自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sogreen 發表於 23-11-14 10:33
專才梗係走啦。

不過講到R着數,你直頭係專家,你不如分享吓。

係喎佢3個人,個女好似未結婚 全家已經有2間公屋
怪不得佢成日,開口埋口都多謝政府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Myluckybaby 發表於 23-11-14 11:23
這些高才通難道真係來做嘢,有收入?

60歲 經驗豐富既高才

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 23-11-14 14:45
谷埋生b 1200-1500萬都有,高才單程又生
過多20年應該有過千萬
回歸50年岩岩好1000萬人口, 我估應該會有
明日大嶼就正正可以安置呢大批新增人口

大宅

bkpokk 發表於 23-11-14 11:38
寶貝背後家族,可能小學畢業的農民 , 邊個可確保家族全是碩士/博士
...

我都係中學未毕业的農民,要交20多萬税

大宅

littlefunpig 發表於 23-11-14 14:49
過多20年應該有過千萬
回歸50年岩岩好1000萬人口, 我估應該會有
明日大嶼就正正可以安置呢大批新增人口

希望到时過3千萬人,唔使个班大帝唔尤做咁,有競拿先有進步

侯爵府

aee 發表於 23-11-14 14:44
我租客旧年中全公司搬去喔

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場!

侯爵府

2024年龍年勳章

gallygally 發表於 23-11-14 11:26
理解唔到, 除非有黑歷史, 正常人望高處, 走去經濟差到極致嘅國家, 仲要做低下層, 人工又搵唔番, 就 ...

移民其他國家不一定有黑歷史許多專業人士喜歡外國的生活方式,例如房子大,空氣新鮮,環境綠化,不加班等等,有些人移民頭兩年的薪水可能不如在港,只要他們有當地的工作經驗,就可以找到理想的工作並且安定下來,我的父母外國生活了幾十年,他們從未遇到任何歧視。

978212    發表於 23-11-14 18:47

象牙宮

No113113 發表於 23-11-14 09:56
仲未計補充勞工計劃人數。
香港越來越熱鬧了。

高才通計劃旨在吸引世界各地具備豐富工作經驗及高學歷的高端人才到香港探索機遇。
這些高端人才包括高收入人士和世界頂尖大學的畢業生。 高才通計劃不適用於阿富汗、古巴 …

1。正好可帶錢來洗白白。唔需要去外國。正
2。增加失業率
3。內地升學難入, 來香港讀易多了。
4。港人去內地升學。 去內地讀可能易D。
5。人材多,住屋需求多。港人更加難置業。
6。 居港之后, 出國易多了。移民外國。
7。無資產, 統統有公屋住。 正。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

syyysc 發表於 23-11-14 11:19
問題 在於一班唔識諗嘅人 移民唔知為乜。 美其名為子女讀書前途, 在一個高稅率 、有膚色歧視的社會生存, ...

點解走嘅係唔識諗呢,個人選擇啫,留喺度你又覺得香港政府俾到公平你咩,政策傾斜哂去貧窮同新來港人仕,中產繼續係百無
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

esmehouse 發表於 23-11-14 12:47
最怕依 2 佰幻回流返來

冇走咁多,醒个班点会走,在港做开大帝、去外做乞衣,係痴痴地个班先走、覺得威,6+1后知味道,踢佢返来工又俾人代替晒,收楼拾漏9成新移民做

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mln 發表於 23-11-14 10:43
別那麼天真,310個中可能只有200個人願意留下。

見小紅書好多已到期可以攞香港身份證的人都在出post,發 ...

係,我喺b站都見類似
真正會留足7年嘅人唔多,都多都係嚟試吓水位

咁當然,又唔想留7年,又想攞永居嘅更多

別墅

bkpokk 發表於 23-11-14 14:45
好似家庭團聚 , 侄子申請大伯團聚都得。

唉(emoji)⋯⋯

伯爵府

ddkaka 發表於 23-11-14 13:22
冇啦,再作多啲啦,還掂你比我更清楚

原來合資格申請公屋就係R著數,其實你都得罪緊呢到好多住公 ...

請教,你二十幾歲嘅女,點樣一個人做到合資格申請到一間200幾呎嘅新公屋?
香港年青人好需要呢啲資訊你個女人生贏家

大宅

sillything 發表於 23-11-14 15:12
點解走嘅係唔識諗呢,個人選擇啫,留喺度你又覺得香港政府俾到公平你咩,政策傾斜哂去貧窮同新來港人仕, ...

有小部份唔經大腦諗啫,我就好自豪自已有机會可交税、上中產人士,也希望世世代也能交税,政府资源留俾有需要人

伯爵府

aee 發表於 23-11-14 14:40
超期待个日快到来 唔中意中国的昆蟲快快爬去外,俾西人当狗使 :excited ...

你唔驚好快你或你個女會成為鎖鏈八孩之母,或者吃吓燒烤都被打到毀容?

子爵府

登陸火星 發表於 23-11-14 15:05
移民其他國家不一定有黑歷史,許多專業人士喜歡外國的生活方式,例如房子大,空氣新鮮,環境綠化,不加班 ...

我講緊bnoers , 部分係驚俾人拉所以被迫走佬。有冇覺得被歧視好個人感受, 學校俾鬼仔打, 有啲人認為係人哋同佢玩緊咁囉。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-11-14 15:27
係,我喺b站都見類似
真正會留足7年嘅人唔多,都多都係嚟試吓水位

大把大陸人教唔使住香港都拎到永居

伯爵府

香港,專收低端人口,人哋北京上海就清低端人口

大宅

somehow 發表於 23-11-14 15:29
請教,你二十幾歲嘅女,點樣一個人做到合資格申請到一間200幾呎嘅新公屋?
香港年青人好需要呢啲資訊:keke ...

20多岁就申请公屋??咁似我聽過朋友提過要咁做,佢09年賣左自住樓,成日话等沙士價先再買、心理唔平恒到变态

大宅

somehow 發表於 23-11-14 15:33
你唔驚好快你或你個女會成為鎖鏈八孩之母,或者吃吓燒烤都被打到毀容?
...

親戚女就係咁,嘈到同家人反面走去外国就係咁、事實

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊