自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個好朋友有個囡今年5歲,性格非常內向,平日只會同家人講嘢,係屋企都几多嘢講。其他唔熟的人撩佢講嘢,佢一句都唔答,連老師都唔多睬,我同朋友去過几次旅行,每次都相處几日,但同小朋友講嘢,佢一句都唔答人,只識微笑,肯被我拖手一齊行,一齊玩,但就係唔肯出聲同我講嘢。佢上課外活動都很正常,上台朗誦,上台跳舞,學溜冰…唯一就係唔多同同學仔有互動有交流..其實小朋友有冇問題架?有冇媽媽可以分享一下,如有需要可以提醒朋友有關問題…謝謝

大宅

Germine 發表於 23-12-2 22:38
我個好朋友有個囡今年5歲,性格非常內向,平日只會同家人講嘢,係屋企都几多嘢講。其他唔熟的人撩佢講嘢, ...

其實你朋友應該知道如果小朋友有問題,話曬阿媽日日見。旁人話自己小朋友有問題可能對方唔喜歡。

侯爵府

2024年龍年勳章

社交障礙?親戚女都係完全唔同人講野,出黎食飯唔會叫人,人地問佢又唔應,只同自己屋企人有講有笑,講緊係由細到大十幾歲都係咁,讀書都無乜朋友,讀完大學都係痴住屋企人

侯爵府

2024年龍年勳章

不過提提樓主,人地仔女就唔好多口俾意見,你估佢父母睇唔到咩,要正視就正視咗啦,覺得無問題唔理佢你就莫多口,費時朋友都無得做

男爵府

yauchuchu 發表於 23-12-2 23:08
社交障礙?親戚女都係完全唔同人講野,出黎食飯唔會叫人,人地問佢又唔應,只同自己屋企人有講有笑,講緊係 ...
係呀…朋友個囡都係咁..莫非真係社交障礙,咁要提醒朋友去請教專業人士,但唔知應該睇咩科?

珍珠宮

你身份係朋友就唔好多口了
就算係親戚都要慎言
呢啲建議留返小朋友啲幼稚園老師俾吧
又專業又唔傷朋友之間感情

男爵府

yauchuchu 發表於 23-12-2 23:10
不過提提樓主,人地仔女就唔好多口俾意見,你估佢父母睇唔到咩,要正視就正視咗啦,覺得無問題唔理佢你就莫 ...
呢個朋友唔會小氣的,大家由細玩到大 感情好好的。多謝jm提醒。只係唔想錯過醫好小朋友的機會,對佢大個出來做嘢有影響

男爵府

yurijm 發表於 23-12-2 23:17
你身份係朋友就唔好多口了
就算係親戚都要慎言
呢啲建議留返小朋友啲幼稚園老師俾吧
老師都係話太內向,唔多出聲

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

我個好朋友有個囡今年5歲,性格非常內向,平日只會同家人講嘢,係屋企都几多嘢講。其他唔熟的人撩佢講嘢, ...

佢好聰明,高智商,佢只係惰得講野,惰得解釋,若你的話題唔係佢感興趣,佢會覺得幼稚。社交,對佢嚟講唔太重要,佢自己都會找到樂趣。

佢腦部社交發展未到位,佢唔會覺1個人會孤單,到發展到位時,先會叮1聲醒覺,佢身邊冇朋友,佢想有人同佢玩。

男爵府

opclk99 發表於 23-12-2 23:29
再大一兩歲參加童軍吧。
同各式小朋友打下交道有好處的。
佢而家都有join課外活動,完左團體活動後又唔肯同d同學仔一齊玩

男爵府

spikenard 發表於 23-12-2 23:42
佢好聰明,高智商,佢只係惰得講野,惰得解釋,若你的話題唔係佢感興趣,佢會覺得幼稚。社交,對佢嚟講唔 ...
我覺得唔似係懶得講,我問佢d嘢好唔好食呀,佢識笑同向我點頭或搖頭,但就係唔肯出聲

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

牛年勳章

係咪怕醜咋?

珍珠宮

回覆樓主:

我個囡都係
直到而家上到小二先開始有3個朋友

男爵府

如果朋友冇問我意見亦冇覺得自己小朋友有問題, 我就唔會亂俾意見, 況且又唔係自己小朋友, 朋友都唔緊張, 自己做乜要咁緊張, 做朋友都有底線, 大家都需要些少空間, 所以我就從來唔介入朋友既夫妻兒女問題, 講多左人地未必多謝你啊!想當年我有朋友因為我個仔遲講野就不停話我個仔有問題, 佢係話為我仔好ga, 但我就覺得佢好煩兼多事.

侯爵府

bettylovingbb 發表於 23-12-3 00:53
如果朋友冇問我意見亦冇覺得自己小朋友有問題, 我就唔會亂俾意見, 況且又唔係自己小朋友, 朋友都唔緊張, ...

Agree

別墅

樓主你點知人哋個女平時係點?係朋友主動提及定你自己估?
如果係朋友向你提及同呻,而你同佢關係幾好嘅,咁你可以婉轉提吓佢如有需要可以搵機構幫手評估跟進及處理。
如屬後者,咁可能只係小朋友單純地對你無乜好感同興趣,又或者有啲怕你但又唔識徹底拒絕你,先會肯比你拖手但又唔開口對你作出回應。
我都遇過類似情況,發現我個小朋友鍾意同年青嘅哥哥姐姐互動傾偈,但對於上咗年紀面貌嚴肅嘅叔嬸就唔多回應理睬。
我問過佢點解同作出指導勸喻,但小朋友表示感覺唔鍾意或怯咗對方,同埋一時間唔知答乜好,都會寧願以微笑代替話語回應。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

講真你乜都唔識,靠上網問陌生人,重學乜俾意見提醒人扮專家,幼稚園老師見咁多學生,有問題一早已提醒左父母,重有母嬰健康院姑娘,同埋你朋友嘅親人朋友如果有小孩,覺得有問題亦一定一早提過你朋友,你依家先周圍問已經太遲

男爵府

LittleSnail88 發表於 23-12-3 01:23
樓主你點知人哋個女平時係點?係朋友主動提及定你自己估?
如果係朋友向你提及同呻,而你同佢關係幾好嘅, ...
今日同朋友傾左呢個問題,佢都覺得自己小朋友有問題,但以為只係內向,冇諗過咁大問題,佢好多謝我提醒左佢,佢都想搵專業人士請教一下,但唔知可以睇咩科?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊