自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

如果你係媽咪,你會點答或點做?不過各位可以唔使答,只需反思一下作為父母究竟愛你仔女有幾多?

1. 仔女問:媽咪,可唔可以戒煙?
媽咪答:如果你以後唔食糖,我就會戒煙

2. 仔女問:媽咪,我可唔可以帶飯呀?學校啲飯好難食
媽咪答:你考全級第一,我就日日煮飯比你帶

3. 仔女問:媽咪,你可唔可以唔返工,日日帶我返學放學?
媽咪答:等我或你阿爸中左六合彩,我就可以日日湊你返學放學

男爵府

sfccwy 發表於 23-11-5 01:52
以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

如果你係媽咪,你會點答或點做?不過各 ...

全部都係家長錯,將責任交俾細路,以為有推動力,其實相反。

子爵府

回覆 sfccwy 的帖子
我得一個女,盡量做到我都做,到今時今日佢高中,亦同我講佢知道我對佢好好!
1)無食煙答唔到,如有食一定介
2) 好呀(試過),朝早炒冷飯,炒通粉,湯麵(分2壺),佢食咗成個星期,話都係點番飯

3) 好(亦試過),由P 5送到F 3(P 1-4坐校車),佢話唔好送返學(怕我辛苦,放學就佢自己放)先停,但逢長假期後,開學,放假 我都繼續送(佢小學我亦改返半曰工,功課溫書自己跟,成績亦算滿意,到阿女中學我先返全職)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1.全家冇人食煙

2. 可以, 但是昨日的飯餸, 早上reheat. 我中學時, 你婆婆都係咁做

3.我不上班, 屋企唔夠錢用,
就冇錢買玩具架播

愛子女之餘, 也要愛自己.
如晨早起身煮, 令自己太勞累,
折損健康就不值得,
因為健康用錢不能買回

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

1. 無食煙。我有比糖、朱古力比仔女食,我自己也食, 一齊開心。

2. 我仔女話學校飯盒難食, 我每日晨早煮比佢哋帶飯,煮足11年, 煮完仲要返工。

3. 仔女小學都係我湊返學, 送完返學才返工。放學就無辦法接了,我未放工。簡中我放假會去接。

水晶宮

回覆樓主:

1.可以如食不在孩子面前食

2. 可以, 基本工人姐姐整,我地好少烹飪

3.可以,如果番輪班工作時

或基本送番學後去上班,中午後接孩子,公司工作是行街有數交就可

已刪除用户

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆樓主:

依啲父母,特登留難仔女,與仔女沒有商量餘地、不懂(或不想)溝通。久而久之,仔女有心事、難題亦不願向父母傾訴。如果仔女遇到真正麻煩事又求助無門,後果可大可小。

公爵府

第一答唔到因為唔食煙、
我小朋友由小五開始帶飯、E加中一、我差唔多日日早上煮飯、有時帶2個飯團、

子爵府

如果仔女要求係合理,父母當然可以應承,但係如果經濟、工作困難、身體或其他原因,唔可以做唔到,應該直接同佢講,而唔係話要求去做一啲冇可能做到嘅target, 要等佢明白你難處,不過我相信大部份家長都係正常

翡翠宮

1. 爸爸已經係成年人, 戒唔戒煙係佢個人決定同選擇... 只要佢唔係屋企食影響到我地.. 咁我地應該要尊重佢個人決定
2. 爸媽要返工, 工人姐姐主力照顧長老, 所以無辦法煮飯比你帶... 做人能屈能伸係好的... 將來好多野係要我地去適應, 而唔係佢地來就我地... 況且都係一個lunch... 張就下無大問題啦..
3. 媽媽好想唔返工去湊你返放學, 不過我有多種角色, 做媽媽外亦要為屋企開支等等出力.. 就好似你係學生所以要去返學... 而我就要去返工...

大宅

佢媽咪三個答案都係No

大人返工,叫老細加人工,如果老細話中咗六合彩先加俾你,會唔會想繼續做?

呢啲反問根本就係勒索,唔識教嗰啲家長就係咁樣小朋友,唔意外

伯爵府

感覺好冇愛,就算平日工作對人都唔慌識溝通,呢種上一代傳落嚟
我哋必須重新學習如何有效溝通
要有同理心
先說「媽媽知道你好想我陪多啲你」,不過…(原因),然後作出提議(我認承你我一放假會陪多啲你)」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我未去到有求必應,但呢3個問題,我覺得可以做到。
1. 我從小就教育佢地唔好食煙,所以自己都唔會食
2. 一向比佢地選擇帶咩lunch 定自己係學校買,佢要我整,都會做少少起身煮。
3. 唔洗佢地要求,日日都會車返學,到左中學放學先有時自己返屋企,接到都會接。

侯爵府

1.我全家唔食煙唔使答.
2.帶飯的菜通常係生菜、椰菜、瓜之類,你ok嗎?好又一餐唔好又一餐,我哋夜晚可以吃豐富。而且將來出到社會,你會遇到唔同環境、唔同的飲食文化,你要學會喜歡唔喜歡的都要面對和克服。
3. 幼稚園我送返學,小學爸爸送,放學姐姐接。媽媽唔出去工作可以,但爸爸一個人賺錢養家、養嫲嫲會好辛苦、壓力好大,媽媽工作可以減輕爸爸負擔,多媽媽份人工可以讀直私學校,少d功課、默書測驗,用d時間去玩你想玩的課外活動。最最最重要的是,媽媽出去工作將來會有退休金,或者唔夠但至少可減輕你將來的養家壓力。我們的所有閒遐時間,都係陪住你,一樣開心對嗎?

lojo11    發表於 23-11-5 08:02

翡翠宮

Myluckybaby 發表於 23-11-5 08:01
1. 我全家唔食煙唔使答.

2. 帶飯的菜通常係生菜、椰菜、瓜之類,你ok嗎?好又一餐唔好又一餐,我哋夜晚 ...
父母為自己退休作好打算, 對仔女黎講係一件非常好嘅事..

水晶宮

1. 如果我要戒煙,都會問吓佢自己有咩要戒,咁順便一齊去做,互相「鞭策」對方
2. 知道難食就點都會諗辦法唔食學校啲飯啦,以前都係一早煮飯俾小朋友帶返學,之後再返工
3. 每個人都有自己嘅生活同責任,你嘅責任係返學,我嘅責任係返工搵錢同想有自己嘅事業,所以平時可以共處嘅時間就一定要好好珍惜,放假玩餐飽嚟代替接你返放學,如果父母放假就一定會帶小朋友返學放學,就算有工人都會咁做

男爵府

回覆樓主:

1.我地冇人食煙,所以唔洗答。

2.我d細路成日都話帶飯,因為訂飯唔好食。。。但佢地其實都算挑食,所以我堅持佢地訂飯,希望嚮有限選擇下,接觸多d唔同既食物。但晚餐,我就會煮佢地喜歡食既,所以佢地ok的。

3.我係ftm,每日都接送,爸爸彈性上班,只要就到時間都會一齊送。所以同佢地感情好好。

珍珠宮

1. 我唔食煙嘅,所以唔會有呢個問題;萬一有食,我會逼自己去戒煙。

2. 我有因為同樣原因而朝早早啲起身煮飯俾d仔帶返學。

3. 如果唔可以唔工作,咁我建議大家一齊早啲起身,咁我就可以早啲出門口送小朋友返學校,之後再返工亦都唔怕會遲到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊