跳至

首頁

尾頁

複式洋房

<Updated: Visa approved>

2022 年 7 月 24 日境外線上提交 I-130

Review: 2022 年 7 月 25 日(之後一直沒有消息或更新)期間沒有要求額外文件

2023年6月底 I-130通過了

2023年 7 月6 日收到NVC welcome letter (支付簽證費)

2023年7 月11 日開始可以提交I-864 & DS-260和其他相關文件

2023年9 月28日提交所有文件

2023年10 月4日收到NVC回覆要求再次提交petitioner 和joint sponsor的w2, 1099 &schedule forms

2023年 11 月1日提交w2, 1099 & schedule forms

2023年 11 月9日收到NVC document qualified 郵件

2023年 11 月24日收到NVC interview letter 郵件

2023年 12 月30日body check + vaccines booster

2024年 01月23日interview & visa is approved

2024年 01月24日 visa issued

2024年 01月25日 visa on hand

男爵府

恭喜恭喜

大宅

sarachuleung 發表於 23-11-10 16:51
Petitioner美國公民(現居香港)目前處於NVC階段(剛取得document qualified)
2022 年 7 月 24 日境外線上 ...

點解你要用足1年咁耐,文件有問題來來回回拖長咗時間? 公民IR1 申請到面試正常3至6個月完成

複式洋房

回覆 agathasweetie 的帖子

USCIS階段比較耐,而家普遍I-130都要等10-15個月先批,有人好好彩,幾個月就批左。NVC階段就好快,只要準備對的文件。USCIS階段文件全部沒問題,系NVC果度搞文件耽誤左少少時間,不過好好彩,好快收到interview letter

大宅

sarachuleung 發表於 23-11-28 15:27

USCIS階段比較耐,而家普遍I-130都要等10-15個月先批,有人好好彩,幾個月就批 ...

i-130要等10 -15個月?期間你沒打電話去查問嗎?其實可以去visa journey 睇下其他人申請ir1 進度表,基本上1-130係最快有回覆,1個月內有email, 最遲2個月都覆

伯爵府

好媽媽勳章

agathasweetie 發表於 23-11-29 11:01
i-130要等10 -15個月?期間你沒打電話去查問嗎?其實可以去visa journey 睇下其他人申請ir1 進度表,基本 ...

你個時好彩先咁快咋,我2017年10月filed, 都要等到2018年2月approved,個時NVC system update緊,搞到4月先入到NVC,2018年6月先interview….
所有嘢一take過,2-4月打過無數次電話去追⋯⋯

頭先8掛睇下visa journey,I130 個estimate真係12個月!

大宅

ivyscyip 發表於 23-11-29 15:38
你個時好彩先咁快咋,我2017年10月filed, 都要等到2018年2月approved,個時NVC system update緊,搞到4月 ...

不是我好彩,身边認識嘅朋友也是跟我差不多進度,有個還比我快,ir1 原意不受綠咭申請配額限制,儘快跟配偶團聚,因為海外申請婚姻綠卡而進度太慢下跟配偶被分開1年以上令到感情生變這他們担當不起大前题一定要証明到配偶domicile 在美國,而consular processing 預計半年內完成好讓家庭儘快一起,官網也有提過申請所需時間大約半年,但你哋話慢咗所以有d奇怪,跟官方所講嘅時間有偏差,加上我及身邊認識嘅人亦真係無咁耐,所以提出疑問而已

伯爵府

好媽媽勳章

agathasweetie 發表於 23-11-29 21:38
不是我好彩,身边認識嘅朋友也是跟我差不多進度,有個還比我快,ir1 原意不受綠咭申請配額限制,儘快跟配 ...

但係你都知美國成日都好慢㗎啦⋯⋯昨晚八卦睇下先知宜家要咁耐⋯⋯我仲以為疫情過後會快咗添!

Domicile要係NVC stage 先prove,宜家似係慢係I-130 approval度。

attach1_sign/tmp/phpPZrjow

大宅

ivyscyip 發表於 23-11-29 21:52
但係你都知美國成日都好慢㗎啦⋯⋯昨晚八卦睇下先知宜家要咁耐⋯⋯我仲以為疫情過後會快咗添!

Domicile ...

delete

伯爵府

好媽媽勳章

agathasweetie 發表於 23-11-29 22:24
我跟另外識嘅幾個同事家人喺疫情嗰兩年期間申請,因為同公司亦被安排調回美國,家人亦需一齊跟回去,大家 ...

美國政府嘅嘢好難講,時快時慢。我老公剛剛搞citizenship,預計6個月,但3個月已經宣埋誓。

大宅

ivyscyip 發表於 23-11-29 22:29
美國政府嘅嘢好難講,時快時慢。我老公剛剛搞citizenship,預計6個月,但3個月已經宣埋誓。
...

呢樣又係1個謎,幫小朋友renew passport , 我就大約3個星期收到,其他家長話等咗6星期都無下文

伯爵府

好媽媽勳章

agathasweetie 發表於 23-11-29 22:39
呢樣又係1個謎,幫小朋友renew passport , 我就大約3個星期收到,其他家長話等咗6星期都無下文
...

因為c6要申請passport, 宜家expedited要3-5星期,普通7-10星期,我記得之前仲耐,所以你係有運氣嘅

大宅

ivyscyip 發表於 23-11-29 22:48
因為c6要申請passport, 宜家expedited要3-5星期,普通7-10星期,我記得之前仲耐,所以你係有運氣嘅 ...

你家都好運啦,3個月就入籍效率一流

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 23-11-29 06:48
因為c6要申請passport, 宜家expedited要3-5星期,普通7-10星期,我記得之前仲耐,所以你係有運氣嘅 ...

疫情後政府機構重開,但人手唔夠,護照申請最初非常慢,我朋友太太去年2月申請護照,3月中已經可以返日本,樣樣都好快,但3月後就唔同晒,我5月幫仔女申請renew護照等咗兩個幾月,已經比有D朋友快,有人三個月都未收到,打去問都係冇回音,機票改完又改。我年初申請聯邦政府工,一個電話interview就請,就係做批閱申請護照,不過人工實在太低,計過數,就算做到跳到第10個point都少過當時人工好多,係就係福利好有退休金,最後我回絕咗。

後來知道聯邦政府又好,州政府又好,市政府又好,呢幾年好多人退休,有D部門話走咗6成人,請人慢,因為連HR都唔夠人,要先請HR至有人手請人,聽落好笑,但影響都幾深。我識幾個人都係疫情期間轉工入政府部門做,佢地話果陣未返office,連打手指模都要約幾次,因為冇人返工。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

USCIS 處理所有I-130申請,好多地方系疫情時都hold左好多申請表,我舊年申請已經見到好多人話要成年先批,好好彩既真系幾個月就批。我準備既文件系沒問題,等既期間有問過EMMA (live agent), 都係只可以話我知而家系邊個service center,其他也一律答不到。

大宅

sarachuleung 發表於 23-12-5 11:07

USCIS 處理所有I-130申請,好多地方系疫情時都hold左好多申請表,我舊年申請已 ...

我也是疫情期間申請,當時其他類別綠卡申請亦有推遲,淨係婚綠如常進行、你依家過咗冇問題啦,可以準備處理其他搬過去細節啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊