自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

baby-bath 發表於 23-11-24 09:25
請問有物業,能否申請高齡津貼(即$4xxx) ,如唔申請唔到,是否所有政府福利如醫療都唔可以免費 ...

我記得如果有物業係自己自住的就唔計,除非你仲有其他樓收租,其他收入的話當然申請唔到福利啦!

只要是自住物業,而老人家的銀行戶口又唔過10幾萬(單身計)2公婆的好似22萬幾,都可以申請高齡津貼的4千幾蚊。

若是申請到的長者連睇牙科都係免費的,可以免費脫牙,整假牙都係免費。

翡翠宮

baby-bath 發表於 23-11-24 10:16
錢要比,但係邊種收費?是否當冇身份證收費?

香港居民收費好平架咋
attach0/tmp/phpvio5L6

男爵府

回覆樓主:

院舍排買位咪快d又平d囉
其實老人家有層樓,後生住緊已經慳左筆租金/住宅開支,老人家仙遊,層樓咪又係後人既,咁後人夾錢俾老人家入老人院,唔係天經地義咩?

男爵府

HLDMaMa 發表於 23-11-24 12:08
自住物業吾計在內,但你入了老人院就不算自住了。你申請的長者津貼係要計資產的,如自住樓所有費用由子女支 ...

我諗佢地唔係有錢人,只係個個都唔想出錢俾老人家住老人院。

大宅

請問有物業,能否申請高齡津貼(即$4xxx) ,如唔申請唔到,是否所有政府福利如醫療都唔可以免費 ...

如長者入住安老院後,物業就唔係自住,而係資產,而資產超額係唔合資格領取長者生話津貼,而領取長生津又可兔去政府醫療費用。

子爵府

虎到金來勳章

符合資格的高額長者生活津貼受惠人如何可以獲得免費醫療服務?
75 歲或以上的高額長者生活津貼受惠人可在香港的公立診所或醫院(包括 急症室)獲得豁免醫療費用。當他們到公立醫院及診所登記求診時,只須 向醫院及診所職員表示他們是高額長者生活津貼受惠人及出示申請津貼時 所使用的身份證明文件(例如香港身份證或豁免登記證明書等),醫院及 診所職員會透過「聯機查詢系統」確認受惠人的資格,安排豁免醫療費 用。豁免費用範圍包括公立醫院的住院服務、急症室服務、專科門診、普 通科門診、日間醫院、社康服務,以及注射及敷藥服務,並包括於診治期 間獲處方的標準藥物費用。

子爵府

虎到金來勳章

TV8 發表於 23-11-24 16:47
符合資格的高額長者生活津貼受惠人如何可以獲得免費醫療服務?
75 歲或以上的高額長者生活津貼受惠人可在香 ...

受惠人在有需要使用公立醫院或診所服 務時,應帶同有關身份證明文件以便向有關職員出示。

子爵府

sasa615 發表於 23-11-24 15:59
我諗佢地唔係有錢人,只係個個都唔想出錢俾老人家住老人院。

當然唔係有錢人啦,唔係個個唔想比,我就覺得夾錢冇問題

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

baby-bath 發表於 23-11-24 10:29
全部都係後生講,老人家冇大病,只係一般老人病

有醫療券,睇私家醫生都好方便。
就算冇, 香港政府醫院睇醫生都唔貴

大宅

ilovebb2019 發表於 23-11-24 11:18
請工人唔得?私家老人院支出貴過請工人。

加加埋埋雜費各樣,其實差唔多。
分別就是老人家,可以居家安老

大宅

魔怪媽媽 發表於 23-11-24 11:46
如唔係自住計資產正常做法, 就算過額政府醫療住院都有很錢, 一日都係$120 .
點解會當冇身份証收費??
...

住足一個月都係$3600

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊