自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢報咗警就緊係冇得走啦,班家長小朋友返學大晒咁,

子爵府

ming1120 發表於 23-10-25 16:47
其實好多人都係為自己利益著想, 最緊要啲小朋友返到學, 但係如果 佢係第三者 睇返呢件事, 佢就覺得冇理 ...

兩個都不是好東西,半斤八兩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mikinana 發表於 23-10-25 19:05
我小朋友日日上落校車,每天都會比後面的私家車或的士響咹,就算只是1分鐘的等待時間,因為香港人真係好心 ...

我地有車 紅燈轉黃燈 未到綠燈,後面d 車已經砵啦!
c6 成日問我:佢係唔係砵我地
我: 嫌我地遲起步掛,話之佢 佢唔係架車度裝對翼! 咁趕時間

子爵府

pychan2009 發表於 23-10-25 23:13
上緊客唔係大晒嘅,講句唔好意思等一陣,小朋友上緊車咪得囉,唔洗瞪大雙眼咁落車凶人嘅。
而且睇片行前少 ...

你睇清楚條片先講啦, 架的士係最後, 點都要等㗎校巴駛開晒先出到車,佢等一陣使死咩,揸開車嘅人都知,無啦啦比人鉢,會嚇親㗎,仲要上緊客㗎,點駛前小小啊,個小朋友上緊㗎,點開車呢? 上晒自然會開㗎啦》個屋苑如果唔比校車入去停車場嘅,就叫管理處出聲啦,宜家係停車場無啦啦鉢人,我就唔覺得個的士佬幾有品囉。佢有冇咁趕時間先,佢不可以好聲好氣咁叫校車司機快手啲咩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LekGirl 發表於 23-10-25 20:50
校巴司機除咗燥狂之外,佢打人時係咪以為自己係李小龍?
...

身手好靈活,應該學過李小龍既功夫

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ming1120 發表於 23-10-25 16:47
其實好多人都係為自己利益著想, 最緊要啲小朋友返到學, 但係如果 佢係第三者 睇返呢件事, 佢就覺得冇理 ...

睇完片,兩個爭執起因誰是誰非唔太清楚

但單睇校巴司機行為衝動狂燥,好似take咗嘢咁,控制唔到自己,根本唔適合揸車

別墅

個司機真心黑勢力

別墅

kk1979 發表於 23-10-25 23:52
你睇清楚條片先講啦, 架的士係最後, 點都要等㗎校巴駛開晒先出到車,佢等一陣使死咩,揸開車嘅人都知, ...

咁校巴確實係阻住人,比人呠咪同人講聲sorry囉,的士佬都應該會體諒的,唔駛講晒粗口郁手打人,始終係自己理虧

伯爵府

莫財 發表於 23-10-26 00:07
咁校巴確實係阻住人,比人呠咪同人講聲sorry囉,的士佬都應該會體諒的,唔駛講晒粗口郁手打人,始終係自己理虧 ...

兩邊有積怨, 的士佬有心裝個校巴佬, 你睇返片6分鐘尾, 個姨姨都話個的士佬唔係第一次
所以班家長/路人(我唔知最後個男人係咪都係家長)幫個校巴佬係有原因

當然個校巴佬自己EQ低比倒激倒, 比人炒/警察拉都無得怨人

不過兩邊都唔係咩好人

子爵府

莫財 發表於 23-10-26 00:07
咁校巴確實係阻住人,比人呠咪同人講聲sorry囉,的士佬都應該會體諒的,唔駛講晒粗口郁手打人,始終係自己理虧 ...

咁個校巴司機衰EQ低, 落車嘈咩啊,仲郁手,呢下一定唔啱㗎啦, 我只係想講, 好多的士司機好衰嘅, 你知唔知的士佬點衰,有次佢突然間停底閃埋嚟路邊上客 ,差啲撞到我㗎車仲要惡人先告狀話我唔dup車, 好彩有車cam, 如果唔係有排比佢煩。 你咪以為的士佬好好人先得㗎。 呢單嘢一隻手掌拍唔響囉!

子爵府

kwokdicken 發表於 23-10-26 00:11
兩邊有積怨, 的士佬有心裝個校巴佬, 你睇返片6分鐘尾, 個姨姨都話個的士佬唔係第一次
所以班家長/路人(我 ...

個的士拍嗰個位係月租位嚟㗎喎。 感覺的士就日日泊喺嗰度, 咁佢日日就畀校巴阻住。 咁究竟 話個的士佬唔係第一次係點解呢。 擺明嗰班女人個個都幫住個校巴司機啦。 個個都想快啲冇事車啲小朋友返學, 覺得呢個的士佬好麻煩

子爵府

ming1120 發表於 23-10-26 00:17
個的士拍嗰個位係月租位嚟㗎喎。 感覺的士就日日泊喺嗰度, 咁佢日日就畀校巴阻住。 咁究竟 話個的士佬唔 ...

咁佢可以投訴㗎, 投訴停車場比架校車泊入嚟。 再唔係咪轉位, 又話者等校巴未到開車走先。 佢今次擺明想撩到校巴司機發火然後玩大佢囉。

子爵府

kk1979 發表於 23-10-26 00:20
咁佢可以投訴㗎, 投訴停車場比架校車泊入嚟。 再唔係咪轉位, 又話者等校巴未到開車走先。 佢今次擺明想 ...

明明自己冇錯點解要轉位呢? 況且你估話轉就轉咩。 不過拗都無謂。 你覺得個校巴司機啱我都冇辦法

伯爵府

kk1979 發表於 23-10-26 00:20
咁佢可以投訴㗎, 投訴停車場比架校車泊入嚟。 再唔係咪轉位, 又話者等校巴未到開車走先。 佢今次擺明想 ...

我就唔肯定係的士交更制度果啲細節係唔係的士一定要呢個時候出車
但係校巴照道理, 日日係差唔多時候, 而且就算係要等啲小朋友落樓, 校巴停都係有限時間, 唔會阻住好大一段時間

理論上的士係最容易就時間去避左架校巴上落

個的士佬語氣同埋內容, 再加上之前佢地已經積怨咁睇, 的士佬有心撩到校巴佬發火既可能性好高

如果只睇片, 好自然會覺得校巴佬係衰人,

再睇埋呢啲資訊既話, 我會覺得兩邊都唔係好人
當然校巴佬出口出手, EQ低, 實蝕底

子爵府

ming1120 發表於 23-10-26 00:25
明明自己冇錯點解要轉位呢? 況且你估話轉就轉咩。 不過拗都無謂。 你覺得個校巴司機啱我都冇辦法
...

我只係覺得一隻手掌拍唔響,不能單靠某些畫面就話班家長囉。 人哋係現場最清楚咩事。 搵東張去了解下來龍去脈,訪問吓果度仲乜可以比架校巴入停車場囉,大家一齊食住花生睇清楚咩事先就最好了。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

阻人仲惡過人,情緒失控

公爵府

咁校巴明知道日日阻住人出入,就唔好發火打人啦,唔好乜都當係理所當然。
點都係校巴最錯,因為佢阻住其他車出入。
之後仲要打人,錯上加錯。

別墅

子爵府

回覆樓主:

事情兩面睇,
1)校巴司機EQ低,不能忍耐,亦愛面子。
2)的士司機有心將件事搞大,用手機影人表明全世界都睇到你,刻意激嬲對方。
3)家長想息事寧人,實質係唔想小朋友返學遲到。勸交無效因為講野偏袒校巴司機,無好好疏導雙方情緒。而且見司機打人仲放佢走,做法有錯。

其實大家互相忍讓就唔會發生呢啲事,事情起源的確係雞毛蒜皮,咁都搞到上哂網全港公審。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實個司機情緒咁唔穩定,車班學生返學都好危險

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊