自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

1.我不吃煙,但如果個女為我好叫我叫我戒零食,我會答佢盡量食少d!
2.曾經有諗過朝早煮飯,係老公好狠心拒絕,佢話我地要返工已經好累,無可能再早d起身煮飯,加上佢覺得好又一餐唔好又一餐,做人要學習將就下,況且學校都有4個餐選擇!
3.女細個有要求接送,我答佢要返工賺錢,為家庭付出,爸爸份量其實夠洗,但我搵多舊錢,對而家、將來嘅保障更大,況且你大個d就唔想我送喇,今年小四,開學無耐就自己攪掂了,上完課外活動自己坐車回家,只係間中叫我送佢上校巴!

男爵府

第一題,從來冇食煙

第二題,小學開始煮飯俾阿仔,就係話叫飯唔好食,到而家中四佢有時鍾意出街食,但係我有陣時就逼佢帶飯

第三題,又係答唔到,冇試過叫我吾好返工

珍珠宮

1. 唔食煙,家中有老人食,小朋友會勸少食啲,食煙對身體唔好
2. 小朋友學校有飯堂,喜歡刷飯卡食學校飯,每日有5種唔同選擇,同學們都唔鍾意home lunch
3. 做了4年swim mom,日日4:30am起身裝身準備早餐,5:30am出門去泳池,6:15am離開去返工,年終無休到佢話自己搞掂先停

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

1. 自己唔食煙,就算有食,正常有左小朋友都應該戒
2. 仔女無要求,不過如果要求到都會再早啲起身盡力嘗試下,雖然煮飯唔叻
3. 每日都會送完仔女上校車先準備返工,會送到仔女要求唔再送為止

伯爵府

sfccwy 發表於 23-11-5 01:52
以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

如果你係媽咪,你會點答或點做?不過各 ...

1)無食煙,佢無咁問過
2)五年級轉佐飯商時試過,唯有叫姐姐煮定下午帶比佢,有些餸菜姐姐唔試整就我早d起身整定,比佢早上拎定返學校,直至畢業
3)佢無叫過唔好返工喎,但其實我由佢n班開始日日送返學後返工,放學姐姐接

子爵府

以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

第三點可以忽略,因為唔係人人有條件
第一二條正常情況底下唔會拒絕,但唔排除有人生小朋友並唔係因為想生先生…

大宅

opclk99 發表於 23-11-5 07:02
依d家長果然夠垃圾...

係冇文化家長先會咁樣講嘢

水晶宮

我又唔覺得個阿媽咁答,就一定係衰人。佢可以講得好d,借位講吓人生道理。我係ftm,無呢3個問題,所以唔係為自己開脫。

1)每個人都有難處,只要唔好係屋企對住小朋友食,呢個係佢個人選擇。

2)working mom已經好辛苦,仲要早個幾鐘起身煮多餐,何必呢?又唔係無得食,一家人應該大家體諒吓。

3)呢個係現實問題,大人返工唔係個個為興趣。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

1.我不食煙的。如果他的要求涉及我一些壞習慣,我會即改,食煙係對身體唔好嘅,我亦唔希望佢將來食,所以會即戒。
2. 有時候有事情需要比較,佢有咁要求,可能覺得我煮得好食,即管煮啦,但難保,一兩個月後佢覺得都係叫飯好d。又或者我煮得起勁呢!
3.睇睇屋企經濟環境是否許可做ft mum,否則送返學/放學總可以啦,早d起床,換來親子時間,好值得!今日他仍然會開口要求,証明他想跟你一起,否則幾年後他可能見到你都調頭走。

大宅

一人之境 發表於 23-11-5 08:32
原來有咁多家長都keep住送返學,我仲以為自己太過竉個女,到依家中一我都仲係每天送,因為呀女要求,佢好想 ...

我囡中一我都送佢返學,我覺得幾好吖一路上傾吓偈,溝通吓。我唔會理人點講

珍珠宮

回覆樓主:

每個家庭,每個小朋友嘅情況都唔同!
你同我都只係外人,只係見到果一時三刻,無人知點解家長會咁樣答!
好多家長,或者外人好中意係le D時候,講到幾有見解幾識教,其實都可能只係自以為是,我相信有好多家長遇過咁嘅人,果份無奈,自己明白!
當然唔排除,有家長係真係咩都唔識,淨係識生~
nothing is impossible!
我地只能夠盡力管理好自己~覺得人地有唔合理,我會作為借鑒~

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

父母對仔女既愛正常 講緊正常應該係無私 基本上仔女有要生活上要求唔過分都盡量滿足 但唔係縱容

1:如果仔女出到聲一定戒 。 我後生都有食煙 但一有左bb即戒 。直到現在

2:我仔小學6年都係我送飯或帶飯 中學呢5年 日日返黎食 。我同自己講 長大左想叫佢返黎食都困難 呢10幾年盡量滿足大家

3: 我仔成個小學都係我接送返學

無資格去批評樓主親戚咁做岩唔岩 但我自己一定唔會用呢啲等價交換方式去處理親子關係
小朋友提出得以上問題明顯係缺乏愛 想父母留意自己多啲 想被關注 但父母要用交換方式先肯滿足仔女要求 確實令小朋友失望
長大左如果晌呢個家唔肯付出 真係無得怪佢地架
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

1. 沒有吸煙習慣,所以小朋友唔會問

2.可以,我可以早少少起身為你準備,你想食咩都可以話我知

3.每朝送完返學先返工,但我要工作賺錢減輕爸爸負擔,一齊為家而努力。不過只要媽咪放假一定會接你放學的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

作為家長, 唔一定下下去滿足仔女, 只要好好解釋, 佢學識體諒別人都係好事..

侯爵府

2024年龍年勳章

Q1 無發生過因我同老公都吾食煙!
Q2 我真係煮比佢帶飯, 吾在學校訂飯的!
Q3 無比孩子問過, 因佢細時我就同佢洗腦; 媽媽番工賺錢, 放假就可唔去玩去食啦! 而且媽媽可以有幫到其他人㗎將學咗嘅嘢幫人, 媽媽番工幾開心㗎雖然有時都好辛苦!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1/考慮下
2/可以
3/可以

琥珀宮

2,3可能真係客觀環境做唔到
但1係可以做到但唔做
但2,3就算做唔到都唔應該咁回答子女,好差嘅答覆

子爵府

天下父母真係人人不同,有些家長真係吾愛自己仔女,子女想父母為他們付出?子女首先要滿足家長要求,否則拒絕!甚至講出口叫子女「吾好發夢!唸都吾好唸!」

2、3點 吾駛子女講出口,我已安排做!

第1點,唸吾明點解為人父母要食煙

珍珠宮

第二個先好笑

瑪瑙宮

okgoodla 發表於 23-11-5 12:22
Q1 無發生過因我同老公都吾食煙!
Q2 我真係煮比佢帶飯, 吾在學校訂飯的!
Q3 無比孩子問過, 因佢細時我 ...

放假都唔可去玩去食咁惨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊