自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢排同4歲仔好多拗叫,好唔開心...自問對小朋友的確無乜耐性,唔知係性格定咩問題,就算生完個仔都一樣,我見到個仔做咩都唔滿意,要佢跟我指示,但小朋友又點會聽阿媽話,佢就偏偏唱反調,成日激到我紥紥跳,我有反思過會唔會係自己問題,因為我阿媽話我細個都係屬於難搞嗰類,但我明明記得以前細路仔都係阿媽話咩就做咩,會反抗不過最後都係妥協,無理由我細個咁乖反而唔識教返自己個仔,我應該係好知個仔諗咩至係,唔通生仔真係要考牌?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

四歲已經係咁,到了14歲踏入青春反叛期咪更加癲。

水晶宮

晨悠 發表於 23-11-21 21:16
呢排同4歲仔好多拗叫,好唔開心...自問對小朋友的確無乜耐性,唔知係性格定咩問題,就算生完個仔都一樣,我 ...
你係難搞又乖?
你似係控制狂 千其唔好 好乞人憎 人有自己思想 點解要仔仔妥協
乖=聽話?錯晒
你話自己乖 同 教仔兩回事喎!
你應該好後生 點解有以上舊思想?

男爵府

喺小朋友細時,我唔會妥協!因為我覺得佢咁細就俾佢踩到我底線幾時到大?到佢大個左,會知道我既底線,唔會做左先算!(純粹係我個人想法)

男爵府

而家唔係諗自己有冇資格啦, 諗計點樣教, 4歲仲可以, 佢多數係點唱反調, 有冇咩例子? 如果鬧唔得, 會唔會係要氹? 自己個仔點都冇得放棄

珍珠宮

回覆樓主:

你細個會反抗,咁仲話乖?反抗一輪先妥協,你都識講只係妥協,唔叫聽話,所以你媽話你難搞,最難搞係你唔知自己難搞!

男爵府

回覆樓主:

你帶佢去公園放電,放晒電就冇力駁嘴架啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哦!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

而家問適唔適合當阿媽已經太遲了

仔已經生咗, 無後悔藥, 只有向前看。

教育係一門學問, 而且係難的, 所以大學都有教育系。唔識做父母, 咪努力學囉。

男爵府

呢排同4歲仔好多拗叫,好唔開心...自問對小朋友的確無乜耐性,唔知係性格定咩問題,就算生完個仔都一樣,我 ...

我咁睇,激到你紮紮跳,唔代表一定係細路錯,只係你期望同佢期望/表現有落差。你要知道,總有種人,凡事覺得自己啱哂,總係人地錯,就算自己錯,都係因為人地錯左先,搞到你錯。

你首先要做既,係需要比d心機企返係細路立場去諗,點解佢會有咁既表現,再企返佢位置,諗諗如果你係佢,你會點,有乜感覺

正如近年一個家長教育:大人成日叫小朋友要分享,但當佢覺得手上既野已係佢既全部既時候,點解要強逼佢分享

正如,你會唔會同人分享你另一半? 當佢手上既玩具地位係等於你既另一半係你心目中既地位,咁點解要個細路分享佢件玩具俾人?

珍珠宮

回覆樓主:

我諗你要正視下,唔好做控制狂

珍珠宮

回覆 晨悠 的帖子

其實做阿媽係要學嘅,我自己小朋友細時上左幾多兒童心理學嘅堂,講座, 育兒書,家長學校,總之可以去學嘅機會我都會去,依家連青春期都捱過

我推介你睇理盧幼慈嘅書同講座DVD
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

畀面勳章

py84ko 發表於 23-11-21 21:22
四歲已經係咁,到了14歲踏入青春反叛期咪更加癲。

我正想講
14,5歳真係人都癲
龍鳳媽

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我睇左之前bk一個貼
生囡多數遺傳阿爸
生仔多數遺傳阿媽

男爵府

2024年龍年勳章

每個人都係獨立個體,點解要控制人地思想?
教小朋友係引導,唔係命令,佢做錯你提醒,做對要讚。家長錯要認,強權極化之下,只有反抗。
Good luck

子爵府

arale1668 發表於 23-11-21 21:50
我正想講
14,5歳真係人都癲

我仔11歲半開始
已經搞到我失常
好難想像當佢15歲時
我會係咩慘況
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

珍珠宮

畀面勳章

Rainyok 發表於 23-11-21 22:01
我仔11歲半開始
已經搞到我失常
好難想像當佢15歲時

仔真係好煩
佢青春期時我咪又更年期
龍鳳媽

珍珠宮

其實佢做咗啲乜嘢你唔滿意,要佢跟你指示

侯爵府

回覆樓主:

冇人一出世就識做人阿媽,生活就係一種妥協,每日都喺度學習,就算今日做得唔好,聽日又係新一頁。
一不留神,仔女就大,自己又老喇。

珍珠宮

你咁搞笑,你媽明明話你難搞,但你又堅信自己係乖

你仔咪似晒你囉!佢明明覺得自己好有道理,你又話人地唔聽話

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊