自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mandy952 發表於 23-11-11 21:05
我嗰時太危急,根本等唔到開刀,個醫生叫我快d用力生,如果唔係可能保唔住,我當時真係唔知邊到黎咁鬼大力 ...

我係高齡, 必極都必唔出
仲要畀個死人醫生伸隻手入去
摸下頭個位置
痛上加痛

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-11-11 20:24
該產婦夜晚11點入院,check過心跳,第二天早上6時多再check發現無心跳

時間表是4/10早0400穿水入院
5/10早0640check無心跳
超過26小時
家人懷疑穿水去養和check
姑娘話如穿水要18小時內生

(當晚約11時最後一次檢查胎心一切如常,其後逾6句鐘無人檢查,到10月5日清晨6時左右再檢查時,醫生證實胎兒停止心跳)

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

72leelily 發表於 23-11-11 21:23
時間表是4/10早0400穿水入院
5/10早0640check無心跳
超過26小時

哦,原來再早啲已穿了水,多謝澄清

回想當年,我生BB都非常危險,吃全餐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goo_littlebb 發表於 23-11-11 18:29
其實已經穿水, 咁留BB喺肚入面幾個鐘, 其實等緊啲咩呢?
好慘, 明明係接BB出世, 結果變白事...........

未作動

放下自在

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-11-11 21:29
哦,原來再早啲已穿了水,多謝澄清

早上4時穿水其實下午已要催生
間醫院難辭其咎

capricornbb    發表於 23-11-11 23:18

子爵府

72leelily 發表於 23-11-11 21:38
早上4時穿水其實下午已要催生
間醫院難辭其咎

認同,醫院太過份。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mandy952 發表於 23-11-11 21:05
我嗰時太危急,根本等唔到開刀,個醫生叫我快d用力生,如果唔係可能保唔住,我當時真係唔知邊到黎咁鬼大力 ...
政府/私家 ?

伯爵府

mandy952 發表於 23-11-11 20:09
我仔出世時就係穿水後心跳減弱,但當時因為已入產房所以有機check住,好彩我即刻必佢出來再去nicu,真係一 ...

我仔都訓左一星期箱~腳底插滿野~

大宅

yurijm 發表於 23-11-11 17:59
我見而家好多準媽媽有買胎心機
其實醫院俾唔俾用?
如果自己帶胎心機去醫院用又得唔得

係產前應該都比用,入去產房就會用政府個大機,自己都睇到聽到bb個心跳,我認為孕婦媽媽可以自己主動啲,自己feel到唔妥就嗌姑娘

公爵府

當年我都係穿水,但周數唔夠
醫生建議我訓醫院訓到生得
心跳機,冇24小時咁駁住
只是定時check
好多人都難以置信點解穿左水唔生得

水晶宮

mandy952 發表於 23-11-11 17:55
https://orientaldaily.on.cc/content/%E8%A6%81%E8%81%9E%E6%B8%AF%E8%81%9E/odn-20231111-1111_00174_001 ...

我二十年前穿左水,一度都無開,醫生有幫我博心跳機,半夜仲衝入黎話我bb心跳慢左要即刻開刀
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

zitamamama 發表於 23-11-11 18:55
我都係懷疑穿水,去私家,即駁機入待產房。call醫生過來睇情況。
我唔知原來公立唔係。
...

我生2個仔時,只係有見紅同陣痛都直入產房等生,已即駁機,第一胎去產房時1度都未開,第2胎去到開左2度,全程冇轉過房,不過都十幾年前了
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shop_baby 發表於 23-11-12 00:31
我生2個仔時,只係有見紅同陣痛都直入產房等生,已即駁機,第一胎去產房時1度都未開,第2胎去到開左2度, ...

我都係見紅陣痛入產房
但係姑娘話未得 掉返我上產前吽
20小時後仲係一度都唔開 但實在太痛 送左我落產房
人手穿水試2次都唔得
全程搏住胎心機 打埋無痛繼續等死咁
跟住無啦啦姑娘走入嚟話bb心跳跌
終於比我去開刀啦⋯⋯
跟住2個齊齊發燒 bb送左上兒科
不過姑娘話佢飲奶超快 完全唔似初生
第二個毫無懸念,直接揀開刀 快靚正

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我凌晨5點幾入qm,已經穿水,一上房已經駁晒心跳機check 住,7點幾就入產房,都要下午2點幾先生到。我係好幸運係產房有護士全程陪住我,最後都要醫生黎接生。

我fd36週穿水入屯門,十度全開都唔比生,因為腳出先,最後終於等到手術室開刀 食全餐真係
感激遇上你~

公爵府

回覆樓主:

唔明,而家少左人生bb, 人手多左都睇唔實??

我早幾年生,QM 產科好好,搏住機,定時有姑娘來測住。

男爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-11-11 17:55
https://orientaldaily.on.cc/content/%E8%A6%81%E8%81%9E%E6%B8%AF%E8%81%9E/odn-20231111-1111_00174_001 ...

已經生咗2個,第3個唔係好易生出嚟?點解拖6個鐘都未生?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

正常係去到生之前都有部機係到
我無記錯的話
點解會無左部機?

子爵府

貝_貝 發表於 23-11-12 08:56
已經生咗2個,第3個唔係好易生出嚟?點解拖6個鐘都未生?

是穿水入院後未有動靜,醫院拖了24小時還未幫她催生,最後姑娘檢查在半夜約12:00當時已穿水20小時,之後的6小時沒有醫護檢查過胎兒心跳。
attach1/tmp/phpbG5XoC

珍珠宮

咁樣,邊有人想生 bb

水晶宮

回覆樓主:

齋睇時序表
4/10 4am 穿水入院,通常嗰朝巡房會建議催生。但因為部份媽媽會喺穿水24 小時內陣痛宮頸開生到BB, 所以有 D 媽媽會選擇唔催生等下先。
印象中唔催生唔入產房就唔會有胎心機長駁
然後到穿水24 小時都未生就會催生。但呢位媽媽的24 小時係4am 凌晨,所以我齋估,估嘅啫,一係太忙剛巧4am 唔得手,就6am 先得閒去睇,一係就4am 瞓緊覺諗住6am 先去睇

公家大把改善空間,但公家好死板,所有嘢都要跟guidelines, 改guidelines 先有得改做法。而改guidelines.... 就另一個issue喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊