少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

近排正在同老婆商量緊聖誕假嘅時候會唔會全家人一齊去下旅行,因為大家都好忙,所以都係諗住跟旅行團去幾日,本來都諗住係聖誕公眾假期之後去大約去四五日,點知到問阿仔阿女想去邊嘅時候,阿仔竟然話唔想咁遲先去,因為一放完聖誕假就考試驚冇時間溫書,佢話就算去都希望係早啲去同唔好去咁耐。到近呢個星期差唔多落實要報名嘅時候,阿仔仍然都係覺得唔好去咁耐同埋早啲去。而家我同老婆都決定聖誕假都應該會留低喺香港唔去旅行住,唔想阿仔一路玩嘅時候都一路心掛掛。

其實阿仔自升咗中學之後,我哋都覺得佢畀以前更加勤力,可能啲功課同埋要溫習嘅嘢都深咗。再加上啱啱嘅中期測驗成績都係一般,相比佢以前小學可能真係有啲距離,其實我同老婆都冇乜所謂,因為我哋真係知道阿仔係有勤力溫習,可能真係仲未適應中學嘅考試方法,尤其是係中文,連老師都話阿仔上堂好勤力,答卷嘅時候亦都寫咗好多嘢,但係就係答唔中要點,老師都話主要係因為同小學嘅測考模式唔同,所以需要時間適應。我哋而家見到阿仔每日就算冇乜嘢功課做,佢自己都會一路溫書,佢自己話因為想分開嚟溫,唔想到考試之前先至一次過溫習驚溫唔切。

作為家長其實都畀幾矛盾,見到自己個仔咁勤力,咁緊張自己嘅學業當然開心,但係另一方面有驚佢過份緊張連休息嘅時間都少咗。好似嚟緊星期日,想一家人先出街睇場戲再食埋飯,但係佢都話要睇下到時做唔做得曬啲功課先。我哋都知道因為呢一次測驗嘅成績其實對佢有少少挫敗感,所以佢想喺考試嘅時候做返好啲。

其實我同老婆已經喺佢面前盡量都唔提成績,盡量多啲鼓勵佢,畀佢知道其實我哋已經好欣賞佢咁勤力,成績唔係我哋最在意嘅地方,因為我哋知道佢已經盡力。多啲陪佢傾啲無謂嘢,搵啲時間同佢一齊睇下電視傾下偈打下機,盡量令佢放鬆下。還好阿仔都仲算係一個好樂觀嘅人,而且佢嘅中學生活亦都算融入得幾好,每日返到嚟都仲會同我哋講好多學校嘅嘢,所以我同老婆雖然知佢好緊張學業,但係暫時嘅情況都仲可以放心。

做家長就真係辛苦,細路仔學業唔好又擔心,到好似阿仔咁緊張又係擔心,我同婆婆都知道,而家同阿仔阿女相處唔可以再成日依依哦哦,要多D了解佢哋嘅生活圈子,要多啲同佢哋一齊傾偈,要了解同認識佢哋鍾意嘅嘢,先至可以同佢哋保持良好嘅溝通。雖然我哋都緊張阿仔阿女嘅行業,但係總唔能夠將學業成日掛喺口邊,亦唔能夠成日只係睇住成績嚟決定佢哋有冇盡力。總之喺呢個時間同佢哋保持良好嘅溝通先至係最重要。

大宅

聖誕假後一返去就考試
阿仔又講得無錯喎
早起早返 因為要溫書嘛
佢咁有計劃 咁自動自覺係好事
留返新年復活節再去啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

有些學校聖誕假後就考試,仲有聖誕假期功課要做,真係未必想像中咁清閑。

大宅

我同你處境一樣。聖誕假後立即考試。仔只願晚上外出食餐飯。
我同老公週末成日要唸計仔引仔外出輕鬆下。
我哋真係覺得生活重點唔應該只係讀書,
真係只要佢想做功課溫書就由得佢晚晚11pm後才休息。日夜忙碌…年中小休過青年期? 做父母也很矛盾.. 只好從旁觀察他情緒和給予支持♥️

複式洋房

回覆樓主:

唔好比子女太大壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊