自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

垃圾徵費2023

香港政府料於2024年4月1日實行垃圾徵費,市民需要透過指定垃圾袋及標籤拋棄垃圾,最平每公斤收費$0.11起,指定垃圾袋有9種大小容量,最大容量每個收費$11。違例者最高罰款50,000元。

按現行的垃圾收集及處置制度,政府建議垃圾收費按以下3種模式徵收:

1. 「按袋」收費 市民須預先購買指定袋,包妥垃圾方可棄置。指定垃圾袋的收費建議定為每公升0.11元,有9種大小容量供一般市民使用,包括背心(3公升 – 20公升) 及平口設計(20公升 – 100公升)。

2. 「按標籤」收費 若大型垃圾(如傢俬)未能放進指定垃圾袋,市民亦須為每件垃圾貼上指定標籤方可棄置,每個劃一收費11港元。

3. 按重量徵收「入閘費」 由私營廢物收集商利用非壓縮型垃圾車收集和棄置的垃圾,將按棄置於廢物處置設施(即堆填區或廢物轉運站)的垃圾重量,徵收入閘費。 垃圾徵費2023|購買膠袋途徑 「指定垃圾袋」和「指定標籤」均可於獲授權銷售點購買,包括超市、便利店、郵局、油站、自動售賣機及網店。值得留意的是,指定標籤須有防偽特徵,包括條碼、二維碼、批號及防干擾設計。

垃圾徵費2023|罰款 如發現違法,定額罰款通知書每張$1,500,如經審訊後首次定罪,最高罰款$25,000及監禁6個月,再次定罪最高罰款$50,000及監禁6個月。

https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&;utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

垃圾徵費| 2024年4月1日正式實施 香港每日製造的固體廢物將近2萬公噸,堆填區逐漸飽和,而立法會2021年8月26日恢復《2018年廢物處置(都市固體廢物收費)(修訂)條例草案》二讀,最後以37票贊成及1票反對下,三讀通過草案。預計經過18個月準備期後,經立法會同意再擬定正式生效日期便會正式實施。日後當市民棄置家居廢物須購買指定垃圾袋,每公升收費 $0.11,當局預計三人家庭每月開支需約50元。原訂2023年底正式開始收費,政府現決定將計劃押後一期,延期至明年4月1日。

https://www.gotrip.hk/%e7%94%9f%e6%b4%bb/%e5%9e%83%e5%9c%be%e5%be%b5%e8%b2%bb-%e6%97%a5%e6%9c%9f-%e6%94%b6%e8%b2%bb-plt-854760/

大宅

回覆 capricornbb 的帖子

諗起都煩。。。。

水晶宮

我又想知d 網購packing既垃圾要點處理?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby_yee 發表於 23-11-11 15:31

分類回收

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

我相信最後只會懲罰聽話既市民

winwint    發表於 23-11-11 19:13

侯爵府

sasa615 發表於 23-11-11 16:34

大宅

香港市道已經夠哂差
仲要整色整水收垃圾費
進一步減低消費意欲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

預計到會引發好多問題

子爵府

baby_yee 發表於 23-11-11 15:31

我諗係可回收既部分拎去回收,其他部分要放落收費垃圾袋處理

大宅

見到實物最大11蚊個隻都好細

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 23-11-11 16:46
預計到會引發好多問題

好多老人家少購物,只買日常所需和隔天買餸,有時垃圾袋只用一個買菜回來的小背心當垃圾袋用就咁掉,建議商戶包括街市,提供埋呢啲綠色垃圾袋俾市民,否則就會變成袋中袋,治標不治本

珍珠宮

回覆樓主:

我開始有分類同廚餘回收,其實真係唔麻煩架!

珍珠宮

見到就煩

男爵府

回覆樓主:

減少購買意欲,免得製造垃圾,然後零售業就話冇生意

goldpiglet    發表於 23-11-12 04:36

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

sasa615 發表於 23-11-11 16:34

大宅

阿花花 發表於 23-11-11 15:24
回覆 capricornbb 的帖子

諗起都煩。。。。
真係

水晶宮

薯圈 發表於 23-11-11 18:24

其實我哋都有做分類,非recycle垃圾就比較麻煩,廚餘亦無做回收(請問您點處理?)

加上,想到香港都仲有好多其他市民,住在沒有管理的住所或不少獨居老人家,就替佢哋擔憂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crystal媽咪 發表於 23-11-11 16:17
分類回收

我屋企樓下、都有廢物回收箱、相信實施廢物征費後、地方擴大四、五倍差唔多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

其實而家重有冇四色回收箱,以前附近有兩處有,現在唔知做咩唔見哂

男爵府

薯圈 發表於 23-11-11 18:24

自從分類後,屋企垃圾袋用買菜袋就可以,果汁樽,汽水罐,膠盒用洗完菜水清洗乾淨,晾乾後攞去街站回收。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊