自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

携程,同埋我香港電話都用到美團同大眾點評。

男爵府

nieualma 發表於 23-10-28 09:40
我冇大陸電話, 用唔到美团嗰啲apps, 啱啱睇隔離po話, 呢排唔好用booking.com住, 咁用咩apps穩陣呀? :callm ...

ctrip, elong

翡翠宮

回覆樓主:

內地啲apps好多接受香港號碼登錄,飛豬就可以用淘寶。睇多幾個apps格價先抵!

訂酒店時有啲apps可填香港號碼;有啲要填大陸號碼,只要搵人幫手收個確認短訊就得,入住時唔需要用。
attach0/tmp/phpKGIaen

伯爵府

love.g.wad 發表於 23-10-28 15:52

請問book車或酒店可用香港信用卡嗎?

大宅

回覆樓主:

經常用永安book

子爵府

2024年龍年勳章

trip.com
Be Happy

大宅

我一直用永安book 酒店(無論中、港、澳)。So far 無出過事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

pauline_c 發表於 23-10-28 15:45
請問你住邊間酒店?我計劃去上下九食吓嘢行吓,請問你住嗰間酒店好唔好呀?
...

我住呢間2 晚

安泊斐酒店(廣州東站天河體育中心店)(Empathy Hotel (Guangzhou East Railway Station Tianhe Sports Center))
https://hk.trip.com/hotels/detail?hotelid=428641&locale=zh-HK

因為我未去過廣州, 我google 睇到間酒店commends ok, 點知去到伏咗

間酒店位置唔係市中心, 有d 偏遠, 得我同c6 2 個大人周圍行無問題,
但如果有小朋友/ 老人家就唔好book 呢間

雖然我間房係25 樓, 好靜唔嘈, 酒店設施真心有d 舊, 一晚要7 百幾人仔,

如果下次我再去廣州, 唔會再book 呢間

如果想真係近廣州東站, 我見建國酒店就係正側邊, 十分之近
我同c6 行過去呢間酒店4 樓間中式酒樓飲茶, d 野食好味

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 23-10-28 09:46
Trip.com

我都係

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 23-10-28 09:46
Trip.com

我都係

翡翠宮

2018復活節勳章

love.g.wad 發表於 23-10-28 15:52

之前唔得架, 見你咁講又試下, 美团一次搞掂, 唔該哂

翡翠宮

2018復活節勳章

nownowma 發表於 23-10-28 15:19
我就咁在wechat 小程式用ctrip book

我又試下先, 謝謝你

翡翠宮

2018復活節勳章

SandyKL 發表於 23-10-28 14:30
黑雨果個星期六卜咗內地酒店,見勢頭唔掂,就當機立斷取消,原款退回,冇收手續費,一流。

舊年係Agoda卜 ...

可以退款

翡翠宮

2018復活節勳章

一罐可樂 發表於 23-10-28 16:32
我住呢間2 晚

安泊斐酒店(廣州東站天河體育中心店)(Empathy Hotel (Guangzhou East Railway Station Ti ...

廣州超多酒店, 都唔知點揀, 揀到啱心水, 但見啲comment又麻麻地

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

一罐可樂 發表於 23-10-28 16:32
我住呢間2 晚

安泊斐酒店(廣州東站天河體育中心店)(Empathy Hotel (Guangzhou East Railway Station Ti ...

多謝你意見呀 ~ 我同 c6 兩個,住車站呢邊都可以,我鍾意桔子連鎖酒店,因為乾淨無煙味,我對酒店要求唔高,唔使大,唔使豪華,因為大部分時間都出去玩。見車站附近有桔子酒店(廣州天河崗頂店)。
不過今次想住近上下九旺區,我再搵吓,唔該晒你。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

nieualma 發表於 23-10-28 17:25
廣州超多酒店, 都唔知點揀, 揀到啱心水, 但見啲comment又麻麻地

住大品牌連鎖酒店,例如 Sheraton、Hilton,唔會伏。
我住過好多次桔子都滿意,平平地,性價比高,所以通常搵咗落腳點,就會搵附近有無桔子。
國內嘅酒店,我會搵新少少,10年內嗰 d。

珍珠宮

回覆樓主:

trip, 永安, klook 通常呢3個較平

珍珠宮

我冇大陸電話, 用唔到美团嗰啲apps, 啱啱睇隔離po話, 呢排唔好用booking.com住, 咁用咩apps穩陣呀? :callm ...

永安
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

飛豬、去那兒、携程、同程

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

pauline_c 發表於 23-10-28 17:53
多謝你意見呀 ~ 我同 c6 兩個,住車站呢邊都可以,我鍾意桔子連鎖酒店,因為乾淨無煙味,我對酒店要求唔高 ...

唔使客氣
你地可以去黃沙行吓, 我間酒店搭的士過去, 唔使40 人仔, 有D 懷舊西式建築,
河邊有幾間餐廳, 值得去行吓hea 吓, 好舒服

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊