自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kwokdicken 發表於 23-11-13 13:55
其實有幾難理解

管理公司無責任幫政府減廢, 但政府上垃圾車果係咁時就話明, 如果有非指定垃圾袋, 就會罰清潔工 ...
依個做法係你諗定你住嗰度已經決定係咁做

男爵府

fanny3315 發表於 23-11-13 15:35
新屋邨好似唔見有除左廚餘,衣物都收埋就好,有時候啲衣物太舊都唔方便送人
本身已經有 ...

我媽果度有呀, 唔知咩試行計劃
一家派一個廚餘筒, 自己落樓下倒. 仲有得儲分換野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

klsabb 發表於 23-11-13 15:49
我媽果度有呀, 唔知咩試行計劃
一家派一個廚餘筒, 自己落樓下倒. 仲有得儲分換野
...
係咪小型屋邨,唔多幢?定還是自願計劃試行?感覺每戶都派筒唔可行

珍珠宮

虎到金來勳章

kl1 發表於 23-11-13 15:27
反而咁樣又要製造一批綠膠袋,其實呢個係增加唔環保嘅方法

規定沐浴露洗潔精潤膚露洗頭.....出補充裝, 無左個膠樽同個泵, 咪重環保

伯爵府

oasis18 發表於 23-11-13 16:11
規定沐浴露洗潔精潤膚露洗頭.....出補充裝, 無左個膠樽同個泵, 咪重環保
...

同意!仲有好似80年代之前,買外賣自己帶保溫壺,我記得細個嗰陣爸媽落街買粥喺攞住一個紅色保溫壺去裝,嗰陣無乜外賣飯盒或碗

男爵府

fanny3315 發表於 23-11-13 16:05
係咪小型屋邨,唔多幢?定還是自願計劃試行?感覺每戶都派筒唔可行

都唔係小型呀.

公共屋邨廚餘收集試驗計劃去年10月展開,全港至今約49個地點設有智能回收桶(又稱智能廚餘機),用於收集廚餘。收集到的廚餘會運往環保署小蠔灣有機資源回收中心,產生能源和堆肥。「綠綠賞」會員可使用廚餘機之餘,還可以儲積分換禮物。

https://news.mingpao.com/ins/%E7%86%B1%E9%BB%9E/article/20231022/s00024/1697544584039/%E5%BB%9A%E9%A4%98%E5%9B%9E%E6%94%B6-%E9%80%BE40%E5%B1%8B%E9%82%A8%E8%A8%AD%E6%99%BA%E8%83%BD%E5%BB%9A%E9%A4%98%E6%A9%9F-%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9D%87%E7%94%A8%E6%B3%95-%E5%9C%B0%E9%BB%9E-%E6%8F%9B%E7%A6%AE%E5%93%81%E8%A9%B3%E6%83%85

子爵府

klsabb 發表於 23-11-13 10:17
垃圾徵費有個問題想問好耐宜家屋苑每層都有大垃圾筒係後樓梯, 如果到時同層有人掉左普通膠袋, 無用指定袋. ...

「按重量徵收「入閘費」 由私營廢物收集商利用非壓縮型垃圾車收集和棄置的垃圾,將按棄置於廢物處置設施(即堆填區或廢物轉運站)的垃圾重量,徵收入閘費」

我估私樓現時都系私營商處理不變,收晒啲垃圾一車車去按重量收費。然後好似管理費咁每戶按份額收費或按單位2房收幾錢3房戶收幾錢。但肯定會加管理費

侯爵府

klsabb 發表於 23-11-13 16:14
都唔係小型呀.

公共屋邨廚餘收集試驗計劃去年10月展開,全港至今約49個地點設有智能回收桶(又稱智能廚餘 ...

有廚餘機係好事,但好似話好易滿,政府應該要快d搞掂環保回收先,如果每個屋苑樓下都有得回收,咁癈物真係會少左嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kwokdicken 發表於 23-11-13 13:55
其實有幾難理解

管理公司無責任幫政府減廢, 但政府上垃圾車果時就話明, 如果有非指定垃圾袋, 就會罰清潔工 ...
( 所以, 最正路做法, 一定係公家垃圾桶, 由而家黑色大垃圾袋, 換成綠色指定垃圾袋,
到時大家照掉返普通垃圾落去, 管理費加返, ) 十分同意你 !

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

好混亂

男爵府

睛靈勳章

Hailey_Lam 發表於 23-11-13 11:13
到時會唔會有人攞垃圾出街外垃圾桶掉

局長話:咁就係亂拋垃圾,罰款3000。我估街道唔再有垃圾桶吧

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

買垃圾袋d錢係咪政府收,然後用喺環保?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

私樓管理費應該加左落去, 公屋唔使就難D捉到
公屋好似唔使垃圾徵費

侯爵府

回覆樓主:

好唔公平,只懲罰私樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本呢d所謂為環保做的事好多都係多鬼餘,鼓勵減廢係好事,其實資源要放在獎勵人地重用回收減廢去帶頭社會風氣,由大企業贊助獎品,好過去收錢懲罰式

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

到時肯定垃圾大混亂... d人唔用指定垃圾袋,,,咁鬼知边果,,,你咬佢食呀!!!
乘机亂抛到周圍都係..根本唔知边果打边果...冇識認仲衰!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

LedTV 發表於 23-11-13 15:41
捉亂痾狗屎都捉唔到啦
仲話,捉垃圾袋喎
咁多戶邊個得閒睇啊?

政府都無諗住睇
只要食環收垃圾係綠袋
各大廈物管自行解決監管問題

侯爵府

回覆 Hailey_Lam 的帖子

有唔出奇, 街外清潔工就慘多咗嘢做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kl1 發表於 23-11-13 16:13
同意!仲有好似80年代之前,買外賣自己帶保溫壺,我記得細個嗰陣爸媽落街買粥喺攞住一個紅色保溫壺去裝, ...

以前物資短缺 生產技術落後 呢啲用完即棄物品好少
現代科技發達 你又要任由生產商製造成千上萬個包裝物即棄餐具膠袋
最後由接收既消費者去拒絕不用 自行處理廢物
根本就本末倒置
要源頭減廢直頭禁止呢啲即棄包裝、膠袋、即棄餐具等等既生產 連生產都直接禁止 真正做到源頭減廢啦

男爵府

呢個垃圾收費嘅政策存在好多執行上嘅問題,香港人煙稠密根本唔能夠好似其他地方咁有効推行!
以香港政府一向作風,最後只會執行上花巨額行政費,擾民而冇成効

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊