自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係單親,月入3萬,有個女要養,仲要養個工人,每個月可以儲嘅$都唔多,咁我應唔應該比家用阿爸媽?之前因為佢地有工做,我都冇比過伛地,佢地都冇問我拿,而家佢地只返parttime,我知佢地都係孟孟緊,話就話夠洗都叫我唔洗比,其實正常我呢個range的收入,比几$老人家洗?(佢地得我一個女)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

你支出大,三四千吧。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好睇父母係咩人,我自己父母好早計劃好退休生活,有積蓄,我唔駛比家用,係得閒出去食飯飲茶比錢。
我老爺奶奶無積蓄無計劃,有3個仔,我地都仲要比家用佢去旅行換手機……
得你1個女,我覺得比關心重要過家用
想認識多啲屯門友

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係你父母都唔想加重你負擔,每月二仟,或者幾個月俾一次,大舊d(4-5仟,睇你自己狀況),當買嘢食又好!

侯爵府

既然妳單親每月只儲幾仟, 養個女好大開支, 你父母如開到聲不用比, 妳可衡量吓, 或者過時過節先比吓囉

大宅

其實象徵式都係要俾嘅,多與少,就真係家家唔同,無一定嘅

公爵府

每人1000

大宅

回覆樓主:

如果我係你父母我會唔收,最多過時過節係咁宜收少少,單親媽媽好辛苦,我係父母會體諒,除非佢哋生活上有困難

公爵府

如果父母話唔洗就過時過節先俾啲錢買野食囉,始終單親養個女唔容易,你父母亦明白你處境,養細路唔能夠月月清架,要留儲蓄的,加油

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cy101 發表於 23-10-26 18:01
我係你父母都唔想加重你負擔,每月二仟,或者幾個月俾一次,大舊d(4-5仟,睇你自己狀況),當買嘢食又好! ...

X 2

父母也會明白妳負擔大~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

9284 發表於 23-10-26 17:47
我係單親,月入3萬,有個女要養,仲要養個工人,每個月可以儲嘅$都唔多,咁我應唔應該比家用阿爸媽?之前因 ...

佢哋得PT 做,會唔會問下父母不如同你湊女,炒咗個工人將幾千比父母,當然都要睇你父母想唔想。

大宅

小平媽媽 發表於 23-10-26 17:58
好睇父母係咩人,我自己父母好早計劃好退休生活,有積蓄,我唔駛比家用,係得閒出去食飯飲茶比錢。
我老爺 ...

我兩邊同你一樣,我有樣學樣,宜家努力草錢安排好d自己退休生活,希望退休時可以搞掂自己,如果仔女發左達我都唔介意收

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-26 18:14
佢哋得PT 做,會唔會問下父母不如同你湊女,炒咗個工人將幾千比父母,當然都要睇你父母想唔想。
...

呢個主意好
我都想咁建議
如果未來想儲多個錢,不妨搬返娘家
工人錢慳返,同父母一齊住有個照應
長遠慳到筆錢,仲有機會儲到筆錢俾仔女

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-26 18:21

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 23-10-26 18:19
呢個主意好
我都想咁建議
如果未來想儲多個錢,不妨搬返娘家

反正一粒女,搬返屋企大家有照應,比一萬父母,一萬預嚟什費洗費,隨時仲可以儲一萬。

大宅

我係單親,月入3萬,有個女要養,仲要養個工人,每個月可以儲嘅$都唔多,咁我應唔應該比家用阿爸媽?之前因 ...

每位長老千五或二千,睇你比到幾多

大宅

回覆樓主:

每位 500元,當係心意,唔係家用。

珍珠宮

你父母好好,無要求你俾。
俾幾多無標準,你就自己情況,盡力,再同父母傾啦。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你日後個囡應該都唔會比家用你。 你都要為自己儲定錢養老啊。

男爵府

搬返去住得唔得?炒工人,叫呀媽湊埋呀女,比一萬家用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

jodyfan 發表於 23-10-26 20:03
你日後個囡應該都唔會比家用你。 你都要為自己儲定錢養老啊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊