自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

8000 發表於 23-12-3 16:58
Lab會分到,所以Lab grown 唔會有GIA證書
如果Lab都分唔到邊有人俾咁貴錢買天然鑽啊
...

IGI 同埋GIA 都有做Cert ,我啱啱至去完珠寶展睇過。

睇完之後我以後都唔會買一卡以上嘅真鑽,買下碎鑽戴款算啦。

男爵府

我又覺得唔駛諗點同人交代,當然你如果買嚟想show off預左要演野就另一件事。單純自己鍾意冇乜所謂,只係一件飾物,用閒錢買咩冇所謂,但如果半份身家買落去就兩樣都唔值

大宅

2024年龍年勳章

Chole 發表於 23-12-3 17:04
IGI 同埋GIA 都有做Cert ,我啱啱至去完珠寶展睇過。

睇完之後我以後都唔會買一卡以上嘅真鑽,買下碎鑽戴 ...

你可以打去GIA問吓,依家應該唔會出證俾lab grown

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

8000 發表於 23-12-3 16:54
真係慚愧,我冇你咁富貴啊!一兩卡都成10幾二萬,如果我有都真心想留俾下一代做個紀念啊!唔通戴完,好似 ...

依家1卡鑽石平左好多!$4萬幾去到$6萬幾,同早幾年差好遠⋯⋯不過我都仍然覺得1卡(石頭)唔值依個價錢⋯⋯1粒綠豆咁細嘅野,點解會值幾萬?睇過一條yt 片後,終於明白點解,唔怪之得我成日都買唔落手啦

珊瑚宮

jarjane 發表於 23-12-3 16:49
如果我要帶培植鑽石, 當人哋問起我會如實報上,我唔會呃人哋係天然鑽石。
培植鑽石始終係人造,可以源源不 ...

若果1萬幾千, 我覺得無問題, 當買件飾物。
但去到10萬,仲要買假野。
個名好聽d,叫人造鑽, 俾大家感覺良好d, 唔係叫假鑽石啫。
上面有JM話就算tiffany再賣出去,都跌價唔少。
跌價唔少, 都叫仲有人收, 人造鑽有嗎?

珍珠宮

cbeyond 發表於 23-12-3 17:11
個名好聽d,叫人造鑽, 俾大家感覺 ...

我喜歡天然鑽石真係鍾情於大自然的奧秘,由地幔內嘅千億年的天然蘊藏,直到成為我手中嘅飾物,呢啲係人工培植用高溫高壓焗出嚟模仿唔到嘅。

大宅

仲喺度宣傳天然鑽石嘅係咪打手

我理解唔到點解仲有人買天然鑽,係咪嫌錢腥,鐘意交智商稅

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 23-12-3 17:11
個名好聽d,叫人造鑽, 俾大家感覺 ...

其實Tiffany mark價離譜啫!我早幾星期睇過佢一隻鑽石戒指,主石約一卡,另外旁邊有碎石,我估碎石連戒指托,約8千,但粒主石(肉眼都睇到)偏黃,俾哂佢值$45000(總值$53000)但Tiffany竟然賣$160000,我心諗,有冇咁痴呀!
如果係二手市場,$60000,我都唔會買啦!

珍珠宮

somesome2020 發表於 23-12-3 17:24
仲喺度宣傳天然鑽石嘅係咪打手

我理解唔到點解仲有人買天然鑽,係咪嫌錢腥,鐘意交智商稅 ...

我有錢鍾意買天然買真嘅有咩問題?點解鍾意天然鑽石嘅就係打手?咁俾咁多錢買高溫高壓培植出嚟就係好聰明?

大宅

jarjane 發表於 23-12-3 17:27
我有錢鍾意買天然買真嘅有咩問題?點解鍾意天然鑽石嘅就係打手?咁俾咁多錢買高溫高壓培植出嚟就係好聰明 ...
真係羨慕你,有咁多錢揮霍,我出返去先

男爵府

Michellebaby123 發表於 23-12-3 16:26
人造鑽石好平
但有顏色嘅人造鑽都唔平

邊度買好?同埋價錢方面有冇話公價,點比較?
邊度搵到多啲資料?

珊瑚宮

bb560 發表於 23-12-3 17:25
其實Tiffany mark價離譜啫!我早幾星期睇過佢一隻鑽石戒指,主石約一卡,另外旁邊有碎石,我估碎石連戒指 ...

Tiffany係名氣搭夠, 所以一樣有人買,人造鑽連呢點優勢都無。
我有朋友好多年前, 已經係睇中款式, 如卡地亞款, 叫做珠寶的朋友幫佢用更好鑽石/寶石做番隻類似款。

珊瑚宮

jarjane 發表於 23-12-3 17:19
我喜歡天然鑽石真係鍾情於大自然的奧秘,由地幔內嘅千億年的天然蘊藏,直到成為我手中嘅飾物,呢啲係人工 ...

我都鐘意天然, 但鑽石一般, 我like翡翠, 但現在實在太貴了。

大宅

而家仲會買天然鑽,仲面不紅耳不熱咁話自己買天然鑽,真係大大隻水魚刻喺自己額頭,同人講,我好多錢好好呃,come on 咁款

子爵府

hellomiki 發表於 23-12-3 15:16
買呢d咪得,平平地細粒d幾可亂真,網上見好多,真鑽我而家唔會買,鑽石唔值錢

咦~ 我上個月都係美心餅店買條朱義麻繩戴下, 又係$228 元....朱義繩價

大宅

jarjane 發表於 23-12-3 17:27
我有錢鍾意買天然買真嘅有咩問題?點解鍾意天然鑽石嘅就係打手?咁俾咁多錢買高溫高壓培植出嚟就係好聰明 ...

覆埋你最尾果句, 如果覺得人造鑽石貴, 仲有好多替代品, 例如莫桑石, 蘇聯石.

應該冇人會嫌人造鑽貴, 走去買更貴, 而物理構造一樣既天然鑽.

子爵府

Mikor 發表於 23-12-3 17:06
我又覺得唔駛諗點同人交代,當然你如果買嚟想show off預左要演野就另一件事。單純自己鍾意冇乜所謂,只係一 ...

大宅

2024年龍年勳章

jarjane 發表於 23-12-3 17:03
有Gia,但寫明係Lab grown diamond

依家GIA好似唔幫lab grown出證書

珍珠宮

somesome2020 發表於 23-12-3 17:47
覆埋你最尾果句, 如果覺得人造鑽石貴, 仲有好多替代品, 例如莫桑石, 蘇聯石.

應該冇人會嫌人造鑽貴, 走 ...

等如野生蟲草同培植蟲草
縱使而家好多培植蟲草仲要賣得好平,食開野生蟲草嘅顧客,仍然會幾萬蚊去買野生蟲草。
CVD鑽石只係用天然鑽石做晶籽,再加其他鎂鋅…化學元素模仿鑽石特質用高溫高壓種大佢焗出嚟。天然就係天然,培植就係培植,根本就唔可以當同一樣。
再覆多你一句,點可以用C Z同莫桑同天然鑽石比,肉眼都分得出真假啦!

珍珠宮

jarjane 發表於 23-12-3 17:55
等如野生蟲草同培植蟲草
縱使而家好多培植蟲草仲要賣得好平,食開野生蟲草嘅顧客,仍然會幾萬蚊去買野生蟲 ...

你做鑽石呢行?對鑽石好熟咁

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊