懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如果孕婦(我)本身身體麻麻,BB出世會唔會有影響?

大宅

可能會

洋房

可以話有影響,又未必影響得哂,你做定啲body check囉,有啲check到會唔會有遺傳基因,你起碼有個心理準備嘛

洋房

BB出世後有母胎抗體,at least last到6個月,你餵人奶又會再幫到少少,btw唔洗太擔心啦,媽媽嘅心情都會影響到BB咖呢~

大宅

睇你所謂身體麻麻有邊d毛病,過敏類、免疫失調類的有機會遺傳,郁下就感冒呢種可以後天調理而改善的就無影響。

複式洋房

我身體都差,坐完月我要keep住睇中醫調理,好在我個B小病都會有, touchwood 大病或者病到好嚴重就無乜,其實BB會病都好正常,你識處理咪得囉

洋房

你本身諗住餵人奶定奶粉?我而家一半奶粉一半人奶餵緊enfinitas BB飲落都ok,之前試過幾隻佢都唔鐘意,呢隻話似人奶我覺得都可能關事,至少食量同便便都ok,同埋呢隻有lactoferrin,BB食落免疫力都會好d

洋房

LululuLee 發表於 23-11-27 11:55
可以話有影響,又未必影響得哂,你做定啲body check囉,有啲check到會唔會有遺傳基因,你起碼有個心理準備 ...
有check呀,我同我先生都ok....其實我自己平時算細食同幾瘦,我奶奶成日嚇鬼我啫,我自己又擔心真係會影響到BB

洋房

wstinggg_3 發表於 23-11-27 12:25
BB出世後有母胎抗體,at least last到6個月,你餵人奶又會再幫到少少,btw唔洗太擔心啦,媽媽嘅心情都會影響 ...
姑娘都有同我講過,話媽媽會通過臍帶同胎盤傳D抗體比BB,呢點我信啦,但係我問多佢兩句,佢又話抗體只係會令BB少D傷風感冒或者發燒,唔代表完全唔會病

水晶宮

Kaykayyuen607 發表於 23-11-27 17:10
姑娘都有同我講過,話媽媽會通過臍帶同胎盤傳D抗體比BB,呢點我信啦,但係我問多佢兩句,佢又話抗體只係會令 ...

咁當然啦,點會完全唔病呀。。。

大宅

我覺得唔洗太擔心, 除非真係咩遺傳病如果唔係應該都唔會真係搞到好體弱多病, 懷孕期間均衡飲食同埋食supplement都可以幫到手

複式洋房

Erin_0822 發表於 23-11-27 16:19
你本身諗住餵人奶定奶粉?我而家一半奶粉一半人奶餵緊enfinitas BB飲落都ok,之前試過幾隻佢都唔鐘意,呢隻 ...

Lactoferrin新野黎咖?我之前有買開Enfinitas都好似唔多覺呢隻野

大宅

回覆 Kaykayyuen607 的帖子

同你講完全唔會病唔通你又信咩..

洋房

可唔可以介紹埋個中醫比我呀?食中藥係咪唔可以餵人奶咖?咁你有無餵?

洋房

Erin_0822 發表於 23-11-27 16:19
你本身諗住餵人奶定奶粉?我而家一半奶粉一半人奶餵緊enfinitas BB飲落都ok,之前試過幾隻佢都唔鐘意,呢隻 ...

人奶先呀,我都驚自己唔多奶,不過到時再諗啦,多謝你介紹先

複式洋房

XDD唔係父母身子弱,BB先會容易病,我老公成隻牛咁大隻,我隻仔一出世都大病過幾獲,有次仲要聞氣添。我姑仔同佢老公瘦猛猛,但係佢個囡又好少病痛,所以好難講咖

複式洋房

Kaykayyuen607 發表於 23-11-28 14:21
人奶先呀,我都驚自己唔多奶,不過到時再諗啦,多謝你介紹先

純粹friendly remind,你真係有心有力至好,我有fd又係周身病痛,又死撐住要餵人奶,死谷爛谷谷到身心俱疲,我唯有讚佢母愛偉大,但係都要量力而為

洋房

岩呀...人奶當然最好,但媽媽都要好好休息,身體頂唔順就放過自己。我個仔都係食奶粉一樣肥肥白白,唔介意價錢嘅咪揀定隻好少少架囉....如果你無老公或者99爆煩的話呀下

複式洋房

Kaykayyuen607 發表於 23-11-28 14:18
可唔可以介紹埋個中醫比我呀?食中藥係咪唔可以餵人奶咖?咁你有無餵?

可以呀,你PM我丫...我有問過中醫,佢話開個d中藥可以照餵人奶,不過我無餵啦,我屋企幾個長老內戰呀,一d又話餵人奶好,一d又話食中藥會影響到BB體質,話咩BB係純陽之體blah blah blah

洋房

mm7miu 發表於 23-11-28 11:12
Lactoferrin新野黎咖?我之前有買開Enfinitas都好似唔多覺呢隻野

佢呢排係好似出左新配方,不過lactoferrin應該好耐之前已經有?即係乳鐵蛋白啫,HMO就好似係新配方岩岩加

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊