自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 23-11-26 17:41
會唔會係佢地對自己唔夠信心呀?

提議佢地考紀律部隊或政府工吖,得唔得?

懶到連工都唔願返嘅人,有乜可能會肯去操體能,仲要training咁嚴格,想hea都唔得架喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章

worthy 發表於 23-11-26 17:45
知嘅。我唔係第一次有危機,之前叫好彩大步檻過。我亦好清楚交待過。

咁佢地洗費邊度黎?
叫佢地要俾家用,如果唔咪就自己出去食飯,唔好喺屋企食,淨係俾地方佢地住就算

水晶宮

樓主兩個仔係自己做part time,搵錢自己使?樓主有無比零用佢地?

如果佢地負擔到自己使費,屋企層樓供完,樓主簡單計吓屋企每個月開支幾多。咁以4%回報計,搞唔搞得掂?你計吓數,個心無咁慌,可能會開心一點。

侯爵府

回覆樓主:

我果時冇做兩個月野已經比人鬧到反艇,我老豆話唔比家用唔出去做野就搬走。
最後我又真係搬左
會唔會忍心d,一定要佢負責番佢果part洗費?

男爵府

2024年龍年勳章

worthy 發表於 23-11-26 17:42
叫過,唔鍾意。

唔鐘意?有得佢唔鐘意架咩?我果時都唔鐘意做銀行做文職,一樣比屋企人強逼我去做,我本身係極想做fashion design 係去外國讀果種 我唔做即刻比人趕出家門都似,我都係比唔比屋企都得,我讀完書時環境仲可以嘅,但我家教極嚴,屋企人直頭話絕唔容許懶蟲,照咁睇你似乎太寵佢地,講真唔洗佢地比家用唔洗比租有得食而又無人強逼嘅話,比我都唔會做野啦!人一定係貪舒服的。你試下叫佢地比番市價租日日鬧你睇下會點,唔能夠佢地唔鐘意就由佢,食飯唔講野就止,再唔比錢無飯食添呀!硬d心腸啦媽媽。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

worthy 發表於 23-11-26 17:25
好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

明白你既擔憂。
如果真係被裁,呢啲係你控制唔到,試下諗,可能你冇野做,屋企冇錢,你仔反而會生性?因為冇依靠嘛!到時再算吧!好多時候就係咁,自己點plan都冇用,因為他們有自己主見,唔受你控制的,隨緣吧!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

內心一定難受,祝福你!希望阿仔盡快改變心態,你先生早日康復,一切順利⋯⋯

子爵府

再同兩個仔傾下吧!
唔係逼佢地搵工,係問下佢地人生想點?係咪一世part time 定唔做嘢?

同佢地講你地兩公婆要留積蓄退休,冇可能長期資助兩個成年的仔的柴米油鹽。直頭攤出來講,一個月家庭使費係幾多,平均每人負責幾多,叫佢地自己諗掂佢。唔返工搵錢,又要有生活,這個世上哪有咁著數?

比埋綜援資料佢地,因爲佢地唔改的話遲早都要申請。

樓主好似有工人姐姐?應該即刻cut,叫返part time/ 唔返工果d 做返家務。

我相信佢地唔係唔知,係逃避,而且有什麼事樓主都頂晒!

如果什麼都試過,都唔得,樓主你就看開d。佢地係要對自己人生負責,你已盡力,唔好理咁多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你兩個仔都咁大個恐怕都已成定局改變唔得幾多⋯ 唔識點安慰你,唯有祝福你早日順境,船到橋頭自然直

珍珠宮

回覆樓主:

識得人,類似情况,父母已退休,兩個仔都大學畢業,但只返吓part time, 阿媽係公務員做返政府合約工,簽一年又一年。

真係無奈又無晒辦法

男爵府

worthy 發表於 23-11-26 17:25
好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

好明白教育出問題 兩個都係懶蟲 今日開始唔煮飯 叫佢地搬走
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

goodgoodluck 發表於 23-11-26 18:12
樓主,其實你並不孤單,我朋友56歲,個仔畢業左快廿年,一直宅在家中打機,完全冇搵工既動力,連出外旅行也 ...

唉! 真係慘. 以前睇見, 我會覺得匪夷所思. 而家針拮到痛就知極痛.

我仔又未至於完全唔出去, 會去街同朋友去食飯去旅行.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

難聽都係咁講, 你有事業, hanle 到公司, 但handle 5到家庭。

好似樓上話齋, 我地呢代邊有資格話5鐘意/work-life balance? 你仔有你呢個有本事的媽媽本是福氣,奈何佢地沒有好好利用, 不爭氣。

你都識講, 針5拮肉, 你狠心D, 整獲金既, 等仔成長。阿仔3張啦, 如果你擔心佢地玻璃心就好好打算5好退休。你有排未退得。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

先顧掂自己退休生活,層樓攞嚟逆按揭,俾佢哋知道將來冇樓留俾佢哋,佢哋要為自己打算

子爵府

回覆樓主:

好老實講,係你縱壞你對仔,依家仲趕得切,你要狠心,否則害左佢地一世!
1. 卑個限期,例如兩個月,要佢地搵份長工,每個月上繳家用若干,否則唔會準備三餐
2. 過左限期唔搵工,請搬出去,已經三十幾歲,無理由咁樣痴屋企唔自立
3. 同佢講明屋企經濟狀況,同佢地講,你要為自己同另一半準備退休生活,你需要佢地幫忙
4. 係佢地面前做到有咁窮得咁窮,唔好大魚大肉
5. cut 左屋企wifi,佢地要上叫佢地自己申請自己交費用

我真係會咁狠!講真你兩個仔咁落去已無咩前途,30歲人生最重要既搏殺期,咁樣糟蹋法,不如博一鋪啦!

男爵府

回覆樓主:

佢畢業後你兩個應該比佢期限佢玩幾耐,時間過左就要求每月比返幾多作為家用,如果一開始冇要求,之後就好難要求倒

“家用”定義係佢無讀書後,都要比返基本家庭開支,佢係家庭成員,有責任幫手支付家中支出

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

老實吖
有食有住冇負擔
點會出去捱
日日瞓到自然醒幾爽

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

其實佢哋係你縱容出黎,你唔改變的話,你就要好好繼續努力搵錢呀。佢哋有你呢個媽媽真係好幸福,你咁諗會唔會開心D?

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,對控制唔到嘅野就let it be 吧。
留番啲錢自己洗,趁你仲有健康,做自己想做嘅野,咁先不枉此生,對得住自己。
我親人有個孝順乖女兼好女媠,但佢自己最近確診癌症,心情跌到谷底,我諗此刻你問佢咩最重要, 佢一定答你係健康,而唔係仔女生唔生性,冇左健康,所有野對佢黎講都變得無意義了。
所以你已比好多人幸福

珍珠宮

唔好意思, 唔逐段回覆喇!
首先衷心非常多謝祝福同安慰我嘅各位. 講咗出嚟舒服D.

無錯, 我無得唔承認自己嘅失敗. 我唔係要賴人, 不過我以前真係信奉嗰套理念: "只要仔女開心快樂成長, 其他都唔重要. 乜嘢都唔好迫唔好勉強, 放手俾佢地自己行." 不過我識放唔識收, 無喺適當時候收緊返. 佢地未讀完書時, 有咩要求只要我做得到都會盡量辦妥. 我諗, 總有一日佢地會獨立, 到時我想伸隻手都唔輪到我.

至於家用方面或者我係諗錯. 我同C6都有穩定收入, 所以無諗佢地俾唔俾家用問題, 佢地可以自主點用自己嘅錢.

有JM好好記性, 我地有個姐姐幫手. 佢做咗好多年喇! 慣晒香港生活, 佢都唔想返家鄉. 如果因為我地嘅鬥氣炒咗佢, 有D無辜.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁
23456...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊