自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rosalaw 發表於 23-11-16 09:54
諗返轉頭,其實佢一路都唔係好,係自己蠢,成日心軟做好人。
例如啱啱佢唔識寄速遞,我會幫佢;行街見到有 ...

幾多錢咁巴閉要自保咁誇張呀,樓主及早認清佢係一個咩人,你都要學識自保先得。
同佢拎番部電腦啦,你話12月要用,比2星期佢準備月尾前要攞番,冇就叫佢自己買,好人唔駛做咁多,既然知道佢咁自私就少啲往來啦 !

瑪瑙宮

fasola 發表於 23-11-16 12:42
一樣

可能佢地生先. 我見有姨甥姪女, 會當小朋友係親人, 好錫.

咪係, 我家姐果日一枱人做節, 祝11月生日果 D 生日快樂喇, 我媽順便做姐, 我家姐當時問我個仔幾時生日, 我表面無野照答, 但個心係唔開心, 你係姑媽得一個姨生咁多年都唔知佢幾時生日, 我真係好心淡. 我仔細個收佢地禮物幾件咁大把, 另一個舅父我個仔咁大一粒糖一件衫仔都無送過. 更唔好話佢地帶佢去食去玩, 從來都無.

係呀, 我係咁計較架. 調轉我姪女年年生日某 d 節日我都會比利是, 算係咁喇. 掉轉頭, 我個仔無架, 無人記得佢生日. 好似我 EX 99 十幾個仔女廿幾個孫就話無法記得咁多生日姐, 我媽得兩個孫咁大把.

不過, 我家姐都算對個屋企有盡過責, 以前我父母離婚後, 過幾年老豆死, 頓然無左經濟支柱, 當時得我家姐讀緊學護有家用比屋企, 咁尼點我會記住.

咁多年黎真係無野要搵佢地幫手, 但我家姐會問我借錢, 力所能及我都幫, 我都算係咁喇.

公爵府

rosalaw 發表於 23-11-16 10:27
未,佢個囝要zoom到一月,但係我阿媽成日都話你哋大人嘅事,唔好影響到啲小朋友…
...

你阿媽唔持平喎
有小朋友大晒架
一陣唔還返比你你又點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實兄弟姐妹又或者朋友都好,人地對自己好自己會對人地更好,對方孤寒吝嗇既自己唔會大方回報,最怕系比人當傻仔。

男爵府

明白你心淡嘅
有時付出左就算啦!
最多下次唔好再對佢咁好

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Myluckybaby 發表於 23-11-16 10:49
俾我會拎返,叫你家姐自己買部新既俾自己仔。你無情我咪無義。

總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我只係佢地需要時幫,
自己無野要佢地幫
能力範圍內可以, 少少錢不成問題
叫我俾錢/借錢就免了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

澳門八達通&澳門散紙 你家姐「要自保」?唔明

珍珠宮

以後對自己好啲了

大宅

同我細佬一樣!不同感恩加好自私!只顧自己!所以要睇清楚啦!吾好甘容易攞個心出來去對人!佢要你幫手時,先幫,但吾會樣樣都顧埋佢個份!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

家姐幾好丫,親身教妳咩叫"自保";其實人與人之間嘅關係都係講緣份,唔會有對等交換,不論父母、兄弟姊妹、丈夫、子女、朋友、同事...... 都一樣,最終只有自己對自己係最忠誠的

MeiCheLin    發表於 23-11-16 14:47
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔緊要啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

rosalaw 發表於 23-11-16 10:27
未,佢個囝要zoom到一月,但係我阿媽成日都話你哋大人嘅事,唔好影響到啲小朋友…
...

呢d係佢亞媽嘅責任,我會收番。

大宅

我都系呀, 最近醒左, 算啦, 唔駛自己激氣, 兄弟姐妹都系, 冇緣就冇緣, 以後唔駛對佢甘上心, 唔駛對佢好, 對自己好便好了

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你係咪住緊父母物業?

珍珠宮

rosalaw 發表於 23-11-16 12:41
佢個人不嬲都自私,不過越嚟越離譜,真係仲衰過啲朋友

始終親姐妹,有血緣關係.
適當時候學識say no ,為自己又好。 但朋友一定唔夠姐妹親.

男爵府

Giant 發表於 23-11-16 14:25
家姐幾好丫,親身教妳咩叫"自保";其實人與人之間嘅關係都係講緣份,唔會有對等交換,不論父母、兄弟姊妹、 ...

認同。年紀越大, 越覺得對自己好係好緊要!

水晶宮

xyz_yy 發表於 23-11-16 10:10
部notebook收返未?

重點

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

capricornbb 發表於 23-11-16 15:05
你係咪住緊父母物業?

唔係呀,我同家姐都有自己物業

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

iamlazy 發表於 23-11-16 16:53
重點

未呀,頭先又同佢what’s app 鬧交,叫佢比返部機我,跟住佢就話我幼稚囉,跟住就話你話我面皮厚呀嘛,我用完先俾返你啦

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊