自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

今日凍左咁多,阿仔話唔着冬季,d衫厚左,好唔舒服。我同佢講天氣凍,着冬季保暖,但佢堅持要着夏季,又話如果今日着冬季,佢星期一就要着夏季。。。

我對住呢個小朋友心好累

大宅

sunnymama2 發表於 23-11-17 08:23
今日凍左咁多,阿仔話唔着冬季,d衫厚左,好唔舒服。我同佢講天氣凍,着冬季保暖,但佢堅持要着夏季,又話 ...

加左外套都頂得住嘅,今朝送返學都見到好同學仔仲未換季仲着緊短褲⋯⋯我仔怕凍,就換左着長褲了

公爵府

hellomimii 發表於 23-11-17 08:28
加左外套都頂得住嘅,今朝送返學都見到好同學仔仲未換季仲着緊短褲⋯⋯我仔怕凍,就換左着長褲了
...

我仔都唔鐘意着長褲,但佢啱啱先病完,下星期又呈二,真係唔可以病

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔都係着夏季,又係唔肯着冬季校服。不過晏晝都會上返20幾度,應該都唔會好凍,加咗件風褸外套應該OK冇問題。後生仔嘅體溫係唔同我哋,佢哋可能真係唔覺得凍㗎!

侯爵府

細路真係唔怕凍

公爵府

happymama11 發表於 23-11-17 08:30
我個仔都係着夏季,又係唔肯着冬季校服。不過晏晝都會上返20幾度,應該都唔會好凍,加咗件風褸外套應該OK冇 ...

有種凍,叫阿媽覺得仔凍

水晶宮

我女學校無夏冬季校服分的,亦無wool 嗰d 校褸
所以冬天佢入面打底着薄長袖長褲,外面着hoodie / fleece

公爵府

檸檬檸檬 發表於 23-11-17 08:30
細路真係唔怕凍

咁可能我冇喺佢角度出發。。。不過佢啱先病完,仲食緊藥,下星期又呈二,唯有委屈佢先

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

冬季。

子爵府

回覆樓主:

冇問題, 背住個重書包加行樓梯上課室...唔會凍...

男爵府

其實小朋友返到學校跑來跑去,又要行樓梯行上行落真係唔會凍㗎,我老公講得啱㗎,你坐響度唔郁睇電視梗係覺得凍啦,你出去跑兩個圈一定身水身汗

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

短袖衫+風褸+長褲

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我家中學生怕凍,尋日已經換咗季

侯爵府

牛年勳章

我小朋學校無指定時間換季,亦無指定邊啲衫褲係要一套咁著,一年四季按需要配搭,可以上身短下身長,倒轉亦可以,我小朋友就凍到10度都堅持裡面著短衫短褲,最多加外套加褸,佢話一跑下就熱喎,外套有得除

公爵府

laiyee1212 發表於 23-11-17 08:35
其實小朋友返到學校跑來跑去,又要行樓梯行上行落真係唔會凍㗎,我老公講得啱㗎,你坐響度唔郁睇電 ...

琴晚我凍緊時,兩仔爺番黎時竟然開冷氣!我把幾火即時熄冷氣鬧佢地痴線,佢地話啱啱行番屋企好熱喎。。。

我發覺我體温同佢地差好遠

伯爵府

野原美冴 發表於 23-11-17 08:36
短袖衫+風褸+長褲

Same here

公爵府

露比2006 發表於 23-11-17 08:35
冇問題, 背住個重書包加行樓梯上課室...唔會凍...

我仔6年級,要爬6層樓梯,佢陣間放學番黎應該會話我呢個阿媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

野原美冴 發表於 23-11-17 08:36
短袖衫+風褸+長褲

一樣啦,我仔中學,佢就係一件短袖恤衫+風褸+長褲

男爵府

回覆樓主:

我阿女都唔怕都 冬天嘅時候都係著短袖運動衫。
今日換咗冬季 因為佢前幾日病完 一路咳,我話你著得暖 就冇咁易咳佢先肯聽我講。
如人飲水冷暖自知,唔好逼。 越逼佢 如果凍佢都會特登唔著。 我通常擺件褸喺佢個書包,我話你凍你就自己攞出嚟著。 咁樣佢反而肯著。

公爵府

Mochachoi 發表於 23-11-17 09:04
我阿女都唔怕都 冬天嘅時候都係著短袖運動衫。
今日換咗冬季 因為佢前幾日病完 一路咳,我話你著得暖 就冇 ...

知道,等佢考完呈二先,因為阿仔啱病完仲食緊藥,好驚佢再病過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊