自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

分享我老公一個經驗吧, 結婚18年,一結婚就開始供,佢果份由當初每月$8xx到依家每用供$1200, 5年前有一日腰痛非常,全身標冷汗,自己一個人去急症,打止痛針俾藥,照完x光話尿管石,寫紙叫佢排秘尿科,因諗起實在太痛即搵私家,私家即決定幾日後做體外碎石,埋單應該7-8萬,claim到8成。
上月底發現小便有血又去睇秘尿科,又發現有石,即按排幾日後做手術,今次埋單預單13萬,(同上次做法不同)同保險公司申請左預先批核,自己預貼$15000, 我想講無保險你等政府排期有排,無錯,保險公司預左佢賺我吾少,不過我份人大使,吾供保險都無咩錢剩,我慶幸有份保險幫左我嫁

伯爵府

自己計得掂數就得,保險非必要

趙元嵩    發表於 23-11-18 19:58
opclk99    發表於 23-11-18 19:46

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

我只買左人壽咋

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我從來冇買過呢啲保險

子爵府

shirleyleung15 發表於 23-11-18 18:16
分享我老公一個經驗吧, 結婚18年,一結婚就開始供,佢果份由當初每月$8xx到依家每用供$1200, 5年前有一日 ...

其實而家醫療保險都冇乜錢賺㗎喇。 我有屋企人做緊保險, 佢話最緊要 拉到其他產品。 其實你諗都諗到 一個月供一千幾百蚊, 我當你兩三年入一次醫院做好少嘢, 已經返本

子爵府

siufcat 發表於 23-11-18 18:00

你如果身體健康你咪覺得好似好浪費囉。 我每個月畀緊800蚊, 我都想浪費, 每年畀一萬蚊買個身體健康, 但我咁多年 claim咗佢起碼50萬, 如果唔係買咗保險 有啲嘢政府係唔會同你做, 政府最叻就係令到嗰個人唔使死。 你仲有心跳佢當醫好咗你

男爵府

我9年前腸癌 。手術18萬 。claim15萬

子爵府

回覆樓主:

到你用得著嘅時候, 你就會話早知唔cut咗佢啦, 但係我想講 呢個世界係冇早知, 我幾想每個月都白供, 唔使再cam, 當每個月畀800蚊保護身體健康

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

近排我老友二尖心瓣出現大問題,佢冇保險,政府心臟科出年二月先有得睇,內科寫俾佢嘅薄血藥又要自付,我陪佢去私家醫生度睇,私家醫生話呢個係複雜嘅手術起碼要預5-60萬,我朋友冇咁多錢,私家醫生好好寫咗一封轉介信俾佢排政府外科,但都係未有消息,依家唯有食住心臟同埋薄血藥,主要預防中風,但最終都要做手術,我希望佢可以等到政府醫院同佢做手術。所以我自己份住院點都要keep住,呢幾年我都claim咗幾十萬,年紀大越來越多毛病。

子爵府

TinyTomato 發表於 23-11-18 18:21
自己計得掂數就得,保險非必要

係,明就明,唔明講乜都冇用
BK好多insurance agent

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

QQee 發表於 23-11-18 19:00

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

X3

子爵府

以前買人壽
約1O年前cut埋
沒有保險

男爵府

保險係喺無事時買定個保障,到發生事就後悔當初無買。
真人真事:
娘家鄰居無買保險,保險經紀叫佢最少都買份意外,佢真係唔好彩幾日後工業意外,外判工唔理,後悔到無用。
中學同學想幫個女買保險,周圍格價又唔知買邊間,拖下拖下個女原來有川崎症,依家無間受,朋友好後悔。

公爵府

牛年勳章

X4
每個月供一千蚊,一年萬二,十年都供咗十幾萬 !有事攞返幾萬蚊就覺得自己有著數?

男爵府

我朋友早10幾年前買咗份醫療保,點知有一日無啦啦佢cut咗,之後唔夠2個月就膽管發炎call白車入咗醫院佢痛到冇命醫生話要做手術但要排期,之後佢老公選擇入私家做手術做咗20幾萬,可惜佢停咗佢份醫療保險,20幾萬要自己比,之後仲買唔番添,佢悔恨點解要停咗,佢話就係唔想供,但佢依家想供都無得供啦
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

回覆樓主:

有買意外保險

子爵府

回覆樓主:

其實呢樣野好個人!有啲人話有用,有啲又話無用,點樣幫你決定到
我只可以話,當有病痛時,有份保險保障就多個選擇,唔使咁徬徨
我父母係公務員,睇政府唔使錢,但每次覆診都唔同醫生,乜都唔會同你講,等又等幾個鐘
前幾個月爸爸要做肺微創手術,麻醉醫生又勸佢年紀大唔好做,開刀醫生又叫你做,你叫個病人點好?!
所以有時候,我哋都寧願俾錢睇私家醫生好過!
我家族有腦退化、cancer,我怕死,所以我係買左好多份
但如果你每月都入不敷支,咁就梗係要諗清楚

水晶宮

千其唔好停,我想買都買唔到,好彩仲有份公司醫療保險唔係就大鑊,見咁多人話唔買保險,真心平不地自願醫保都買返份啦!唔用我當係福氣!

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊