自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

麟媽媽 發表於 23-11-18 18:52
近排我老友二尖心瓣出現大問題,佢冇保險,政府心臟科出年二月先有得睇,內科寫俾佢嘅薄血藥又要自付,我陪 ...
薄血葯好普通都要自費?幾錢?屋企長老都有食,唔使比錢喎

翡翠宮

畀面勳章

我有個朋友冇買保險,十幾年前盲腸炎,撞岩農曆新年,入左政府醫院等極都冇醫生幫佢做手術,最後佢痛到忍唔住,自行出院去私院做手術,用左大約十萬。兩三年前,佢生膽石去私院做手術,用左廿萬。

如果好似佢咁,隨時拎到幾十萬出黎做手術,唔駛排公家,我覺得可以冇保險,因為就算有保險,我覺得大事都係要去公院。但如果一個人覺得拎呢舊錢出黎醫病會吃力,我建議要買保險。
日日是好日

男爵府

小星星1 發表於 23-11-18 22:21
我買咗五年之後,有-次入醫院做婦科手術,三四萬,當時保險公司都查咗好耐, 嗰陣時每個月供幾百蚊,好耐 ...
買左咁耐都要查咁耐,難怪東張成日收到投訴

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-11-18 22:38
買左咁耐都要查咁耐,難怪東張成日收到投訴

係,五年

伯爵府

麟媽媽 發表於 23-11-18 20:41
我自己覺得公司保險真係都幾緊要,有時拿住一份舊式嗰啲住院保險,真係驚賠唔到幾多?好彩香港有大部份嘅 ...

buxx 可以。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KOKOMAN 發表於 23-11-18 22:27
薄血葯好普通都要自費?幾錢?屋企長老都有食,唔使比錢喎

初初政府俾佢食華法林唔使錢,但佢唔食得成身痕抓到出血,醫生再轉輝瑞凝血通,呢隻要自費。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

c6 同小朋友今年先後入院做大小手術,嗰數目都過6 位數同claim 足晒,所以買左保險有突發意外呢舊錢至少可以唔駛煩先

民房

Samson Physio 臻善物理治療 - 小心呢個咸濕物理治療師

https://www.baby-kingdom.com/for ... amp;fromuid=3454291

起ig 見到

「我女朋友之前經保險經紀介紹去呢間物理治療中心做治療呢個治療師不斷用私人電話約我女朋友單獨約會,我已經fb 左佢唔好再騷擾我女朋友,仲叫我女朋友上佢屋企單獨睇貓,我唔想再友更多人受害,只希望你可以比多人啲人知佢為人 唔好再有更多受害者!」

https://www.facebook.com/samsonhuiphysio?mibextid=LQQJ4d

大家上佢fb 比啲comments 佢
真係要好恐怖!揀治療師真係要好小心!

[FB 對話#kill2#]

https://drive.google.com/file/d/ ... view?usp=share_link

https://drive.google.com/file/d/ ... view?usp=share_link

子爵府

小小bb 發表於 23-11-18 20:02
我早兩年手多多同個仔買咗份保險,其實佢唔係必須買的,因為有公司保險。

估唔到買咗幾個月就發生件小意 ...

咁你算好彩,想當年bb有事入院,點知做完手術先知唔包,原因屬於係先天性所以唔包。當年好似3-4萬自己比。
其實3口子1年供4萬10年就40萬,而家快到20年唔經唔覺已經80萬,真係值得買咩?老實講我自從bb果單已經想stop,點知個經紀又話唔好斷呀,同我老公洗腦式講一停好邪又點點點。我同老公都有嘈交,跟住又無理佢就繼續供,我覺得80萬放係自己喥點都好過比人啦。有幾多個真係咁唔好彩先。驚咪頂多買份人壽就ok.講真有咩大病癌症,急症果啲你咪又係走返政府醫.值唔值自己諗,我就覺得好後悔。當初太唔理志選擇相信保險

子爵府

shirleyleung15 發表於 23-11-18 20:25
我個經紀話佢地係保險生效前無呢個病既都會受保,我吾會講邊間也吾好問我,因為我只係買果個,吾想其他人 ...

買時可能會咁講唔定,事後一句話先天性唔包喎。

男爵府

回覆樓主:

問下冇錢買保險D人點過。

男爵府

kimmy2006 發表於 23-11-19 04:35
咁你算好彩,想當年bb有事入院,點知做完手術先知唔包,原因屬於係先天性所以唔包。當年好似3-4萬自己比。 ...

3口子1年供4萬太貴…我一家五口醫保都唔冼咁貴…你應該買左儲蓄保…

子爵府

chanti 發表於 23-11-19 05:26
3口子1年供4萬太貴…我一家五口醫保都唔冼咁貴…你應該買左儲蓄保…

你真係聰明,事後我哋睇返真係有儲蓄,印象中保險經紀話之後就唔洗供,會自動扣,但而家每年都仲要比4萬幾,都唔明點自動扣囉。
東張有個case又係話用息自動扣,點知佢就以為自動扣,最後出事又唔賠,原因話佢斷供 真係唔知保險咩定義

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

咁你算好彩,想當年bb有事入院,點知做完手術先知唔包,原因屬於係先天性所以唔包。當年好似3-4萬自己比。 ...

三個人一年比四萬蚊咁多?
我哋幾千蚊一個人咋。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chanti 發表於 23-11-19 05:26

係囉,我3千幾一個人咋。

珍珠宮

kimmy2006 發表於 23-11-19 05:37
你真係聰明,事後我哋睇返真係有儲蓄,印象中保險經紀話之後就唔洗供,會自動扣,但而家每年都仲要比4萬幾 ...

有儲蓄成份應該可以攞返錢,並非80萬晒落鹹水海,我啱啱先幫仔cut了份20年儲蓄人壽,減除咗住院保險,淨係儲蓄人壽果一部份的供款攞返70%以上,而家我全家淨係單買住院保險,其他保險項目一概不買。

子爵府

回覆 麟媽媽 的帖子

有,我公司係,要仍然在職就買定先,未退休就當-份額外保險,你可以問吓啊

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

又真係好邪。老爺當年一cut咗就中大野。
以前因為公司醫療好好,所以我哋一直都冇買,但係奶奶經常叫我哋買,咁跟住就買咗。加上身邊的人真係入一次醫院就用好多錢,所以買咗。之前搵咗好多間有agent的好貴,而且仲話好多嘢唔保,所以求其搵間冇agent平啲嘅,我都估唔到佢真係賠比我。我唔係agent啊,唔係做保險,買唔買係個人決定,每年真係用好多錢買保險,睇自己負擔能力。但係買咗我就唔會斷供。同埋記得唔好聽人講轉plan,原來要重新計算原有疾病同過渡期。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我同老公都過咗50歲,加埋兩個仔一年保費暫時都要五萬幾,未來日子會越嚟越貴,但買完之後反而個心定左,我見身邊的人入去做一個手術最少幾十萬,而且見佢都經常入院添,呢位長者買安盛每年要俾20幾萬保費佢都繼續比。如果退咗休之後一年搞一鑊幾年後我就變貧困戶完全失預算。起碼到我七80歲每年每人比七萬蚊我就放心晒,我覺得呢個數目我負擔到。

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊