自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

麟媽媽 發表於 23-11-8 21:47
我而家已經唔記得咗血色素係點,只係記得去到急症室,啲姑娘check我血含氧量,已經響晒機,之後好緊張即刻 ...
明白,以你情況,都真係應該要切除

我都係擔心長期貧血嘅穏憂,但我心跳、ECG都正常,本身嘅天生心率情況都冇大影響,所以醫生都係keep住覆診,建議可以等更年期,但真係唔知仲要等幾耐

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 23-11-9 10:15
我連子宮卵巢全切,都係入到手術室先決定,因為我媽媽都係卵巢生咗好大個瘤,醫生話唔想6-70歲再入多一次 ...

我同你一樣, 醫生都係建議連子宮卵巢全切, 以免日後老左又要捱多一次手術。

其實微創真係好神奇, 手術後復原得好快, 個肚淨係得三粒暗瘡印咁大既疤, 我做左手術兩年幾, 個人因為有返血氣, 之前有既脫髮問題, 面青口唇白, 皮膚暗唖,頭暈等等都改善左, 所以我唔覺得有加快老, 反而個人仲精神左, 面色好左好多。

大宅

回覆 Pulmma 的帖子

我係生纖維瘤, 唔大4cm, 不過位置生得衰. 後來心悸, 行路又無氣. 做body check, 先知嚴重貧血. 醫生話睇下可唔可以靠食鐵丸, 食Visanne, 帶子宮環, 食止血丸..拖到停經. 攪左半年情況仲差, 停1,2日又尼. 血多到連子宮環都沖左出尼..心諗43, 又唔會再生細路, 等得停經, 我都流血流死左..最後2019做微創切子宮, 保留卵巢. 好快就recover. 做完真係好似重生一樣. 身體有返力氣, 唔洗日日著安睡褲, 又唔洗擔心漏M攪到一褲都係. 無M真係好free

大宅

微創宜肌瘤和子肌不大,而且要驗清楚,美國案例微創後發現有癌細胞,會擴散。醫生說微創就像用攪拌機攪碎,然後取出,所以最好問3個醫生,因為有些醫生唔做微創,有些年紀大啲話唔識,最緊要視乎你身體子宮情況。

不要以為更年期期便無事,而且有些人55仲有經期。無經期,個瘤都會爆。

水晶宮

lamheng 發表於 23-11-9 12:04
微創宜肌瘤和子肌不大,而且要驗清楚,美國案例微創後發現有癌細胞,會擴散。醫生說微創就像用攪拌機攪碎, ...

唔一定係攪碎, 我既情況係肚到開3個小孔, 做完切除, 整個子宮同卵巢係經陰道取出, 等同生BB 咁, 前題係最好曾經自然分娩過, 好彩當年選擇順產。

水晶宮

lamheng 發表於 23-11-9 12:04
微創宜肌瘤和子肌不大,而且要驗清楚,美國案例微創後發現有癌細胞,會擴散。醫生說微創就像用攪拌機攪碎, ...

而家肌瘤係會喺肚入面整個袋,喺袋入面攪碎。
如成個子宮切,唔使攪碎,喺陰道拎出嚟就可以。

水晶宮

KEROROBB 發表於 23-11-9 11:59
回覆 Pulmma 的帖子

我係生纖維瘤, 唔大4cm, 不過位置生得衰. 後來心悸, 行路又無氣. 做body check, 先知 ...
我同你一樣,都係40頭就微創切子宮(保留卵巢),做完之後面色紅潤,皮膚靚咗好多.我女成日話好羨慕我冇M.

子爵府

而家有得做手術其實都唔錯,以前有d病想做都無得做要死忍…..
樓主有咩擔心?現代醫學應該唔會太差卦…..好多人都開刀生小朋友….亦好多人做手術…..其實唔係真係咁恐怖喎⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我想問下,見大家多數都係切除子宮保留卵巢。但我相反,政府排緊期切除卵巢,因為擔心連子宮都切除太大手術。其實係未應該考慮切除埋子宮就吾洗煩呢?好多醫生都咁講,年紀大,都無作用,既然要切就不如切晒啦。。。所以我考慮左好耐。自己常識不多,想有人指教下。。謝謝。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

以你咁嘅情況,反正唔會再生B,切左利多於弊

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

WChan 發表於 23-11-9 12:57
唔一定係攪碎, 我既情況係肚到開3個小孔, 做完切除, 整個子宮同卵巢係經陰道取出, 等同生BB 咁, 前題係最 ...

我都咁上下做法冇攪碎,因為個specimen report 有相片,係一舊舊組織並不是碎晒,而且之前亦有做抽組織化驗,冇壞細胞咁安心啲。不過我冇順產過,生個仔都係開刀,醫生估計入邊啲肌肉組織會有黏連,所以入手術室之前已經簽紙有心理準備,如果微創搞唔掂,就會緊急開大刀。手術後雖然表面傷口好細,但我入面嘅傷口好大,所以手術後第三日先拆尿喉落地,我都住咗七日醫院。

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-11-9 14:28
我都咁上下做法冇攪碎,因為個specimen report 有相片,係一舊舊組織並不是碎晒,而且之前亦有做抽組織化 ...

我以前係順產, 所以手術好順利, 基本上只係第一日插尿喉, 第二日可以落地, 我住左五日醫院. 我都同意表面傷口細, 但其實裡面係大傷既, 所以行路個肚都係會痛, 不過就康復得好快

因為今次經歷, 我會鼓勵我個女第日盡可能生仔揀順產, 原來日後萬一要做婦科手術可以有多D 選擇。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我又去醫院途中啦 見到大家咁正面,無咁驚

水晶宮

ydoris 發表於 23-11-9 13:43
我想問下,見大家多數都係切除子宮保留卵巢。但我相反,政府排緊期切除卵巢,因為擔心連子宮都切除太大手術 ...

其實一次切除就唔洗擔心將來會有呢部份CANCER 既可能, 如果已經切除左卵巢, 子宮既作用已經唔大。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

WChan 發表於 23-11-9 15:12
其實一次切除就唔洗擔心將來會有呢部份CANCER 既可能, 如果已經切除左卵巢, 子宮既作用已經唔大。
...

其實都係架,因為見到都只切除一部份,不是全無擔憂,淨子宮已經可以有好多不同既病變,再做就手術就會後悔當時吾一刀切。而家身體仲頂得住一個大手術,再過多幾年,可能有事已經做吾到手術。或者,在術前會面前仍有時間考慮清楚,都拖左兩年啦,其實有少少後悔點解吾兩年前就攪好個身體。。多謝意見。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

WChan 發表於 23-11-9 15:06
我以前係順產, 所以手術好順利, 基本上只係第一日插尿喉, 第二日可以落地, 我住左五日醫院. 我都同意表面 ...

係呀,因為以前開刀生仔,子宮個開刀傷口黏連咗落去左手邊其他器官,所以個子宮唔係獨立,所以當時我左手邊係比較痛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Pulmma 發表於 23-11-9 15:09

放心啦,我都後悔自己點解拖咗咁耐先做手術,唔好等停經喇,一個人有幾多血俾你流失?而家諗返真係好傷身。

WChan    發表於 23-11-9 16:01

侯爵府

WChan 發表於 23-11-9 15:12
...

所以我切埋子宮頸

WChan    發表於 23-11-9 16:02

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

naicha 發表於 23-11-9 15:54
所以我切埋子宮頸

我都係呀,所以做完手術我問醫生,將來我使唔使每年做婦科檢查?佢話唔使㗎喇,係咪好開心呢?

水晶宮

Pulmma 發表於 23-11-9 15:09

唔洗咁擔心啦, 趁早做左好過拖到個瘤再大D 或者有咩病變就麻煩

我之前未做手術, 血氣唔好, 真係甩好多頭髮, 係每次洗頭都好驚, 仲要條分界愈嚟愈明顯, 果時就真係覺得自己多左老態, 反而依家做完手術之後, 頭髮又生返多左, 個人睇落都健康左。 現時醫學昌明, 病向淺中醫。

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊