自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

禁止訪問

侯爵府

原帖由 daniel44 於 09-6-16 17:04 發表
昨日我媽話,我好命硬,今次吾 c,第日你有排煩,cc尿尿....痴呆..我話到時我買 d老鼠藥毒c你,我媽話你要食皇家飯..我話你痴呆架麻,我話你自己執黎食果law ...

孖4, 真係比你兩母女對話笑c, 淨係睇呢段, 都唔知你講真定假 . 之不過, 睇得出你Mami性格真係好樂天, 隨遇而安. Anyway, 你兩個要加油呀, 呢場仗真係唔易打. May God bless you and your mum

男爵府

我朋友的故事

有電子病歴要填表申請,以便報告一出可立即交私家醫生看。

我介紹岑信棠醫生原因是他有醫德、醫術精湛,2年前我的朋友在公院開刀做切除子宮(全部生殖器官拿出),在未縫合時,主診醫生已檢查腹腔有沒有癌細胞,並抽腹腔水化驗,醫生還在手術後話手術很成功,隔咗7-10天醫院來電,話腹腔水驗出有癌細胞,為安全起見,會安排2星期內再做1次手術,手術範圍比上次更大,揭d淋巴仔細睇下有無癌細胞。大佬呀!剛做完手術,還未復原,又再做一次?病人即時十分心灰,決定甚麽治療也不做,我硬拖着她去見岑醫生,岑醫生細心解釋病情及安撫她的情緒,醫生解釋再做第二次手術,找到癌細胞又如何?首先主診醫生已仔細看一遍,第二、找到癌細胞也要接受電療。醫生建議她接受電療,最終她放棄公院,轉到養和由岑醫生跟進,做了1個月電療,現在已康復,撿查的次數也疏了。

子爵府

原帖由 沙沙 於 09-6-16 21:02 發表
孖4..我姨覆左我喇...佢話舅父果時係有飲..但如果做緊化療係唔飲得的..同埋如果食梗藥..要做完每一個療程後先可以飲...佢話如果伯母呢家未做化療或服藥..可以飲..最好早晚一次...妳唔好同我唔好意思啊..如果真係驚唔 ...
有需要我一定找你 THANKS

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2129997

侯爵府

孖4...

攪咩拱大wok~~

喂~~ 雲芝丸雲芝丸雲芝丸~

我老公個3家姐仲大wok, 淋巴cancer, 3B期, 化療時開始食雲芝丸~ (佢食果隻成$4000 一樽, 雖然一大樽, 但下下十粒8粒咁park, 好快食完~ 不過佢話唔理禁多, 好返要緊)

仲加埋去浸會大學果個中醫部到睇埋中醫, 5年無病發~~~ 從新做人~

要幫手既出聲~

禁止訪問

男爵府

最重要是放鬆心情,開心D,如果唔開心,就算是第1期也會翻發。剛做完手術,可買石崇魚煮湯,石崇魚很多膠質,可助傷口癒合,有D魚販話正氣對癌病亦好,。

切記不可進補,煲D有營養湯水便可,多吃生果。

勿吃

熱氣食物、燒烤食物、燕窩、雪鴿膏、含激素食物
燒鴨鵝、牛肉、豬頸肉,最好連雞也不吃,因為所有雞皆打激素(嘉美雞話沒打?)
荔枝、龍眼、榴槤、燥熱生果

也可以靈芝水飲。我認識的朋友,在電療期間,兼看中醫,她的感覺是減輕電療的不良反應。

燙湯是簡單湯水,紅蘿蔔蕃茄薯仔、合掌瓜、牛旁(是防癌食品,但要在日式超市買),
魚是無鱗的魚不可吃,特別是人工飼養的。有D人話癌病要食山班魚,但據知此魚是人飼養的。多吃生果,但不要吃西柚,我記得兩年前報紙話外國研究西柚有激素,行吓公園吸新鮮空氣,不吃醃的食物,中國製的食物,少吃為妙。

健康食品如雲芝丸或冬虫草,但食之前,最好問吓醫生先,如要做PET SCAN此類檢查,便要早2-3天停止服用此類健康食品,因為它們會遮擋癌細胞,影响檢查結果。

子爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-16 21:57 發表
孖4...

攪咩拱大wok~~

我老公個3家姐仲大wok, 淋巴cancer, 3B期, 化療時開始食雲芝丸~ (佢食果隻成$4000 一樽, 雖然一大樽, 但下下十粒8粒咁park, 好快食完~ 不過佢話唔理禁多, 好返要 ...
雲芝丸,有無人是 會員 ?我都諗住買呢隻

禁止訪問

子爵府

邊到可買煲的雲芝 ?

子爵府

原帖由 好姐 於 09-6-16 22:07 發表
孖四
伯有實會吉人自有天相,伯有加油呀!
THANKS

子爵府

auntie真係好樂觀喎~
難為個女咁擔心佢
祝她早日康復

子爵府

原帖由 mum-LCC 於 09-6-16 21:19 發表

孖4, 真係比你兩母女對話笑c, 淨係睇呢段, 都唔知你講真定假 . 之不過, 睇得出你Mami性格真係好樂天, 隨遇而安. Anyway, 你兩個要加油呀, 呢場仗真係唔易打. May God bless you and your mum ...
佢真係甘架 吾係扮架 今日我家姐話出旺角LAW 野,我媽話 你吾好去有人掉強水果到架..............................吾係又少一個人幫我做野

男爵府

是不是"百X堂"?

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-16 21:57 發表
孖4...

攪咩拱大wok~~

我老公個3家姐仲大wok, 淋巴cancer, 3B期, 化療時開始食雲芝丸~ (佢食果隻成$4000 一樽, 雖然一大樽, 但下下十粒8粒咁park, 好快食完~ 不過佢話唔理禁多, 好返要 ...

子爵府

原帖由 藍天竹 於 09-6-16 22:12 發表
auntie真係好樂觀喎~
難為個女咁擔心佢
祝她早日康復
THANKS

男爵府

藥材店/中醫診所

約數百元,無須買過仟元

原帖由 daniel44 於 09-6-16 22:07 發表
邊到可買煲的雲芝 ?

子爵府

原帖由 Ros 於 09-6-16 22:27 發表
藥材店/中醫診所

約數百元,無須買過仟元
THX

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

孖四,我唔識講啲乜嘢,你自己都要好好保重身體,孖四媽仲要你好好照顧佢架,祝孖四媽早日打嬴呢場仗

大宅

燕窩一定唔好食. Auntie快D好番.

首頁
45678...13

尾頁

跳至