自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

反而想知边間B3咁吸引

大宅

回覆樓主:

band 2 頭學生想入 band 3學校?
唔係話唔得嘅,我都識有人小朋友band 1 成績想入band2頭學校
同意之前jm所講,了解咗小朋友資質係死谷爛谷入到band2頭,定係本身學業成績個底有返咁上下,如果係後者,咁入band 3真係嘥咗佢囉
如果係前者,同老師傾下或同區中學生嘅家長,搵多幾間符合小朋友banding嘅學校,有機會去呢啲學校參觀或者聽下講座,先再決定啦,我覺得而家太草率

伯爵府

donut_mami 發表於 23-10-20 15:38
同埋我目標係想佢入到大學,學風同入U率都係我會考慮的

會否考慮直資校如 優才、羅氏、播道、聖士提反、匯基、顏寶鈴

大宅

winladyship 發表於 23-10-20 18:32
請問您有好感是否巡禮第四間學校?
扣哂分是否巡禮第六間學校?

係(emoji)(emoji)你都有去?感覺如何?(emoji)(emoji)‍♀️

子爵府

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

B2

大宅

幸運是對手 發表於 23-10-20 18:29
不如你直接講邊間B3學校,可能有家長解答到你,開放日緊係把最好一面展現比人睇。
...

張沛松,喺將軍澳

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果你女是b2尾,又唔鍾意讀書的話,我覺得揀B3 ok。

但你女B2頭,我覺得你睇埋其餘呈分試先啦!如果成績仍有得上,先再諗B2/1。但真係無需要揀間B3!
萬一,真係第日讀書好唔開心,你轉b3都有後路。
如果你都想個女有機讀到大學就更加唔好揀B3啦!

goldpiglet    發表於 23-10-21 03:30

男爵府

㨂返band 1-2,讀書氛圍好好多!

伯爵府

donut_mami 發表於 23-10-20 21:05
係(emoji)(emoji)你都有去?感覺如何?(emoji)(emoji)‍♀️

我沒有去這日巡禮, 如您明天都去巡禮,可以留意下最後一間中學.

伯爵府

想生BB熱投

貝_貝 發表於 23-10-20 17:43
就算B1,B2學校,除咗精英班有學習氣氛,其他都係普通成績。
覺得B1學校有學習氣氛?係家長自己一廂情願 ...

91%入u率同32%入u率點比⋯
點會有人覺得band 2 不及band 1 , 咩邏輯
我嘅體驗係B1A跌入band 2重讀,係全級考第一。池裡無魚蛤蟆大。。

水晶宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 23-10-20 19:53
樓主唔太清楚B3實況,只有B3頭搏入B2

水晶宮

畀面勳章

貝_貝 發表於 23-10-20 14:36
其實B3頭既學校老師,比B1既老師更用心教。
B3校的B1生其實好有成就感。
如果間學校都係正當讀書嘅人多, ...

如果你去過唔同中學教,應該唔會咁講

民房

我同妳case差唔多,上星期睇中左間b3既直資學校,我會in左先

子爵府

回覆樓主:

我女當年band 2A。我係接受唔到入band 3既。讀書氣氛和校風好重要。
尤其升中小朋友轉變係好大。學好定學壞真係好睇班中既同學仔係咩人。
當年我大抽獎填表。班主任叫我第4志願要簡一間自己接受到校風比較好既band 3填入去。我梗係唔會聽班主任意見啦。拉到第六志願先填band3。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我哥教B3中學,間中學廿幾三十年前係B1,依家變左B3頭至中

收既學生係點?SEN一大堆,班學生真係聽話到我哥都頂唔順,即係聽書坐前面,唔聽坐後面,咁你會發現坐前面既唔多囉,最重要既係變左聯合國中學,乜學生都有,但都以普通話為主

我問佢搞開放日時搵咩學生幫手,佢咪話搵成績好同乖個部份出去囉,唔係點吸引到學生黎讀啵

若果你覺得一個開放日就睇得到間學校有幾好既,咁我都無野好再講

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

當你去到一個唔讀書既環境
就算你尚有少少想讀好書既心都好快會放棄
除非你女可以做到堅持盡力讀
又或者你真係接受到佢考成點都冇所謂
如果唔係band2而又唔大壓力既都有選擇

不過都要講一句
中學生涯對一個人真係好大影響
我自己係過來人
讀得唔開心會錯過同失去好多野

大宅

只會揀適合程度,不會越級或是降級。
B3學校真係無太大讀書氣氛,一係就多壞學生一係就很多sen,或是南亞學生,尤其係目標想繼續升大學,一定唔會揀B3

珍珠宮

donut_mami 發表於 23-10-20 15:22
多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一 ...

其實讀書唔好嘅,品行真係會好? 父母都冇時間理佢仔女,仲會教佢品德?
當然讀書好又唔一定品德好。
另外讀書唔好因為心散,成日同呢類唔習慣讀書嘅同學一齊lunch, 放學, 唔會覺得你女將來有心機讀書.
校風好在邊先?

子爵府

elbar 發表於 23-10-20 20:50
會否考慮直資校如 優才、羅氏、播道、聖士提反、匯基、顏寶鈴

優才、赤提、匯基都係band 1 喎
其他果幾間就係1C-2A

男爵府

回覆樓主:

近朱者赤,近墨者黑

首頁
34567...8

尾頁