少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 wan_sosin 的帖子

真的太好了
得閒交流下湊小朋友心得同搵錢扮靚心得丫

珍珠宮

順子 發表於 24-1-23 15:04
回覆 wan_sosin 的帖子

見你仔修成正果,都戥你哋高興

我睇返你上面所講,ADHD唔係咁樣嘅,多啲係青春期問題,打機係致命嘅,佢唔係集中唔到唔讀書,佢係掛住打機,失去自制能力,你仔應該都幾聰明,但就無方向,唔知自己要啲咩,眼前見打機最有滿足感,就走去打機算數,佢有咩其他興趣呀?有無得發展下呀?我仔由細到大都玩運動,運動幫到佢,一星期訓練幾日,最少都放低部手機無咁沉迷,同埋有班朋友,我以前試過問佢,實在想唔想成績好少少,咁佢都無話完全唔想,我就叫佢去問下成績好嘅同學點樣讀書,佢真係有去問,亦幫佢明白到多啲野,做父母真係用盡方法,有時自己講唔得咁多,搵其他人講下。不過呢啲反叛期,真係要等㗎

禁止訪問

2024勳章

水晶宮

BK Milk勳章

iloveubb2022 發表於 24-1-10 22:33
我女都係咁,心好痛,我們應該怎樣做呢?
真係自己死左佢冇咁慘

唔水咁激動
讀書都係人生一個過程姐,
佢要為自己人生負責任,
佢唔讀就佢既事,
家下佢讀定我讀,
我小朋友都中學,
盡量唔好影響親子關係就已經好好,
亦唔好影響你情緒,
有時要迫都迫唔到

大宅

回覆樓主:

打機真係對孩子好大影響,但最慘係連佢老豆都一齊打,仲教埋細佬打,搞到細佬都開始沈迷打機! 大嗰個已經令我好唔開心,細嗰個開始步入青春期,我也不敢想像升中之後會點! 我就黎比佢哋激死!

子爵府

ChoiYanny_Sam 發表於 23-12-11 16:01
回覆 mimi005 的帖子

我大女14歲我先生個妹, 佢一D都唔興奮, 仲唔會同個妹玩, 講兩句就黑面, 有次係街我嬲 ...

差咁遠?會唔會佢覺得宜家先嚟生,佢多左個責任第時要照顧佢呀!

大宅

wan_sosin 發表於 24-1-23 12:44
正常,我個都會,其實我仔幾歲去CAC評估,在佢4歲,醫生已話佢反叛,加上ADHD(現在要食藥) ,佢唔只駁嘴, ...

請教你寶貴經驗,可以分享下你點樣同佢溝通呢?

珍珠宮

annchloe 發表於 24-3-11 01:10
請教你寶貴經驗,可以分享下你點樣同佢溝通呢?

我仔嗰類係強硬派,同佢鬥撼無好處,我會講:媽媽好想明白你諗法,唔係想怪你(都要真心唔責怪), 想知你有咩困難,睇下我可唔可以幫到你,我唔係想你辛苦,我係想大家搵個好啲嘅方法。
當佢肯表達,就真係去聽,唔好咁快話佢呢樣唔啱嗰樣唔啱,可以回應一下佢所講嘅野,例如多謝你講出嚟令我明白多啲,問返佢想唔想下我睇法,我盡量唔會話佢錯,我會同仔傾下佢咁諗咁做有咩後果,但係我都會話咁諗唔緊要嘅,但係可能有第二個諗法/做法會令件事更加好,然後慢慢再傾落去。

青春期細路係要人哋認同佢,一埋嚟話佢錯多數反抗,就算佢真係知自己有錯都唔會認,所以要用分析嘅方法,唔好用對錯嘅方法。有時更要動之以情,話媽媽真係關心你想你開心。
雖然以柔制剛,但都要立場堅定,佢都係唔肯聽就同佢講,你諗諗先,我遲下再同你傾。
不過對年輕人,盡量小問題當無問題,大問題先認真傾,下下樣樣都高要求,大家都好難相處。

大宅

wan_sosin 發表於 24-3-11 02:14
我仔嗰類係強硬派,同佢鬥撼無好處,我會講:媽媽好想明白你諗法,唔係想怪你(都要真心唔責怪), 想知你有 ...

多謝你既分享,好有用! 我都會試吓,我女十歲啫不過比較早熟已經有啲青春期脾氣,但始終細啲,好快無事,可以傾吓,我希望可以用剩下少少時間同佢連繫到。

珍珠宮

annchloe 發表於 24-3-11 18:40
多謝你既分享,好有用! 我都會試吓,我女十歲啫不過比較早熟已經有啲青春期脾氣,但始終細啲,好快無事, ...

女仔早熟,早少少習慣下點樣相處都係好事,青春期嘅女仔都好唔簡單,男仔就容易會發脾氣,女仔雖然未必,但有機會講野尖酸刻薄。咁最好就平平安安聽教聽話渡過,都有細路無咩點嘅。

大宅

wan_sosin 發表於 24-3-11 18:44
女仔早熟,早少少習慣下點樣相處都係好事,青春期嘅女仔都好唔簡單,男仔就容易會發脾氣,女仔雖然未必, ...

係,耐性同冷靜都係我地做媽媽所需要的, 聽要快要專心,講就要慢同細聲啲。我都train 緊自己

珍珠宮

annchloe 發表於 24-3-12 13:00
係,耐性同冷靜都係我地做媽媽所需要的, 聽要快要專心,講就要慢同細聲啲。我都train 緊自己
...

一齊努力!我都仍然在努力同個仔溝通,年紀唔同,傾嘅話題會改變,只係過咗最暴風個階段,關係就無咁緊張,男仔唔太叻溝通,我都仍然慢慢引導個仔去表達,只係佢而家比以前合作好多。

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-23 13:57
我仔中一全科唔合格,佢唔係讀唔到(小學入過精英班) 我都好大打擊。
要佢哋醒覺唔容易,而且做足都唔等於 ...

以前讚佢少,呢個月開始隔幾日就搵啲嘢去WhatsApp 讚佢,又講love u, 佢都冇反應。當佢心情好嘅時候,都有同佢講吓道理。學業方面,考得差固然之唔敢話佢,問佢使唔使補習就堅決唔補,生活習慣唔好,以致身體唔好,經常搵藉口話唔舒服唔想返學,逃避功課,逃避測驗,社工方面跟進有限,睇住佢將會repeat,各方面都退步,好心痛。
我自己好睇唔開,每日都唔開心,隔幾日就喊,有時諗快啲去做身體檢查,如果有咩事⋯我係有少少逃避。

珍珠宮

lu2forever 發表於 24-3-18 17:42
以前讚佢少,呢個月開始隔幾日就搵啲嘢去WhatsApp 讚佢,又講love u, 佢都冇反應。當佢心情好嘅時候,都有 ...

要去到repeat, 都真係有唔少壓力。
學業方面係無得話佢,但可以同佢分析唔認真讀書,中六畢唔到業嘅結果,唔需要評論太多好與唔好,講事實就得。唔想繼續讀可以中三轉去VTC,或夠年歲數出嚟工作,到時佢嘅生活會係點樣,會識到點樣嘅朋友甚至女朋友。
如果肯努力讀上去,生活又會如何如何。。。
我早兩年好幾次同個仔講,媽媽無問題嘅,你讀幾多書做啲咩工作都唔影響我,不過你自己諗諗將來你的生活會點?我同個仔聲明一點,我話我唔養成年人,到18歲如果唔讀書請出去工作,要比返家用自己養自己,除非你到時是學生我都唔會唔幫下你嘅。我係平心靜氣同個仔傾,無怪責佢嘅態度,最後叫佢自己諗清楚。當然都唔係講一兩次佢就收到,都間唔間提下佢,我仔係信我做得出要佢返工唔養佢嘅,因為由細到大,佢都知我言出必行。
傾多幾次佢都開始諗好似再唔比啲努力真係唔太掂,慢慢就好咗少少,當然唔會一步登天,好咗啲又讚下佢,差咗又提下,亦都要間中講啲感情說話,媽媽想你第日日子過得好啲,但我又唔代替得你去考試,努力啦阿仔,你需要幫忙媽媽幾時都會幫你,我唔係想你辛苦,係想你輕鬆啲過你人生,但始終都要比啲代價落去。
佢點答我,答唔答我,我唔會太在意,因為唔會一朝就收到晒明晒我哋大人嘅想法,希望慢慢傾下傾下細路會明到多一啲,青春期係咁,總要等兩三年佢過渡,做媽媽要好堅持。
我都痛苦過,實在我好怕去學校,我仔由幼稚園到初中都多事,次次去學校大中細鑊都有齊,見到老師又係傾我仔問題,又要講我會好好教佢提佢之類,好似永遠我做阿媽都有錯咁樣,我永遠同佢頂住,真係好累!
我都係近兩年先好過一啲。
大家加油!

伯爵府

BK Milk勳章

你們都好勁,我都灰心不少。不是我不想讚,不想傾,是無機會。個女不想同我一齊,有試過寫卡片。鬧交時,她把卡片撕了。連送她的禮物都扔了。慢慢地我也灰心了。

洋房

appledai 發表於 24-3-19 15:59
你們都好勁,我都灰心不少。不是我不想讚,不想傾,是無機會。個女不想同我一齊,有試過寫卡片。鬧交時,她 ...

我知我哋唔可以放棄,但真係好攰,所以唯有上黎呻下,身邊都冇同路人,朋友們的子女都好叻。可能以往的管教方式係錯,但都未至於咁對我啩…報應?!

大宅

樓主,大家上黎吹下水,共勉之LA
我比小朋友攪到血壓高入院......經常徘徊在無希望同充滿希望之間.....人都癲
利申:
我要求仲要好低,做好本份玩咩我都唔理,最遲11:30要訓
學習盡左力幾多分我都不介意

別墅

熱血勳章

lu2forever 發表於 23-11-4 09:12
心好攰,冇人可以幫到我!
阿仔,你想點?

係我仔啱啱升中一,係唔叻學校,凈係識放學掛住打手機,睇D好血腥,核突,同肉酸,網上片,唔係咸片,YouTube,馬筒人,Robert,打打殺殺,整蠱人睇到笑一餐,如果你係比整蠱個呢?係咪笑唔出呀。笑笑走開咗,都唔知有咩好睇。
放假日日就係屋企打到,食都唔晒架。
激死我啦 佢唔聽你講呀。
你成日掛住打機,你有冇諗大個點架,
笑笑口算。

大宅

ekbbyl 發表於 23-11-8 00:40
青春期是一種成長呼求,其實正正是需要父母幫助.明白父母也在受孩子傷害,但最親的父母也排斥對立死心孩子,那 ...
感恩看到你的文字

男爵府

回覆 天長地久 的帖子

媽媽加油!在自己低落時想想孩子帶給過你的歡樂,想想孩子大得很快,最重要是關係,好的關係孩子是感受到的.祝福你!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊