少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

日本妹妹 發表於 23-12-28 09:23
1月考試,她講明唔會溫,書和練習都唔溫唔做。我真係就快爆血管

我女都係咁,心好痛,我們應該怎樣做呢?
真係自己死左佢冇咁慘

伯爵府

http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3

大家一定要聽下,余德淳講得好好,聽完你就明白點同青春期相處

伯爵府

日本妹妹 發表於 23-12-28 09:23
1月考試,她講明唔會溫,書和練習都唔溫唔做。我真係就快爆血管

其實有冇好好同佢傾下點解?有情緒病?小學考第一升中另一個世界,打落地獄,接受不到索性放棄,你有冇同理過佢?定只係話「點會攪成咁?」
平時溝通方式如何?只係功能性?平時有冇攬下佢
一定要先同理佢嘅處境先會同你傾

別墅

回覆 annie133 的帖子

她唔肯同我講嘢,長期留在自己房。你問她嘢,唔會答。
唔好話攬,連講嘢都無。
我唔係不想關心她,她所有人都唔想見。

伯爵府

日本妹妹 發表於 24-1-11 11:56
回覆 annie133 的帖子

她唔肯同我講嘢,長期留在自己房。你問她嘢,唔會答。

陰公,你一定好擔心
我估佢都不好過,也覺得令你失望了
唔好問佢野,係show 下関心,唔係Check下「溫成點?要晤要補習」,注意語氣,係要比佢知道無論如何,你會陪伴佢,你愛佢係因為佢,唔係因為成績
如果唔慣口講出來,可以WA佢,唔好怕老土
一次唔得,隔一排又関心下,好似追女仔咁
告訴佢,佢想講的時候隨的可以同你講
記住係聆聽,不要批評或比意見比唔切
真係唔得見下心理學家/醫生,評估是否已經抑屈症,需要要特別活療

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我想知青春期係咪乜都唔問得建議得? 只做陪伴者聆聽者角色? 每日都好似踩鋼線咁, 怕自己講錯乜野咁, 青春期好似變咗令一個人, 心很累。

伯爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

幾多歲先可以脫離

伯爵府

回覆 日本妹妹 的帖子

唔好意思, 純粹想了解下, 唔係有心, 想問下小學係咪父母跟得好足, 迫得好緊, 或多補習? 去到中學管唔到佢佢就放肆?

珍珠宮

poodlema 發表於 24-1-18 09:33

幾多歲先可以脫離

好難話幾多歲,有啲小四已好反叛,有啲中一仲係好乖,中2,3先開始駁咀,但一般暴風期三年左右,之後會緩和,但都有啲一發不可收拾。
都要睇細個時點樣教,感情有幾好,反叛期嘅相處情況,有啲父母唔忍,真係打架趕個細路出門口,都影響結果。
所以感情關同仔女關係好重要,要等佢哋一日醒覺,知道父母愛佢哋。
當然就算暴風過咗,年輕人同我哋一代人總有差別,唔會完全同我哋思想一樣,呢啲差別要雙方明白,多啲溝通,多啲理解對方想法,唔同意見唔等於個仔女唔乖,人大咗一定有佢自己思想,相處唔太可以太用父母權威,3幾歲細路唔需要點所謂「尊重」,但十幾歲就要啦。

別墅

回覆 poodlema 的帖子

其實多唔多補習都好主觀,我自己覺得唔多。都係學琴,畫畫,學術
和其他同學差不多,可能學校問題,身邊好多同學都是這樣,有些同學一日走兩場添。
我覺得放學上門學 1hr 可接受,當然也有人覺得多。
其實上中學,我女現在零補習才有些怪,因認識嘅家長無人零補習。

大宅

回覆 日本妹妹 的帖子

明白你心情,我仔咪一樣,小學都考得前架!自行已經有學校收咗,但上到中學後,成績由尾數上來啦!細個佢未算係好乖,但唔會好似依家咁離譜,為咁打機,可以偷走父母電話,唔係第一次了,我已經比咗好多機會佢,搵社工又係嘥氣,淨係叫我同個仔多溝通,唔係我唔去做,只係個衰仔包經常出爾反爾,大話連遍...我真係心力交瘁,可以點做?

大宅

我個初小已駁嘴,上到中學已經一發不可收拾,你批評佢錯失時,佢會發難還擊,打大出手

別墅

yauyauha 發表於 23-11-30 12:56

好陰公, 棉乾恕濕湊大細路
唔顧自己都顧仔女先
換黎咁既
希望你亞女早日醒覺

珍珠宮

順子 發表於 24-1-23 12:19

我個初小已駁嘴,上到中學已經一發不可收拾,你批評佢錯失時,佢會發難還擊,打大 ...

正常,我個都會,其實我仔幾歲去CAC評估,在佢4歲,醫生已話佢反叛,加上ADHD(現在要食藥) ,佢唔只駁嘴,幾歲人入我房鎖門偷我嘅野,大話連編,老師都呃,小學仲試過係教員室大聲鬧老師。從來對人無尊重呢件事,對任何人都係。

教細路係漫漫長路,長到見唔到終點,真係要堅持,堅持到無力都要堅持。佢中一唔讀書(本身能力同成績唔差), 要重讀一年,班主任話佢讀唔到中四。

經過三年,我仔今日識乖啦,開始知自己錯,知自己要改,學業完全佢自己搞掂,唔識自己去問人搵人幫,佢仲話要入到8大。

我仔而家經常問我哋意見,有商有量,捱咗十幾年,等到今日,有血有淚。

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-23 12:44
正常,我個都會,其實我仔幾歲去CAC評估,在佢4歲,醫生已話佢反叛,加上ADHD(現在要食藥) ,佢唔只駁嘴, ...

我嗰個今次考試有成6-7科唔合格,仲要好似冇嘢咁,冇動力,態度又差,又打父母,我真係好辛苦…
點樣先可以令佢醒覺?

珍珠宮

lu2forever 發表於 24-1-23 13:05
我嗰個今次考試有成6-7科唔合格,仲要好似冇嘢咁,冇動力,態度又差,又打父母,我真係好辛苦…
點樣先可以 ...

我仔中一全科唔合格,佢唔係讀唔到(小學入過精英班) 我都好大打擊。
要佢哋醒覺唔容易,而且做足都唔等於一定有成效(咁先慘), 我當年都只係盡力而為。
唔好同佢正面對抗,唔好互罵,有時要動之以情,那怕講句:阿仔,我好愛你!
道理要講,心平氣和嗰時講,仲要問下佢你想唔想傾?傾都點到即止,唔好長氣,佢唔應唔睬無問題。
學業方面,佢幾分都好,高分當然讚,低分會同佢講,讀書係唔容易,我有咩野可以幫到你?你可以同我講下有咩困難,有咩唔明,想你搵到學習方法讀得無咁難。講咗幾次後,我仔真係願意答我,阿sir教得唔好,我唔明佢講咩,同學都咁樣講。

珍珠宮

回覆樓主:

當年我仔中一開學就zoom,呢點我都體諒佢嘅,對ADHD真係好難。

十幾歲呢個年紀,自己都唔知自己做緊咩,無道理可言,所以要學放低少少感受,佢表面唔接受,但父母說話係聽到嘅,只係唔認低威。
孩子會長大,無幾個成年人仲傻嘅咁樣玩野,人總會長大,高中都會開始好少少,父母要極有耐性,陪佢哋行過呢段路,將來到佢哋明白會多謝父母無放棄佢哋,我仔而家都多謝我㗎,唔太會逆我意。
最後一樣,係我哋個人事,不過都講下,由細到大我一家都返教會,仔都返到而家,仲想受洗,教會嘅哥哥叔叔都好照顧佢,佢都會去問佢哋意見,教會都幫佢一把嘅。

別墅

lu2forever 發表於 23-11-4 09:12
心好攰,冇人可以幫到我!
阿仔,你想點?

青春期是必經階段

大宅

見你仔修成正果,都戥你哋高興
我仔仲喺黑暗時期,低處未算低,每次都試緊我哋低線。細個嗰陣,佢喺學校都鍾意吹水,勁貪玩,一個月更有一次被老師投訴,但未算好嚴重嗰種,加上成績唔錯,各方面學習能力都強,所以無老師話佢有問題需要評估,不過在家真係無時停,我估計佢似責界嗰種,如果依家就來14歲先去做評估,又會唔會太遲呢?但之後又可以點做?爸爸已經頂佢唔順,放棄狀態,我夾喺中間,真係好辛苦...

珍珠宮

順子 發表於 24-1-23 15:04

見你仔修成正果,都戥你哋高興

咁佢目前學業成績?課外活動表現如何?
你指佢無時停,係做啲咩野事,14歲應該唔會跳疏化吧!
你又點解接受到佢,而爸爸唔接受佢呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊