自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

垃圾徵費有個問題想問好耐宜家屋苑每層都有大垃圾筒係後樓梯, 如果到時同層有人掉左普通膠袋, 無用指定袋. 咁會點罰? 點知係邊家人?

伯爵府

私樓一定唔洗用指定垃圾袋

公家垃圾筒會用指定垃圾袋收集, 管理費收返。

男爵府

kwokdicken 發表於 23-11-13 10:23

公家垃圾筒會用指定垃圾袋收集, 管理費收返。 ...

原來係咁呀. 咁自己點減廢都無用啦, 同座/同屋苑其他人唔合作, 什至管理公司亂用袋都攬炒

伯爵府

klsabb 發表於 23-11-13 10:28
原來係咁呀. 咁自己點減廢都無用啦, 同層有其他人唔合作都攬炒

因為上垃圾車個袋一定要用指定垃圾袋

清潔工唔會一袋一袋同你掟, 唔會一袋一袋幫你揀
到時管理最容易就係後樓梯一個大既指定垃圾袋, 管理費收返

珍珠宮

又一個膠袋包哂所有膠袋,咁又何來環保呀~重用多左袋汚染。。。嘥氣

stagea    發表於 23-11-13 11:49
RAA    發表於 23-11-13 10:48

珍珠宮

咁有一家唔合作唔減廢 咪大家一齊要分攤

珍珠宮

減齡達人勳章

kwokdicken 發表於 23-11-13 10:31

我都係咁諗。

私樓的話, 到時不論掉多掉少,都係全屋苑攤分拉圾徵費。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

teresayan07 發表於 23-11-13 10:43
咁有一家唔合作唔減廢 咪大家一齊要分攤

係呀!我也有這樣疑問加上政府回收點不足

大宅

我都覺呢個最大机會。

男爵府

咁公屋無呢個問題咩? 宜家都係一層一個垃圾房. 大家去果度掉.
遲D放屋企門口?

象牙宮

klsabb 發表於 23-11-13 10:17
垃圾徵費有個問題想問好耐宜家屋苑每層都有大垃圾筒係後樓梯, 如果到時同層有人掉左普通膠袋, 無用指定袋. ...

根本白費。 也浪費資源。人力, 物力, 財力。多此一舉。
根本沒成效。

政府更換垃圾筒就是浪費。 筒改為袋。圾桶袋旁堆垃圾 成效差。

固體廢物回收變為 "能源"。更有意義。「轉廢為能」設施成大勢 - 又唔去搞????

到時有人掉左普通膠袋, 無用指定袋. 咁會點罰? 點知係邊家人?   搵人 24小時 每一層屋苑 monitoring ?? 增加就業机會?
腦不知裝咩。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

野原美冴 發表於 23-11-13 10:45
我都係咁諗。

私樓的話, 到時不論掉多掉少,都係全屋苑攤分拉圾徵費。
其實只係巧立名目收多舊錢, 咁點推動D人去源頭減廢?
我掉多掉少, 做曬回收, 10日先得1袋真正要掉既垃圾都同人地乜都掉,乜都唔回收既人俾咁多垃圾費
連鼓勵每個人源頭減廢既宣傳功能都無埋

klsabb    發表於 23-11-13 11:14

珍珠宮

虎到金來勳章

我本來都有樓主同一疑問,你咁講又真係解決到,但咁就變左其實同而家無咩分別

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

klsabb 發表於 23-11-13 10:48
咁公屋無呢個問題咩? 宜家都係一層一個垃圾房. 大家去果度掉.
遲D放屋企門口? ...
一路以黎聽到既係, 公屋既垃圾袋係派既, 唔洗錢
所有D垃圾費只向私樓住戶收

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

原來咁,我屋企垃圾槽係掉落下一層,根本唔知邊個掉

咁即係廢既仲用多左大膠袋

男爵府

littlefunpig 發表於 23-11-13 10:51
一路以黎聽到既係, 公屋既垃圾袋係派既, 唔洗錢
所有D垃圾費只向私樓住戶收

心很累......

不過我聽我媽 (住公屋)樓下D看更EE話, 早排係派過一D俾人試用, 到時唔係免費, 要收錢.

珍珠宮

klsabb 發表於 23-11-13 10:56
心很累......

不過我聽我媽 (住公屋)樓下D看更EE話, 早排係派過一D俾人試用, 到時唔係免費, ...

推政策都唔諗細節,用綠膠袋只係證明住戶比左$買袋比左垃圾費。。。同咩環唔環保毫無關係。。

環保係鼓勵,唔係懲罰

klsabb    發表於 23-11-13 11:20

翡翠宮

klsabb 發表於 23-11-13 10:56
心很累......

不過我聽我媽 (住公屋)樓下D看更EE話, 早排係派過一D俾人試用, 到時唔係免費, ...

垃圾徵費明年4月實施,港府早前指不會再押後徵費,最新指可按需要延長半年適應期,而首半年亦會向公屋、三無大廈及鄉村住戶供應指定膠袋。當局稱正研究膠袋派發方法,又認為垃圾徵費與亂拋垃圾的執法界線清晰,相信不會出現執法混亂。

立法會一個附屬法例小組委員會今日(7日)開會討論實施詳情,議員陳紹雄問及為期半年垃圾徵費適應期會否延長,環保署副署長陸嘉健回應指,當局預料市民熟習新的扔垃圾模式需時數年,有需要時會延長適應期,期間主以口頭勸喻違規的市民;重複違法才會執法,重點是宣傳教育。

議員鄭泳舜則關注亂拋垃圾和垃圾徵費的執法會否混淆。陸嘉健指出,市民於食環署垃圾站扔垃圾必須用指定袋;而隨街扔垃圾屬於亂拋垃圾,執法點並沒重疊。另外,三無大廈、公屋和鄉郊村屋住戶會首半年可獲免費指定袋。陸嘉健續指,該署正考慮村屋等住戶的指定垃圾袋派發安排,稱現時有兩個方案,包括透過承辦商逐家逐戶派發指定袋;或派領取卡予市民到指點地點領袋。

原文網址:垃圾徵費半年適應期或延長 公屋三無大廈及鄉村住戶獲派膠袋 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1107_00822_001.html

出年4月, 首半年都係派, 呀環保局長預計D人適應新既掉垃圾模式要數年哈~有需要可延長
咁講成咁, 都預左最少幾年都係派, 之後又話好難實行, 長派算數
其實垃圾徵費重點只係教育同宣傳, 重有, 只係拎去食環署垃圾站先要用指定膠袋
管理處呀清潔工人姐姐點會咁得閒同你逐包垃圾check又裝曬Cam去睇人點掉垃圾
最後用呢個大指定袋都一包過袋曬機會最大
屋苑照派返平時既白色垃圾袋, 大家又唔洗綠袋包白色垃圾袋,仲好呀
垃圾費每戶收返百零200蚊... 哈哈
政府缺錢, 要搵D方法收多D錢, 增加庫房收入,岩既岩既

伯爵府

咁多垃圾同少垃圾一樣管理費,咪唔公平囉?

珍珠宮

到時會唔會有人攞垃圾出街外垃圾桶掉

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊