,不過老實,成績其次,校風最重要,B2頭 vs B3嘅學生都差幾遠,要搵到校風好,學生又乖嘅B3學校其實幾難,最最最重要係升中後,同輩對佢嘅影響多過父母100倍,要小心考慮

水晶宮

千其唔好, 你唔係去遊樂場玩, 始終都要考DSE, B3開心熱鬧都好, 始終同學程度係B3, 你女女只會拉底左

仲有, 你知道收既B3同學對女女的影響? 同學嚟自咩家庭, 品格...都重要

侯爵府

比我唔會揀B3,有能力讀唔好降低要求

子爵府

B2頭當然揀番程度相約既學校,唔應該跳落一級

子爵府

回覆樓主:

我就唔會咁樣揀,因為band3除左英文科,其他全部中文教,你地覺得ok?同埋我記得有jm講過band3教既英文都好淺,驚唔驚到時考DSE會跟唔上?

男爵府

回覆樓主:

Lunch time 同放學去學校觀察下先再決定
info day畀老師揀返去幫手嘅當然係質素比較高嘅同學
同埋睇多幾間band 2先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多人出國適齡學童又少咗,基本上學生會向上移,唔係話一定要搏B1,但冇理由自己明明係B2走去揀間B3,中學好重要,身邊人如果成績麻麻又冇乜鬥心,孩子都會受到影響,學好3年學壞3日,遇到損友就麻煩啦,完全唔值得搏

公爵府

一定B1、你小朋友 2 A、呈現二努力啲可以去到1 C!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

B2頭中學, 部份有一班精英班, 用英文教.
B3係唔准用英文教

大學, 通常用英文教, 銜接上吃力點.
連B1 用中文教學的金民泰, 同學首選都係入中大(除中文/中史科, 中大也是大部份用英教學, 因參考書大部份是用英文寫)

假如她將來讀化學, 中學用英文讀較易,
因用中文的化學名水蛇春咁長, 較難記

水晶宮

畀面勳章

勸你唔好
我教緊b 1,b 2,唔同banding學習氣氛好唔同
Banding低的學校,好多收學障學生

水晶宮

畀面勳章

castle100 發表於 23-10-20 14:56
一定B1、你小朋友 2 A、呈現二努力啲可以去到1 C!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

池中無魚蝦為大, 但沒有需要自我眨級, 另外band 3學校除了成績問題, 學生操行亦可能有些微偏差, 你們接受到嗎?

子爵府

首先你要了解一下小朋友性格,我女都唔係讀書型,由細到大都係逼,默書默到次次喊晒口,星期六日全日只係溫默書,最後都係逼左個b2尾出黎,叩門叩到一間b2,佢要揀一間b3,甘我最後都俾佢自己揀左,到而家f3,無遲過到,無欠功課,無試過一科唔合格,返學好開心,一直keep住b3精英班,我覺得無揀錯到

但如果你女都係讀到書既,我就覺得可以進取小小

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有冇考慮B1C?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我個人會報B2 頭, B2 中, 有至少一班用英文教的中學.

至於博入B1c, 我個人覺得唔好啦.
入到B1 尾, 永遠做包尾大班.
甚至被勸退, 到時中二要找間好的B2未必有插班位. 有位都很多人爭.
近排咁多空中飛人, 我就去會博B1尾了

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊