自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

唔係我,在某個美食廣場,我等緊餐見個男人問,老闆娘話你三個吖嘛,我咪俾咗三對你,男嘅話想要多對做公筷,老闆娘話幾多個食我咪俾幾多對⋯⋯
其實我都唔好得好多,等個餐等咗9個字,問佢佢話人多,我話我嚟個陣無人,遲過我嘅都嚟咗,我明白煮法都影響,蒸個啲先我無嘢講,但大家都係炒,都要落鑊,睇住後幾個號碼係咁出,都未到我,又話多單排緊隊,我話你無郁過我張單,我話想取消,佢即刻話起緊⋯⋯
本來我仲同老公講,早幾個禮拜同一時間呢度真係無乜人,依家多咗人,有進步⋯⋯唉,呢間我第一次幫襯,真係無下次⋯⋯唔通我真係咁運滯?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

回覆樓主:

而家啲食肆服務質素就係咁樣
所以平時寜願自己煮都唔多幫襯
只幫襯服務還可以嘅食店

男爵府

opclk99 發表於 23-12-3 21:03
Bcoz依d係今日香港服務行業常態...
睇開d啦香港既朋友...

又唔係全部都差既 , 只係你去幫襯邊 d 地方 , 我今日去食某中級酒樓 , 服務不錯

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好服務既舖真係1隻手都數得晒

伯爵府

shirley784 發表於 23-12-3 21:14
又唔係全部都差既 , 只係你去幫襯邊 d 地方 , 我今日去食某中級酒樓 , 服務不錯

我去美食廣場,只係要求快餐水準,咁個男人要多對筷子都好閒啫,唔係咩特別服務。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

TMC3012 發表於 23-12-3 21:17
好服務既舖真係1隻手都數得晒

係,同埋唔好再同我講咩小店有人情味。之後見佢有個客人,有傾又講,又話咁阿女返學點?明顯係熟客,收完錢張單排頭位
我見到咁多嘢,可想而知我真係企咗好耐
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

伯爵府

邊個美食廣場,
等我回避吓

大宅

shirley784 發表於 23-12-3 21:14

我同意,好多人話餐飲業、的士司機。。。差,我都唔覺,最重要大家以禮相待,可以由自己先做起

伯爵府

JustForty 發表於 23-12-3 22:50
我同意,好多人話餐飲業、的士司機。。。差,我都唔覺,最重要大家以禮相待,可以由自己先做起
...

咁你意思係咪覺得應該係因為我同嗰個男人無禮貌,所以自己攞嚟?

大宅

Kuri 發表於 23-12-3 23:03
咁你意思係咪覺得應該係因為我同嗰個男人無禮貌,所以自己攞嚟?

完全冇咁既意思,希望你唔好誤會。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我今日趕時間,是旦响food court 食D嘢,C6 買左嘢食返黎,咁我去買嘢食嗰檔度攞D辣椒醬,個老闆問我買左咩食?可能佢無見過我買佢D嘢食! 佢係用普通話問! 我用廣東話答佢‘’我老公買左你D飯,我似內地人?你驚我攞你D辣椒醬但冇幫趁你?’”佢先不停話唔係!辣椒醬者,洗唔洗咁mean

伯爵府

Skytree1000 發表於 23-12-3 22:48
邊個美食廣場,
等我回避吓

唔講啦,其實我主要想講點解我咁運滯,去邊都係咁我會繼續試其他店舖嘅,始終我喺度生活,唔通唔食咩,只係無諗過攞多對筷子都咁艱難,好彩我習慣自備餐具。鄧個男人慘啫,唔止有禮貌,我直頭覺得佢係低聲下氣咁。

伯爵府

Gorgor0612 發表於 23-12-3 23:08
我今日趕時間,是旦响food court 食D嘢,C6 買左嘢食返黎,咁我去買嘢食嗰檔度攞D辣椒醬,個老闆問我買左咩 ...

你個啲都叫消耗品吖,佢可能要計成本,但我講個男人攞嘅唔係即棄筷子,係膠筷子。

侯爵府

回覆 Kuri 的帖子

有‘西客’,亦有‘西歺廳’,結果大家用腳去投票。

伯爵府

Gorgor0612 發表於 23-12-3 23:08
我今日趕時間,是旦响food court 食D嘢,C6 買左嘢食返黎,咁我去買嘢食嗰檔度攞D辣椒醬,個老闆問我買左咩 ...

好多態度同客有仇咁。
上次去茶記買外賣,
比完錢店員(A),
A 就轉身工作,
我取外賣步出餐廳外5 步,
即刻有另一個店員(B) 就
走出來大聲喝住我
“ 喂, 你比咗錢未㗎?”
佢睇唔到人比錢就先當客人係賊

男爵府

回覆樓主:

我上次去打邊爐,都3/400蚊一個人,一枱六個得一對公筷夾生野食,走去問佢攞多對,比個經理鬧話我地已經有一對公筷啦,仲要再攞?
我再睇其他枱D人點食,原來人地係用自己對筷子夾完生野再用番同一對筷子食熟咗嘅嘢

伯爵府

ctsang 發表於 23-12-3 23:29
我上次去打邊爐,都3/400蚊一個人,一枱六個得一對公筷夾生野食,走去問佢攞多對,比個經理鬧話我地已經有 ...

唔係呀?你去得打邊爐,有經理,應該起碼係中級食肆啦,都咁?
其實有冇做開飲食業嘅,可以講解下攞多對筷子對營運有幾大影響?認真,想了解下,唔係又話唔體諒你哋!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

JustForty 發表於 23-12-3 22:50
...

有禮係有需要, 但就係最最最其次, 重要係識人, 識人好過識字.

opclk99    發表於 23-12-4 03:43
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kuri 發表於 23-12-3 23:38
唔係呀?你去得打邊爐,有經理,應該起碼係中級食肆啦,都咁?
其實有冇做開飲食業嘅,可以講解下攞多對筷 ...

用多左資源囉, 老細覺得賺少左
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊