自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香、小橋流水。
阿女讀開傳統學校,性格不算太外向,係咪中文大學會比較適合呢?
求分享,謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

但想揀咩科
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 23-10-27 08:44
但想揀咩科

psychology or social science

子爵府

回覆樓主:

去晒兩間info day, 等阿女自己感受下個“氣場”自己中意/適合邊間多d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

港大比較多讀得玩得嘅學生

珍珠宮

回覆樓主:

比阿女自己去吓兩間大學,感受吓,我細姨甥仔上兩日我妹都咗去Poly開放日行吓….

大宅

回覆樓主:

如果選擇psy/soc sci其實呢兩間差唔多、、、
Hku hall soc文化好勁,chur得好緊要,讀呢間又諗住住hall要有心理準備;中大某程度上聽落係「溫和」d,不過老實講,最緊要係想睇女女意願,佢咁大個人係時候要放手啦,學下social都好緊要,同埋應該要識取捨和平衡,遇到太過火既情況識避開或者say no

所以唔好太擔心或者顧慮女女融入問題而避開,呢個唔係一個好既解決方法,幫佢避可以避得幾時,我明白會驚女女唔慣或者蝕底,但要係時候等佢自己面對。。。
有少少長氣,唔好意思我覺得選擇邊間大學的著眼點應該係學科前景或者自己意願,做父母既擔心唔到太多,由佢地決定啦!

男爵府

畀面勳章

明天港大開放日,可以去睇下先

侯爵府

讀邊間大學完全唔關事
要摺的話可以4年生活得尤如空氣一樣存在感接近零
要玩的話可以玩到唔記得返學唔記得瞓覺
自己選擇就得, 大學冇人迫到你

侯爵府

2024年龍年勳章

我港大出身,好多朋友讀HKU CU
個人經驗係HKU好free,所以要好自律,平時啲人玩通宵,但考試前就摺埋溫書,玩得又讀得,內向既要主動識朋友

CU朋友多數斯文啲,佢地話讀書氣氛好,重視重兄姊/弟妹情,見佢地擺酒都至少兩圍CU之友

同阿女去open day感受下,又睇下心儀科目排名/口碑邊間好啲

大宅

多謝大家嘅寶貴意見呀!
其實阿女前兩年已經分別去過HKU & CU,今年第三次去了,前兩次佢都鍾意HKU多啲,但上星期去完CU,佢話忽然好似感覺好強烈,好鍾意CU個氛圍。
聽日我哋會再去一次HKU open day,佢話去完再做決定。
當然,要成功入讀呢兩間都唔係容易,只係我怕佢做錯決定,始終希望佢能夠揀選到最適合自己嘅學校。
不過講開都係,我見身邊讀CU嘅朋友似乎歸屬感特別大。
另一方面,阿女性格自律,我反而想佢放d,可以提升同其他同學仔講英文嘅信心。

大宅

小布bubu 發表於 23-10-27 09:16
如果選擇psy/soc sci其實呢兩間差唔多、、、
Hku hall soc文化好勁,chur得好緊要,讀呢間又諗住住hall要有 ...

多謝你分享呀!
我都希望阿女可以融入到,因為始終佢平日不是太多講英文,怕同學裏面多外籍或者國際學校學生,人哋嫌佢悶、玩唔埋。
但另一方面亦希望佢可以俾人帶動到,可以更加靈活醒目。
另外想請教吓 HKU hall soc文化即是什麼呢?
Thanks!

伯爵府

好媽媽勳章

yauchuchu 發表於 23-10-27 09:32
個人經驗係HKU好free,所以要好自律,平時啲人玩通宵,但考試前就摺埋溫書, ...

中大個文化真係好特別, 食SEM飯要著番中學個件校服....
我女比較文靜, 佢好LIKE中大, 好快適應.

goldpiglet    發表於 23-10-27 14:35
Earlgreygrey    發表於 23-10-27 11:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 10:37
多謝大家嘅寶貴意見呀!
其實阿女前兩年已經分別去過HKU & CU,今年第三次去了,前兩次佢都鍾意HKU多啲,但 ...

你地去CU咁多次咁有無去「和聲」食TEA,環境真係唔錯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

亞女都鍾意去和聲開餐,環境、食物都好,揾個和聲同學一齊去仲可有8折優惠

大宅

happyLC2006 發表於 23-10-27 10:42
多謝你分享呀!
我都希望阿女可以融入到,因為始終佢平日不是太多講英文,怕同學裏面多外籍或者國際學校學 ...

其實即係上莊,hall都會有hall莊,同埋住得hall,就算企得夠硬唔上莊,都一定會被極力推介去參與hall既各種活動,hku文化其實幾講究呢啲。
其實唔止上莊,係宿舍文化問題。我都係聽朋友講返來,利申我唔係讀hku,係三大某一間啦,但都有聽聞過hku hall仙制,仙制即係由宿舍老鬼主導活動,junior既甚至freshman要聽senior話,有啲似台灣學長姐學弟妹的制度、、、
如果唔好彩入左比較差既舍堂,其實幾得人驚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

dede2005 發表於 23-10-27 11:03
亞女都鍾意去和聲開餐,環境、食物都好,揾個和聲同學一齊去仲可有8折優惠 ...

係呀,D野又唔貴,一杯咖啡都係26蚊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 10:37
多謝大家嘅寶貴意見呀!
其實阿女前兩年已經分別去過HKU & CU,今年第三次去了,前兩次佢都鍾意HKU多啲,但 ...

Cu每年都有搞校友日,帶埋小朋友返去親子日都好開心
放下自在

伯爵府

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

睇咗科先~~再睇學校。先至可以多方面需要去比較

大宅

yauchuchu 發表於 23-10-27 09:32
個人經驗係HKU好free,所以要好自律,平時啲人玩通宵,但考試前就摺埋溫書, ...

我细仔今年入读中大,都玩得多又自律,又真係幾重视友情,仔仔逢星期六去中學教英文,佢哋成日都写有鼓励说话俾我仔,學生會的同学又會叫我仔早的回家赶尾班车,仔如肯考車牌,就可以揸車返學

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊