自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

回覆樓主:

好想講粗口,有冇攪粉錯,香港嘅納稅人就係要養埋哩班打家劫舍嘅惡賊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

awless 發表於 23-10-29 23:28
更可以填補香港最需要的基層工作崗位..
呢班人懶開既, 長大左會不會「巨嬰」地要我地生養死葬?

我真心5明點解仲有人認為呢D 人正正填補基層...
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

首先
政治上經濟上南亞多數國家
都係一帶一路好兄弟

2嚟
實力上長官體型上好輸蝕
半年前深水埗黑夜
南亞兄弟圍攻警車上長官
還記得嗎?
如果隨便開槍
那同美國警察開槍打黑人還有分別嗎?

3嚟
樣貌上南亞人對本地人長官嚟講
係個個都一樣好難分辦邊個打邊個
仲有語言上
長官唔識南亞語
而英語長官和南亞都不太好
溝通問題令執法超級困難

子爵府

已經生晒小朋友,有一批已經拎到公屋同綜援,已經知道點玩,梗係教埋同鄉過嚟一齊玩

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

因為佢哋地係一帶一路既同伴和兄弟。其實分分鐘唔止唔可以拒絕支援佢哋,仲應該要熱情招待。

禁止訪問

子爵府

zola 發表於 23-10-29 17:40
唔止南亞問題,好多問題我都唔知點解政府唔處理!九唔搭八既野就搞一大堆。
唔係好似某d會員話唔俾時間政府 ...

以前冇乜感覺,而家越黎越覺得政府九唔搭八,成日懶係搞好經濟唱好香港,完全覺得係想搞冧香港就真

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

香港將來靠佢哋,人工平做得又捱得

子爵府

hellowinn 發表於 23-10-30 07:53
香港將來靠佢哋,人工平做得又捱得

將來唔知,但係而家見到嘅係經常有南亞人犯法同拎綜援新聞。我平時慳錢交稅做乜要養呢批人?

象牙宮

8000 發表於 23-10-29 15:30
有冇智者可以解答到我!萬分感激!

假難民賴死唔走 難民/免遣返聲
假難民可謂無惡不作,除販毒外,亦干犯各種各樣罪行,包括傷人、賭博、爆竊、盜竊,印製偽鈔及藏有攻擊性武器等,違法工作當非法勞工

南亞兵連環來犯 7日5搶灘
孟加拉、巴基斯坦及印度籍共28名「人蛇」,這是本港7日內截獲的第5批南亞偷渡客,累計共拘捕90人。被捕的28名人蛇,年齡介乎20至44歲
另有10名巴基斯坦籍男子,從烏魯木齊出發,經深圳坐船來港準備搶灘登陸。上周日傍晚6時許,西貢薯茛洲不斷傳出英文「Help」。由巴基斯坦迂迴前往新疆烏魯木齊、廣州及深圳,再乘坐舢舨到香港西貢登岸,棄於薯茛洲。

假難民禍港
10年港府花費了85億元公帑於免遣返聲請人上
難民問題困擾香港多年,截至今年9月底,有14,600個免遣返聲請者滯留香港,不但影響社會治安,亦浪費不少公帑 …
港府最少還要用100億元公帑。一名假難民最少一月要花費3300港元
包括每月1,200元超巿食物券、成人1,500元租金津貼、300元水電煤雜費、200至420元交通費、日用品援助等。

1名南亞有一月3300港元vs 又說政府無錢??
告我, 該信誰???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

公屋 供 南亞+菲律賓人+印尼人+ 內地人住。

東涌 新公屋。見不少。 人地 不用工作。冇錢就有資格申請。

港人, 搵錢。 冇咩用? 在香港不如做个穷人吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

2024年龍年勳章

annie133 發表於 23-10-29 16:33
我覺佢哋比大陸新移民討厭十倍

係!我離遠見到佢哋會兜路走

水晶宮

pkc5115 發表於 23-10-29 17:26
全靠當年張超雄議員同公民黨,香港又特別講人權

過咗去冇得講,依家可以重新堵截,希望政府聽下民意,香港咁細,一帶一路唔啱我哋。

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

忌廉寶寶 發表於 23-10-30 07:50
以前冇乜感覺,而家越黎越覺得政府九唔搭八,成日懶係搞好經濟唱好香港,完全覺得係想搞冧香港 ...

絕對係 一百幾十人話到外地推廣 似是帶隊免費遊玩多d ! 既然財赤就慳d 洗啦,但要派錢比不視生產的寄生蟲.

goldpiglet    發表於 23-10-30 09:34

大宅

回覆樓主:

可能
想好似好有人權咁,香港係中國嘅一分子

一帶一路

增加勞動人口

遲啲會增加新生嬰兒數量

庫房仍能支付以上目標

消除部分香港人內心仍自以為高人一等嘅想法,因為就快會差過二線城市

消除香港及港人原有想法同價值。
不滿意可離開,分散到大灣區重新開始

978212    發表於 23-10-30 14:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

opclk99 發表於 23-10-30 01:08
非我族類其心必異...

唔係嗰個打家劫舍
但係好似李君雅呢啲都係搞事

opclk99    發表於 23-10-30 15:48

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

我諗處理緊, 但要同中央商量, 等中央決定, 點郁, 幾時郁, 一定唔係而家中美對抗白熱化, 中東戰火之際. 有更多重要事項排前面.

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊