自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我冇買保險,2次血癌食標靶都係申請基金全免,一批就100萬放係基金我個acc度每次拎藥就可以扣,用晒姑娘會幫手再申請,換骨髓果程運費因為唔係對方香港人,對方檢查住院費用都係基金比。大前提你係冇保險冇樓冇資產。
感激遇上你~

伯爵府

回覆 siufcat 的帖子

睇政府醫生囉,急症一樣會醫你。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-24 11:12
其實人壽大多數唔係比自己,係自己離世後對親人嘅保障。
不過經 agent買人壽食水太深,頭幾年嘅錢根本分曬 ...

我原先都係咁諗,生養死葬身後事唔使家人另外拎筆錢出嚟同我攪,但係 而家我買基金都有包人壽保險,真係唔好彩,其實都一樣可以取出人壽保險!

如果到期冇事,就可以連個本金再加埋紅利都攞到!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wingyaumama 發表於 23-11-24 11:37
我原先都係咁諗,生養死葬身後事唔使家人另外拎筆錢出嚟同我攪,但係 而家我買基金都有包人壽保險,真係唔 ...

所以買保險都好難話蝕唔蝕嘅,視乎自己須要和選擇。

好耐之前都有幫我仔買咗份人壽保險及危疾,有儲蓄成份,供好少每月衹係幾百諗住將來當禮物送比佢哋,須然唔係多,到佢哋大個啦將來幾拾年後,如果要用的話都可以攞番幾拾萬,就算唔買啲錢有時都唔知洗咗去邊,唔覺唔覺就有筆錢,危疾又有啲保障好過冇囉。

男爵府

麟媽媽 發表於 23-11-18 20:41
我自己覺得公司保險真係都幾緊要,有時拿住一份舊式嗰啲住院保險,真係驚賠唔到幾多?好彩香港有大部份嘅 ...

我直頭唔諗轉工,因為公司醫療保我全家,我同c6又步入中年,開始多病痛。我自己個份醫保賠得唔多,因為只係年供$6千左右,試過claim幾次,兩份在手,賠足有突。
舊年老公覺得心胸唔舒服,呼吸唔暢順,最初去政府睇,因為佢唔駛$,點知個黃綠醫生話佢係輕微抑鬱,俾抗抑鬱藥佢食,隔一排又出現症狀,我話我公司有醫保,點解唔去睇,立即幫佢約心臟醫生睇,即入院做晒檢查,知道原因,賠晒有突

侯爵府

回覆 jj7723 的帖子

心臟科嗰邊有冇要你先生做咩手術?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

62, 99都無買保險, 有事睇政府, 叫白車, 去急症室, 無問題, 已經長期有去睇糖尿病取藥.

珍珠宮

回覆樓主:

老公腎石都係保險搞,成10萬,無保險就唯有等公立

大宅

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

littleeggegg 發表於 23-11-24 16:14
想問下大家點睇自願醫保?
定係買傳統嗰啲比較好??
https://wealth.hket.com/article/3657201/%E3%80%90%E8% ...

年紀大應該買自願醫保好d,因每年個額會重新renew,有長期病既應啱用d。

我自己買公司既住院保險平d,只得傳統個隻。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

三國1 發表於 23-11-24 01:12
我想知係邊個醫生

郭x賢。

大宅

中產有樓,有cash就唔使旨意政府幫手,局住要去私家,條件要求資產審查,其實中產層樓仲要供,中產階級亦要交稅,稅款部分最終用返係公共醫療系統開支,但係中產又受惠得最少,不過世界從來沒有公平嘅。唔太貴的保險又做唔到高端醫療,中產又要交稅又要供樓又要買醫保,百上加斤

伯爵府

建議你唔好停,如之後再買番就年紀愈大愈買愈貴,我早兩年大病,全程去私家醫院,醫療費25萬,有保險 claim, 最後自費 3萬左右,我都係買咗份保險4年,每年2仟幾保費,都係果句,無病果陣你咪覺得唔抵無用囉,有病無買保險除非有D錢喺身,否則就排政府,但一路辛苦同焦慮咁等法你自己衡量下

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

哩幾年成日想cut 但真係聽過唔少一cut啲病痛好似即刻識黎搵你咁

侯爵府

好媽媽勳章

漱口水 發表於 23-11-19 09:18
有事起嚟當比錢買時間,私家乜都快啲,醫生有得揀
你以為啦!前年我爸身體有事(有個腫瘤,好彩割左之後驗到係良性),果陣正值Covid高峰期,本身政府醫院話要排期(醫院都有話如果你想快就去私家啦),咁我地想盡快解決(因唔知係良性定係惡性),所以諗住去私家,點知無一間肯接 (胸肺科),我仲要續間幫我爸打電話去問(養和呢d都問埋),結果我爸同返政府醫院講真係無醫院肯接,咁為有照排期等政府啦!點知2個星期後,政府醫院突然打黎話有個期可以幫我爸即時做手術。唔好真係以為私家一定幫到你。

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-11-24 11:32
同我老公嘅case幾乎一樣, 佢份醫療保險供左廿幾接近三十年, 自己一直冇留意要定期檢視, 到有病發覺claim吾 ...

高端自願醫保都有講話只會包什麼放射性治療等等,但係有啲唔記得什麼治療佢就話唔包。
就算有睇到又可以如何?間間公司都係咁寫,而且買嗰時只會諗到現時普遍嗰啲,都預計唔到將來有什麼科技,什麼先進治療方法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊