自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

PP26 發表於 23-10-27 16:52
BB岩岩出左院一個星期多啲啲,呢幾日佢一直瞓得唔好,放佢係BB床瞓但係每次瞓大約15分鐘就會醒之後會喊得好 ...

要好好坐月同爭取時間休息呀~如可以大人床隔離放BB床,佢一醒你都知,同埋佢會感覺你在佢身邊,佢醒你又可以用手拍拍佢,或者BB隔離放件你常著的衫,我果時用件外套卷成似抱枕放BB隔離,BB會認住你味道架。同埋同佢講下野等佢知。BB要安全感。加油。

伯爵府

回覆樓主:

有無開冷氣恒温?包Bb糉其實好熱, 痾 VV又今嚇醒自己,開少少水聲风聲音樂加埋夜燈會好訓啲,bb係你個肚出來會好無安全感,如果喊太勁試下開個风筒細风啲聲都可能安眠,如果訓唔好就包好,放上high chair搖下,習慣咗好快就訓到

禁止訪問

瑪瑙宮

BB岩岩出左院一個星期多啲啲,呢幾日佢一直瞓得唔好,放佢係BB床瞓但係每次瞓大約15分鐘就會醒之後會喊得好 ...

有冇唱月光光照地堂佢听

別墅

正常的,岩岩出世安全感唔夠!我阿囡當時都係咁,BB床太大了,特登俾錢買左個BB睡窩比佢,之後就瞓得好好~

大人唔好同bb一齊瞓 好危險
太多新聞

別墅

Maryannbb 發表於 23-10-29 13:57
正常的,岩岩出世安全感唔夠!我阿囡當時都係咁,BB床太大了,特登俾錢買左個BB睡窩比佢,之後就瞓得好好 ...

上面好多JM都介紹用睡窩
係咪都係買同一牌子?
呀B尋晚又喊啦
我瞓左加加埋埋應該無四個鐘
好攰
聽到佢喊聲就瞓唔到 就算佢無喊 我耳仔都好似響起佢喊聲咁

男爵府

happyyiyi 發表於 23-10-27 17:18
我BB以前都係咁 要我兩公婆抱住佢先肯訓

跟住我唔理佢 由得佢係床自己喊佐30分鐘

一樣 !
大仔一出世最耐只係瞓45分鐘,玩咗年成年,我成個人頹曬!到細仔出世佢有喊,我唯有忍心望住佢喊到唔好窒息就Ok,喊咗一兩日之後從此未喊過,以後自己瞓天光,食緊奶都繼續瞓,又訓到唔知要起身食奶

別墅

PP26 發表於 23-10-29 14:03
上面好多JM都介紹用睡窩
係咪都係買同一牌子?
呀B尋晚又喊啦

媽媽 睇嚟你壓力真係好大
係呀 我都係同上面媽媽一樣買cocoonababy睡窩
睡窩好評最多都應該係呢個牌子喇,我覺得好好用,一開始我都係有幾個媽媽朋友介紹我買!聽個sales講佢原理係令到個BB好似有瞓喺子宮裡面嘅感覺,BB好似俾野包圍咁,有安全感好多,同埋睡窩有條睡眠固定帶,呀B一個人瞓係BB床都好安全~ 最緊要係呀B用完訓得好冧,無再扭計仔,我覺得你真係可以買個嚟試下 加油

別墅

Maryannbb 發表於 23-10-29 14:08
媽媽 睇嚟你壓力真係好大
係呀 我都係同上面媽媽一樣買cocoonababy睡窩
睡窩好評最多都應該 ...

咁岩搵番呀B張相,有時我出廳睇電視,我都係咁擺呀B係梳化我坐佢隔離,呀B都瞓得好冧~
attach0/tmp/php2H1F6l

複式洋房

Maryannbb 發表於 23-10-29 14:20
咁岩搵番呀B張相,有時我出廳睇電視,我都係咁擺呀B係梳化我坐佢隔離,呀B都瞓得好冧~

...

我見到呢隻bb睡窩網上有好多二手賣,都係幾舊水,你會唔會考慮買二手?

別墅

BEEAU1127 發表於 23-10-29 14:23
我見到呢隻bb睡窩網上有好多二手賣,都係幾舊水,你會唔會考慮買二手?
...

其實如果負擔到就真係唔好買二手,因為我買之前有睇過下啲二手,好多都唔齊配件,唔係漏肚帶,就係漏左果舊放腳仔嘅枕,唔齊嘢就用可能會仲危險,同埋衛生問題,二手有塵螨同污跡,如果全新同二手價錢唔差太遠,你又負擔到嘅,就真係建議買個新!

別墅

fion128 發表於 23-10-29 14:08
一樣 !
大仔一出世最耐只係瞓45分鐘,玩咗年成年,我成個人頹曬!到細仔出世佢有喊,我唯有忍心望住佢喊到唔好 ...

我唔敢想像要玩一年
媽媽 你已經挨過左 好叻

別墅

Maryannbb 發表於 23-10-29 14:20

...

原來真係個個都揀呢隻
我老公聽日放假話會陪我出去睇一下
希望下星期就可以瞓番個好覺

別墅

BEEAU1127 發表於 23-10-29 14:23
...

我地就應該唔會揀二手啦
我老公比較有潔癖
應該接受唔到街外人嘅二手
自己屋企人小朋友用過嘅就好啲
同埋我都怕會遇到上面JM嘅問題
唔見左啲配件又要去搵去買過 就好煩 不過都多謝你嘅建議

別墅

Jane1983 發表於 23-10-27 22:42
大家比咗咁多方法樓主,希望有用。

不過話你知,呢段日子雖然辛苦,但其實好甜蜜。我呢d過來人聽你分享, ...

多謝你 我會加油 bb同我都係新手 大家都要時間適應 雖然身體係好攰但見到佢睡著覺個樣真係好sweet

男爵府

我2個都係自己瞓BB床
可能家中無長老、無工人、無陪月,所以除咗飲奶抱起餵,餵飽就放落床瞓,我自己要休息都唔會特登抱起。

珍珠宮

播收音機果D 查查聲嘅聲音,可能有幫助

珍珠宮

唔飽?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

BB出世頭100日,有百日哭之稱,基本上哭鬧都會較多,我細仔嗰時直情抱住都會喊,係勁辛苦的,所以如果可以的話,搵人分擔吓,如果唔係好容易會情緒不穩,催眠自己,捱過咗呢段時間會好好多了,jm加油!

別墅

回覆樓主:

你可以用D毛巾摺左個圍 圍住佢咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊