自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

fong2005 發表於 23-10-20 16:25
想問⋯band 3用中文讀大部份科
對於入大學會唔會有影響?
大學用英文教大部份科喎

B3嘅方向並非入大學,而係幫學生搵到就職方向,當然都會有一兩個學生靠自己本事入到U,但點都唔多。
我朋友係B3中學做老師,學生唔一定曳,但讀書能力真係幾有限。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

donut_mami 發表於 23-10-20 15:22
多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一 ...

你有否跟老師談論你們的想法?

別墅

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

開放日當然睇到最好玩嘅野同最乖的學生,老師當日,係當日!都表現very nice有愛心, 開放日的感覺不能盡信。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

想佢玩得開心,唔計較成績: band 3想佢努力讀書,搏入大學: band 1

已刪除用户

珍珠宮

donut_mami 發表於 23-10-20 15:22
多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一 ...

唔好咁快就話個女唔鍾意讀書,現在佢只係小學生,大個咗有機會會變。
我仔小學都係我一手扶持,完全講唔上勤力好學,上到中一開始管唔到,佢完全放棄學業咁款,但兩年之後今日,叫佢唔讀都唔得,自動自覺去自修室溫習,今個月底測驗,佢仲叫爸爸唔該靜啲,唔好阻佢讀書,佢同我講佢要入到大學。
點都要比仔女一個機會,難聽啲B3隨時都考得到入去,以B2成績想入B3唔太難,第日真係讀1C-2A讀得唔開心轉B3校都可以。

大宅

2024年龍年勳章

入 band 3 開心自信 6年後,或者會後悔一世今天的選擇

侯爵府

有得揀邊個會想讀B3, 成績唔係最大問題, 最怕群埋壞同學。

B3問題少年特別多, 交友需謹慎, 去到B3群埋班屋企唔理的, 好多憤世嫉俗的, 出去跟大佬的, 價值觀好易耳濡目染, 你個囡倒轉頭唔想俾你管, 你接受到? 仲要你個女B2頭, 入到B3老師校長實呵住(難得有叻啲的學生), 唔考第一都考第二, 好易成為同學欺凌對象。開放日都係做場show啫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我仔B1尾, 但自行揀左間校風純樸唔知B2定B3, 佢讀得開心又自律,而家都大學啦

侯爵府

樓主再搵吓啦, 搵間多嘢玩的B2

男爵府

B3學生未必個個肯讀書,你女就算在B3讀得多自信出外考公開試都可能都係水平以下,學好十年, 學壞可以係十日,最好揀合囡囡程度的學校讀,參觀多點B2學校可能搵到合適的

公爵府

搭單問下。呈分試既分數,有無計平時默書分或測驗既分?再有b2,頭平均分係幾分?

珍珠宮

fong2005 發表於 23-10-20 16:51
我意思係中英文問題
如果一向用中文讀嘅科
入大學後轉用英文

我明白,我嘅意思係讀B3難入大學,連入場都未必夠資格,咁諗咩大學用英文問題,無機會煩呢個問題。
唔好話B3,B2入大學平均都無一半學生。

如果真係B3入到U,9成靠自己,咁9成靠自學,自學到有成績而大學又收,就無話唔得嘅,但何必係B3開心返學,放學辛苦自習自學呢?

水晶宮

搵間校風好、活動多的band 2學校。

睇多d、聽多d,6年係水平比較低的學校,係讀得輕鬆,但對小朋友未必係最好。

男爵府

最緊要佢讀得開心,千金難買我願意,
踢佢入神校,讀得唔開心又有咩用?
既然佢鐘意就去馬,以佢成績考級一,級二仲好,老師個個呵住佢

男爵府

屋企人仔女band2尾成績,揀左間band3直資,讀得好開心,功課又少,活動教學,係學校考級頭,佢地話開心過讀小學

男爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 23-10-20 15:13
真心幫你嘅都一定會勸你駁band 1c / band 2a
Band 1 學生嘅內心多數有抱負的,仲有朋輩嘅影響,係一世的 ...

就算B1,B2學校,除咗精英班有學習氣氛,其他都係普通成績。
覺得B1學校有學習氣氛?係家長自己一廂情願嘅想法。你唔係精英班,老師都唔會點理你地。讀B2可以,但就確定入到精英班。

珍珠宮

只要小朋友喜歡絕對值得支持,搵到合適嘅學校係無價,佢讀得開心、舒服還可以有多啲時間挖掘其他嘅活動、興趣,對將來大學選擇會有幫助

翡翠宮

回覆樓主:

校風好係好重要嘅一環

子爵府

畀面勳章

donut_mami 發表於 23-10-20 15:38
同埋我目標係想佢入到大學,學風同入U率都係我會考慮的

B3學校肯定多活動,學風一定麻麻,你想佢入大學一定唔好揀B3,依家老師同你講B3學校校風好,因為你女未考呈二又未填自行。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊