美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Anise_R03 發表於 23-11-24 21:49
有皮膚証書、皮膚碩士都係普通科醫生,唔係皮膚專科醫生架,jm睇下面皮膚專科醫生名冊,就知道 ...
我一直以為醫生打激光係最安全,睇完jm你咁講要搵皮膚專科
我又爬左d文,google搵“醫生打激光事故” “美容打激光事故” 原來好多野睇
有單醫生打激光打到毀容咁樣,俾客人索償幾十萬
但毀容幾十萬又點會醫得返好啊....

複式洋房

仲有單2014年新聞
“消費者委員會的數據顯示,去年一月至八月期間,共有146宗有關高能量光學療程 ( 激光及彩光等 ) 和入侵性療程的投訴。政府提交的報告亦指出,截至去年六月,有48宗投訴
是在美容院接受美容程序後出現不良反應,其中七宗涉及醫生參與。”

打激光都係搵皮膚專科醫生好d...

大宅

我覺得呢啲都要睇自己能力,同埋有時都要睇彩數,最緊要勿心急,搵口碑都唔差嘅幫手,或者當有問題時拎多幾個醫生意見

別墅

Bileemum 發表於 23-11-15 22:01
回覆 AnlaChan 的帖子

除咗屋苑式果啲冇,我去好多間都有分析,個人體驗,覺得操作部機嘅人點判斷情況比較 ...

分析都有分好多種
有D機分析出黎既野好簡單好流
有D醫美既機真係睇左哂皮膚底層血管既情況,咁打斑先會有用

HEBEEE.    發表於 23-12-15 15:48

大宅

其實我冇你地咁叻,係出咗事先叫做多左睇相關野,我依家知嘅寫上黎都係聽完醫生講再分享

別墅

牛年勳章

yousika 發表於 23-11-25 20:21
想了解下m22 / excel v / pico 3部儀器打荷爾蒙斑分別有咩用途呢我唔知要打邊部比較好
...
通常係用excel V/m22打血管,中斷營養俾荷爾蒙斑,之後再用pico打走荷爾蒙斑色素,我見好多年前A記、B記,間間公司都係咁打,不過就有jm話有效,有啲話無效,隔離post話係A記洗左十萬,荷爾蒙斑同淺層斑都打唔到

大宅

回覆 mimelod 的帖子

比較好奇冇用都係咁俾錢同一間野點解咁傻,雖然話就話慢慢唔好心急,慢到睇唔到有用,應該及時止損唔轉會好過

別墅

荷爾蒙斑好kick手,我媽以前都會出去搞下,之後都係成面斑

大宅

想要資料,一向都冇乜斑,忽然間多左兩點好深色

民房

Bileemum 發表於 23-11-8 22:45
之前有分享過自己經歷,就係一向搵普通美容師都冇問題,直到打到反黑,驚都唔敢再打一段時間,有一段時間荷 ...

我都想要醫生資料丫 求pm(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Bileemum 發表於 23-11-24 20:20
回覆 CharliChoi 的帖子

一間唔係連鎖式嘅屋苑美容店,未反黑前我都係去細美容院做,一直都冇乜事,到最後 ...

請問你睇邊個醫生?

大宅

2024年龍年勳章

stella.cheung 發表於 24-1-11 18:07
想要資料,一向都冇乜斑,忽然間多左兩點好深色

我之前同你一樣, 面一向無乜野, 忽然間發現有兩点好似黃豆甘大粒班,近眼位置,打pico, 打咗十幾次都無效, 雖然淺色咗少少, 但大咗,好似手指公咁大!好沮喪!結果放棄唔理!後來朋友帶我去一間好細的美容院打咗一次!打完後又紅又腫又痛;初時都唔見有起色!
雖然美容師有講叫我唔好急, 慢慢會淺, 但我無信心,已經放棄唔理佢; 大概幾星期開始慢慢淺, 茶粉都可以遮到, 之前茶粉遮唔到, 到而家應該有一年多,完全冇曬!本來美容院畀我半年內可以補打一次,但我都冇再返去打!

Bileemum    發表於 24-1-13 17:28

大宅

回覆 SmallTungmama 的帖子

反而打完咩都唔做,等到自己退色?

男爵府

Bileemum 發表於 23-11-8 22:45
之前有分享過自己經歷,就係一向搵普通美容師都冇問題,直到打到反黑,驚都唔敢再打一段時間,有一段時間荷 ...

我都想分享一下
我打了斑好多年,但因為我的是荷爾蒙斑,所以幾間美容院都認為我不能打結焦,我亦只是一直keep住打1064。雖然斑沒有完全消滅,但一直有改善,而且膚色和膚質都不錯!

去年轉了去打combo laser,美容院表示可以打去紅血絲會有幫助,就安排了幾次由醫生打紅血絲+美容師打1064。

表面上,我不覺得紅血管有甚麼分別,但有覺得一塊圓形的荷爾蒙斑淡了!

昨日去另一間隔了年半沒去的美容院做RF,它幫我做了visia 對比,才知道原來底層的色素改善了很多!

由於真的已到更年期年紀,相信要是沒有打laser的話,我的斑可能已經浮出表面了!我看到我老公就是這樣
attach1/tmp/php7dMI19

大宅

2024年龍年勳章

Bileemum 發表於 24-1-13 17:28

反而打完咩都唔做,等到自己退色?

係, 我打完後無再打!

侯爵府

回覆樓主:

最衰成日賣廣告話pico 點勁,連賀爾蒙斑都攪得掂,揾咪明星賣廣告,誤導人。已有打斑專家話賀爾蒙斑係淺層斑,係要用慢火打

大宅

回覆 yin-ting 的帖子

真係冇想像中咁簡單,所以都係信醫生/專業意見

大宅

你好幸福,識自己退

複式洋房

回覆 yin-ting 的帖子

荷爾蒙斑係最難根治

大宅

回覆 pinktt1989 的帖子

真係好難,但唔係冇方法,只係要慢慢搞快就可能好似我咁反黑一大達

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊