自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

新加坡/廣州佛山/日本京都奈良/台灣高雄/印尼/香港本地社區服務活動
我仔(中三)抽中咗去印尼泗水我自己未去過印尼覺得好唔安全,唔放心佢去(其餘我都ok吖,但偏偏抽中印尼⋯)
我仔就問咗老師話唔去就只有改為本地社區活動。而我老公就覺得去印尼無問題⋯ 你哋又點睇呢?係我過份保護嗎?
(仔本身都唔係咁想去,亦無佢啲朋友同行,更加唔想)
(都係低調啲好,圖片deleted)

子爵府

hfl2000 發表於 23-11-5 15:15
新加坡/廣州佛山/日本京都奈良/台灣高雄/印尼/香港本地社區服務活動
我仔(中三)抽中咗去印尼泗水 ...

我會比仔決定,若果佢唔想去,就唔去

子爵府

去,比佢見識下,有老師同導遊應該冇問題,不過價錢咁平嘅?

男爵府

回覆樓主:

冇問題,我覺得好好呀。呢啲地方自己唔會去。
如果唔跟老師都唔會去得到。
反而抽中 日本 星加坡, 我覺得冇咁好, 呢啲地方大把機會自己去.

男爵府

俾我就唔去,日本和星加坡將來都可能有機會去留學,印尼真係冇可能會去留學,交流都冇乜意思

侯爵府

跟學校去不用太擔心,而且我想講你學校的遊學團費用很平。我都唔知點解我哋中學咁鬼貴,日本7天18000,韓國6天14000,泰國6天9000,等等。。。當然都有其他本地既可以選擇但都係唔平,而且係一定要選擇去其中一個

侯爵府

adrianada 發表於 23-11-5 15:36

咪係,真係好平,我剛剛回覆我哋學校好貴,而且自己好少機會去里d地方,抽中去下見識下都唔錯

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

學校去應該好過自由行既。但俾我都唔會想去/唔想佢去印尼。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

中學生,問清楚佢個人意願…

因為有學生會覺得有得出外睇下,或者同學之間有伴,去邊都無所謂…特別有d地方,唔係旅行熱點,父母都未必會帶仔女去,所以遊學團反而係有機會去下其他地方見識。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔會去
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

印尼比我都唔想小朋友去

侯爵府

Phyllisyam 發表於 23-11-5 15:41
俾我就唔去,日本和星加坡將來都可能有機會去留學,印尼真係冇可能會去留學,交流都冇乜意思
...

x2,我都唔會去。
1. 呀囝唔想去(其實咁已經可以決定)
2. 行程簡介唔吸引,睇唔到重點
3. 將來都唔會揀呢度去交流,就算去都講緊幾年,呢類發展國家幾年後乜都變晒。

水晶宮

我會由佢意願

不過我會鼓勵佢去

去體驗認識其他地方既文化

子爵府

抽到去奈良就正,聽聞係藝妓嘅起源地,而家只得返好少數嘅人仲做藝妓

侯爵府

adrianada 發表於 23-11-5 15:36

係好平啊,日本5日4夜都只係$3300,我都唔知點解學校可以咁平
因為search過新聞話治安差,同埋當地好似唔係咁接受教會(仔係教會學校)?search到呢啲新聞所以都擔心。
印尼泗水教堂遭自殺炸彈攻擊 8死38傷
https://www.cna.com.tw/news/firstnews/201805130042.aspx

子爵府

回覆樓主:

泗水,全機都係姐姐,嘈c人

侯爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-11-5 15:47
中學生,問清楚佢個人意願…

因為有學生會覺得有得出外睇下,或者同學之間有伴,去邊都無所謂…特別有d地 ...

就係佢朋友之間無人抽到印尼,無伴就唔想去啦,但佢又唔係咁想留喺本地做社區活動(做教會義工,探訪小朋友弱勢社群,幫手攪復活節嘉年華呢啲),就話俾我哋話事啦⋯⋯ (學校講咗嗰幾日唔可以自行請假乜都唔去)

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

無伴唔去,仲要係印尼。

侯爵府

回覆樓主:

唔去
危險+污糟

珍珠宮

亞仔唔想去又冇伴,咁咪唔好去囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊