自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

我同學無買,癌症復發走埋。佢收入不至於可以得到同情,老婆全職主婦,樓係租嘅,仔剛剛入大學,兩次都睇政府醫院,藥仍要自己出。大家自己衡量。

珍珠宮

siufcat 發表於 23-11-18 18:00
好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

睇下咩保險,意外可以買既,人壽我就覺得無需要(以前買落供左好多年就無咩好講)

子爵府

買保險,唔係為自己,係對家人一個保險。
我結婚前必須要我老公買保險,有子女的更要買。
係喇喎,咩都等政府,一驗到即比你睇個種你自己都知咩事啦。其他末到死得人既咪等一兩年囉。
當然冇錢開錢飯就梗係唔買啦。

大宅

幾年前兩隻眼視網膜穿窿同黃斑病變.,要立即做手術同打針,38萬,好彩有醫療保險,否則要等政府眼科期,最快3個月,應該盲咗。所以好慶幸有保險。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lhyv 發表於 23-11-19 14:25
借位一問:6千幾在那裏照?

PM你了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yantung2010 發表於 23-11-19 14:57

我同學無買,癌症復發走埋。佢收入不至於可以得到同情,老婆全職主婦,樓係租嘅 ...

入大學已經有政府grant loan
可以做part time ,勤力補習既夠交租有餘
老婆更加早就要出去做野其實

侯爵府

所以我話大家自己衡量。

珍珠宮

好媽媽勳章

冇保險的話,就靠政府或自己俾錢睇私家。

家中長輩都係冇買保險。數年前爸爸肝有癌腫瘤,唔肯定政府有冇手術期俾佢,最後睇私家做手術,大約18-20萬出院。(唔太記得清楚)

兩年半前又係老父,眼簾有腫瘤,擴散到淋巴。政府好快(大約1星期)俾到眼科手術期,在政府做了眼部。跟住政府俾到做完眼後約3星期的手術期做淋巴。不過家人商量完最後決定私家做切淋巴手術(因覺得那位私家醫院手勢好)。電療就跟返政府做。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

amypekkle 發表於 23-11-19 20:34
冇保險的話,就靠政府或自己俾錢睇私家。

家中長輩都係冇買保險。數年前爸爸肝有癌腫瘤,唔肯定政府有冇 ...

以前老人家邊度興買保險㗎,我老竇係腎衰竭病患者,後期要洗血費用都好高,佢洗咗五年先離世,都洗咗過百萬。我老竇買最大嘅保險咪就係生咗我哋六個女,投資係我哋六個身上咪最好嘅回報囉,六個人分擔就唔係好多錢啫。

男爵府

有能力就買,多個選擇。我自己和家人有買。試過家人私家醫院手術用左30 幾幾萬,claim 完自己出3 萬,真係幫到好多(咁其實30 幾萬內也包左自己供嘅10 幾萬,唯有當分期比住先,有咩事唔洗攞咁多錢出嚟)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yantung2010 發表於 23-11-19 14:57

我同學無買,癌症復發走埋。佢收入不至於可以得到同情,老婆全職主婦,樓係租嘅 ...

老婆點解唔返工?

珍珠宮

168138 發表於 23-11-19 13:23
其實你覺得邊啲唔需要係可以cut㗎,我以前一開始份保險係有意外、危疾、儲蓄,我係轉咗個經紀後先再了解返 ...

我買嘅危疾可以斷供,份意外保供滿可以原銀奉還,另外人壽+儲蓄亦已供斷。只有醫療要年年比,冇得拎返,不過我覺得買份保障,值得比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

唔清楚你買咗啲咩,不過正常就算張保單舊,可能保額好低或有啲情況賠唔到,有冇了解清楚。

我媽有份住院已買咗成30年一路供冇理,前年兩隻眼做白內障手術都賠到,衹知佢張單保額好細。

子爵府

我都cut了很多張保單(危疾和婦女保), 以前沒$供. 如果有大件事,我不打算花$去醫. 如果係小事, 等睇政府, 睇下要排幾多年, 才有初次檢查. 睇下我有沒有咁長命去見到政府醫生.,

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cnicky 發表於 23-11-18 21:51
每2-3年照胃鏡都claim到?佢無當係身體檢查?

我妹因為腸有息肉,每1-2年都要照腸,連續10年之後保險公司話吾再保照腸鏡,佢係買住院保險。好彩佢公司有醫療保險,之後claim公司。

大宅

Connielai 發表於 23-11-19 21:58
我妹因為腸有息肉,每1-2年都要照腸,連續10年之後保險公司話吾再保照腸鏡,佢係買住院保險。好彩佢公司有 ...

咁保佢10年都算好。我宜家買左個隻係最基本最基本嘅住院保險,我今年check到食道問題,醫生都建議要每2年照胃鏡,我都唔知下次佢包唔包。我公司又無醫療保險。不過胃鏡應該幾千蚊,我都負擔到嘅。

子爵府

Connielai 發表於 23-11-19 21:58
我妹因為腸有息肉,每1-2年都要照腸,連續10年之後保險公司話吾再保照腸鏡,佢係買住院保險。好彩佢公司有 ...

但都有退休依一日,咁到時點算?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

麟媽媽 發表於 23-11-19 20:45
以前老人家邊度興買保險㗎,我老竇係腎衰竭病患者,後期要洗血費用都好高,佢洗咗五年先離世,都洗咗過百 ...

全部都女!?6個女都咁生性又肯每人分擔6位數既醫療費用都算係好成功既「投資」

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我無買,病就睇醫生,得閒做下body check, 唔知有事會點,煮到黎咪食,買左保險都唔代表有事就攪得掂。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-11-19 14:08
我冇買保險、照腸鏡6千幾蚊~

我都係咁上下,唔係住院,照完就走,私家入院一晚都係2-3萬。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊