醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

上月政府醫院覆診,醫生話我肝酵素38屬於唔正常,要求我停中藥,4星期後抽血再驗,昨日收到醫院姑娘電話,話醫生已睇報告,要求我4星期後再抽血驗,都幾擔心唔知指數係低左定再高啲….
想請教大家,點先可以令肝酵素降低…?
感謝!

大宅

cowkingb 發表於 23-11-30 07:34
上月政府醫院覆診,醫生話我肝酵素38屬於唔正常,要求我停中藥,4星期後抽血再驗,昨日收到醫院姑娘電話, ...

我ALT 87, 咪仲高過你? 我上月抽血的, 呢架要12月返去再抽

大宅

回覆 travling 的帖子

你有食中藥習慣嗎?

大宅

cowkingb 發表於 23-11-30 15:39
回覆 travling 的帖子

你有食中藥習慣嗎?

冇呀, 不過驗血前個禮拜都一直食緊西藥, 唔知關唔關事

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

政府個的問佢會唔會講個數字比你聽呢?

大宅

travling 發表於 23-11-30 17:25
冇呀, 不過驗血前個禮拜都一直食緊西藥, 唔知關唔關事

網講好似中、西藥都有機會影響肝酵素。

我睇返自己呢兩年驗血報告,年半前都無超標,係今年3月果次報告話超左標,3月我轉左個中醫,由疫情果幾年唔舒服先睇個舊中醫,到呢大半年每兩個星期睇一次,唔知關唔關事…

大宅

mimibooo 發表於 23-11-30 19:16

我覆診時有問,當然醫生非每個字數都讀出來,我相信主動問醫生,醫生唔介意講,如果你有醫健通重方便,可以隨時睇返自己啲報告。

大宅

mimibooo 發表於 23-11-30 19:16

HA go 我的健康到睇到,上次冇事就冇list出嚟

大宅

cowkingb 發表於 23-11-30 20:03
網講好似中、西藥都有機會影響肝酵素。

我睇返自己呢兩年驗血報告,年半前都無超標,係今年3月果次報告話 ...

我也是7月驗血都冇事架,希望大家都係受藥物影響啦

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

travling 發表於 23-12-1 00:13

好呀thx 你

大宅

travling 發表於 23-12-1 00:14
我也是7月驗血都冇事架,希望大家都係受藥物影響啦

但願如此,如果唔係叫我要再去抽血都無咁擔心,抽完又抽,係擔心字數是否比一個月前更差⋯⋯

大宅

travling 發表於 23-12-1 00:13

原來係咁,我以為所有報告都睇到添

大宅

cowkingb 發表於 23-12-1 14:51
原來係咁,我以為所有報告都睇到添

我就係7月果時ALT冇list出黎所以冇得比較

大宅

travling 發表於 23-12-4 16:53
我就係7月果時ALT冇list出黎所以冇得比較

我睇返呢兩年既報告,無論字數有係超標都會有列出,可能7月無幫你驗ALT?

雖然我ALT 數值只係高少少,但呢兩年成日病,不停出入醫院,醫完一樣又有另一樣,好怕再病…

大宅

cowkingb 發表於 23-12-4 22:05
我睇返呢兩年既報告,無論字數有係超標都會有列出,可能7月無幫你驗ALT?

雖然我ALT 數值只係高少少,但呢 ...

咁我就唔知啦, 佢話驗血糖膽固醇都係抽左3-4支血, 下次再問下醫生先,
你都要保重啦, 食野要小心d, 我覺得好多病都係食出黎

侯爵府

有親友肝酵素偏高, 食咗輪清體維肝素 變返正常

大宅

travling 發表於 23-12-5 11:19
咁我就唔知啦, 佢話驗血糖膽固醇都係抽左3-4支血, 下次再問下醫生先,
你都要保重啦, 食野要小心d, 我覺得 ...

我睇到報告了,ALT 比之前更高去到55…AST 同樣高左去到42

真頭痛,我已經大部分時間屋企食,星期六日就細路先出去食一兩餐…

諗緊關唔關更年期事,我亦有食血清素,但好少份量,唔知又關唔關事…

大宅

dyl 發表於 23-12-5 15:44
有親友肝酵素偏高, 食咗輪清體維肝素 變返正常

多謝你既資料呀,希望食藥加食清啲有幫助…

兩個星期後又要抽血了,呢段時間唔知做咩食咩可幫手降低個指數… 唔想再大病了 … 入院入到怕

伯爵府

cowkingb 發表於 23-11-30 07:34
上月政府醫院覆診,醫生話我肝酵素38屬於唔正常,要求我停中藥,4星期後抽血再驗,昨日收到醫院姑娘電話, ...

預防脂肪肝3大招

1)戒糖

雖然脂肪肝的名稱中有「脂肪」兩個字,但其實脂肪肝不是油或脂肪吃太多才會有,愛喝酒、愛吃甜食或喝含糖飲料、減肥不當的人,也會使得身體營養不良、不均衡,讓脂肪在肝臟堆積。

而糖分都會造成三酸甘油脂,而三酸甘油脂更容易囤積在內臟,尤其是負責身體代謝的肝臟位置,形成脂肪肝;而過度節食減肥的人,身體首先會犧牲肌肉來維持一天的能量所需,再來,原本身體儲存的皮下脂肪是附著在肌肉上的,如果沒有肌肉,脂肪就會轉堆積在內臟,造成脂肪肝。

2)補充足夠的「好膽固醇」

好膽固醇也就是所謂的高密度膽固醇,可以幫助身體運送脂肪到需要的器官、組織,避免讓脂肪在肝臟內堆積。而要讓身體製造好膽固醇,就需要補充大量的不飽和脂肪酸、纖維質,像是深海魚類、橄欖油、芝麻油,以及足夠的蔬菜水果。

3)每天快走半小時

快走這類的有氧運動,可訓練到身體,刺激身體消耗儲存的脂肪,同時也讓脂肪有效利用,避免堆積在內臟;但因為身體一開始使用的會是皮下脂肪,不能消耗到內臟脂肪,必須要有足夠的刺激、持續一段時間,所以快走的速度一定要足夠。

護肝5種日常食物

護肝食物1:蘆筍

含有穀胱甘肽,幫助肝臟排除毒素。

護肝食物2:西蘭花

富含硫化葡萄糖苷,可以幫助肝臟代謝雌激素,是輔助平衡女性荷爾蒙很優秀的食物。

護肝食物3:綠茶

含有兒茶素,具有抗氧化能力,不僅幫助代謝還能對抗自由基。

護肝食物4:薑黃

天然辛香料的一種,其中的薑黃素對肝臟健康非常有幫助。

護肝食物5:洋蔥

具有多種含硫化合物,雖然吃起來有點辛辣,但這正是可以幫助抗癌、抗氧化的成分。

大宅

elbar 發表於 23-12-12 18:39
預防脂肪肝3大招

1)戒糖

謝謝你的資訊…

會盡力從飲食方面著手!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊