自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

朋友介紹左份工點知請左,冇仔女考量我會轉

舊工好處自由,請假易冇壓力,3-4點可以閃,放工買餸跟功課温書。30分鐘車程
但公司尾聲,拖糧mpf冇供,頻有上門追數,心想捱多2年小朋友呈分先轉工

新工屋企行2分鐘,工作性質行業相同,人工低8000,有30間分店發展較穩定,但冇左自由請假&收3點
雖話近,每日好似返多2-3小時工,而且新工拎假有規距,但新公司極少請人,機會難得,有仔女嘅朋友就叫我做住先,冇仔女嘅一致叫走,唔啱再揾,我其實知道舊工係等死,只係想盡捱耐啲我可以功課exam,自己教考頭10,補習尾10
3萬頭尾的分別
不能FTM,要供樓
老公冇意見

男爵府

小談心 發表於 23-10-21 07:36

舊工好處自由,請假易冇壓力,3-4點可以閃,放工買餸跟功課温 ...

會走,既然依家份工無前景,不如轉左唔岩先再搵

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

舊工咁自由,又有時間睇實仔女學習 人工又多8000蚊,工時又少d, 會留

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我會以仔女同屋企行先。。始終老公嗰份先係主要。。

伯爵府

舊工拖糧又被追數,根本唔值得去做。
擔驚受怕

珍珠宮

舊工好處自由,請假易冇壓力,3-4點可以閃,放工買餸跟功課温 ...

唔走,人工低8千係重點。既然仲希望有2-3年自由時間睇住仔女,我會等完成埋呈分先走。

好工幾時都有,睇而家失業率相信揾工只會愈來愈易,但仔女的重要時刻只有一次,幾時都係搞定仔女先。

子爵府

新工少8000 我唔會考慮,再慢慢搵

子爵府

有汗出無汗出,仲唔走

伯爵府

noodle_noodle 發表於 23-10-21 08:06
有汗出無汗出,仲唔走

其實返工唔辛苦,因為返工時間短,加上自由,有時真的返去坐,再加上公司環境唔好,要做嘅嘢越嚟越少,因為冇資源去做嘢。至於出糧係越嚟越遲,留低嘅同事心態都係,執左去搞破欠。
現在仲留低嘅同事都係相同心態,一半有兒女,有份工做住又可以好容易搞到屋企,另一半就係懶,其實後生果班同事我叫佢哋有遇啱就好走啦

公爵府

舊公司情況唔係你想留就可以留,拖糧、欠mpf、追數,睇嚟唔捱得幾耐,隨時白做幾個月兼無n 個月mpf。
就算唔接少$8000呢個offer,都要盡快搵工。舊工咁happy就係因為就執,嘅然屋企係要你呢份糧,就唔好沉醉現在不真實的工作環境。

伯爵府

會走,公司已去到拖糧未必如你所願可捱多2年。

水晶宮

回覆樓主:

路過!在小朋友估希望番工,老公一定冇意見

瑪瑙宮

咁一班几多人

珍珠宮

回覆樓主:

仔女都高小,應該可以講道理,我會同佢地傾,解釋未來大家嘅分工,為了保持家庭經濟狀況。佢哋自己要按時做好功課、溫習,等媽咪返嚟檢查。
工需要轉,做舖頭萬一被追數嘅搞,自身都有危險。而且明年數據仍然唔理想,香港經濟復甦有壓力,能去大樹會好遮陰。現在少啲錢,但可以挨過明年再搵好啲嘅選擇。

伯爵府

tkop 發表於 23-10-21 08:34
咁一班几多人

廿尾
唔夠30

水晶宮

我係仔女行先,不然不會生佢

水晶宮

小談心 發表於 23-10-21 08:37
廿尾
唔夠30

睇分數,卷平均有80分,考尾就唔算差

伯爵府

spikenard 發表於 23-10-21 08:59
睇分數,卷平均有80分,考尾就唔算差

咁唔係啦!
之前補習得6-70分
自己跟8-90分

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

為仔女更加應該轉,搵份有前景穩定啲嘅工。如果唔係到時無左份工無收入,頭家點搞?另外仔女要你陪都係短時期,上到中學大學就唔到你話陪考。到時唔需要你,工又無埋,年紀又唔輕,再轉就難。

為屋企之餘自己都要有打算…..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

走,好過遲d無糧出

做住先再轉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊