自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bobocheung88 發表於 23-11-8 11:41
佢個朋友係邊個渠道練氣功?想知

應該係啲氣功班, 跟師傅的, 在油尖旺那邊學, exactly邊度唔知

大宅

Ronli2 發表於 23-11-6 11:54
係啊,佢真係好嚴重,睇西醫次數愈嚟愈密,由一個月睇兩三次,密到一個星期睇成兩次,每次都去打針,話唔 ...

我自從9月不斷落大雨,小腿啲濕疹就冇停過,都係即刻睇中醫沖藥粉飲,唔敢成日睇西醫,情願戒口戒清啲

子爵府

ansonbbb 發表於 23-11-6 12:02
其實濕疹係皮膚太乾定個人太濕氣重而覆發架?謝謝

應該係濕熱,我濕熱會尿道炎加濕疹發晒出嚟

別墅

我自己都有濕疹,睇過中西醫,始終都覺得係中醫比較有用,雖然比較慢,但係長遠冇成日發作

男爵府

yks925 發表於 23-11-2 17:21
打生物製劑

請問打一支幾錢?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

戒糖,朋友真係戒糖好返

別墅

bobocheung88 發表於 23-11-8 11:42
咁個效果都好唔錯!我都要帶老公去睇下先得~你係去邊間診所睇呀?

我係去土瓜灣果間診所睇,岩岩搵到老公張藥方,佢地開咩藥有咩忌口都寫得好清楚,你可以參考下,當然人人狀況都唔一樣,都係要親身去睇

複式洋房

我自己睇開位元堂中醫,佢地問症都幾細心,都係睇左兩個月左右,已經好返好多,最少夜晚唔會再痕醒

珍珠宮

回覆樓主:

上youtube search 嚴浩 生薯仔汁,我係靠佢好返

複式洋房

個人認為睇中醫有用啲,我睇中醫睇咗大半年,濕疹已經有明顯改善,而家轉天氣都冇話好痕

侯爵府

wtl8 發表於 23-11-11 00:24
個人認為睇中醫有用啲,我睇中醫睇咗大半年,濕疹已經有明顯改善,而家轉天氣都冇話好痕 ...
請問有冇濕疹中醫又吾史戒口,我個仔吾肯。

伯爵府

bobocheung88 發表於 23-11-2 16:41
我由識得老公嘅時候,佢已經有濕疹,平時佢都係會每個月睇兩三次西醫拎抗敏藥,靠搽類固醇頂住。

不過近一 ...

試下日本富士山浸溫泉

複式洋房

皮膚嘅嘢都係身體裏面有毒素發出嚟,睇中醫可以清咗入邊嘅毒…中醫都唔平,如果公司有醫保就可以cover…不過趁年尾好快啲遞紙,年尾啲保險公司會結算,到時想claim錢就冇咁容易

別墅

Ronli2 發表於 23-11-10 12:13
我係去土瓜灣果間診所睇,岩岩搵到老公張藥方,佢地開咩藥有咩忌口都寫得好清楚,你可以參考下,當然人人 ...

好,thx

別墅

naicha 發表於 23-11-8 11:50
應該係啲氣功班, 跟師傅的, 在油尖旺那邊學, exactly邊度唔知

好,等我上網睇下資料先

複式洋房

回覆 yks925 的帖子

$6000一針

尖沙咀

聖雅各福群會藥物資助計劃申請表 (家庭)
https://charityservices.sjs.org.hk/uploads/%E8%A1%A8%E6%A0%BC%E5%8F%8A%E5%96%AE%E5%BC%B5/%E8%A1%A8%E6%A0%BC/%E8%81%96%E9%9B%85%E5%90%84%E7%A6%8F%E7%BE%A4%E6%9C%83%E8%97%A5%E7%89%A9%E8%B3%87%E5%8A%A9%E8%A8%88%E5%8A%83%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%A1%A8(%E5%AE%B6%E5%BA%AD)_112022.pdf

聖雅各福群會藥物資助計劃申請表 (個人)
https://charityservices.sjs.org.hk/uploads/%E8%A1%A8%E6%A0%BC%E5%8F%8A%E5%96%AE%E5%BC%B5/%E8%A1%A8%E6%A0%BC/%E8%81%96%E9%9B%85%E5%90%84%E7%A6%8F%E7%BE%A4%E6%9C%83%E8%97%A5%E7%89%A9%E8%B3%87%E5%8A%A9%E8%A8%88%E5%8A%83%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%A1%A8(%E5%80%8B%E4%BA%BA)_112022.pdf

大宅

回覆 bobocheung88 的帖子

我老公都有濕疹,都煩咗佢好耐,同你老公都好似試過搽嘢,連續食咗幾年藥都冇用,最後佢有個同事真實個案介紹咗隻藥俾佢,堅持食咗幾個月真係緩和同埋發作嘅情況真係少之有少,佢隻手本來好痕同埋R到有傷口,食咗大約7個禮拜啲傷口就好返

子爵府

轉中醫好

大宅

vinteresa 發表於 23-11-6 12:22
我囝最近食大閘蟹,出濕疹,身和手指都有,睇了西醫唔多得,轉返睇中醫飲一劑茶就攪掂,我囝好夾這個中醫 ...

請問可否 pm 醫師資料給我

(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊