自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

delana 發表於 23-12-4 00:00
其實香港仲有好嘅餐廳,不過俾幾粒曱甴屎搞衰左,我早兩深圳食烤肉,老公跌左隻筷子,個小鮮肉立即走過來, ...

我都試過去西餐廳
跌咗隻叉
我哋都未反應得切
已經有服務員就過嚟執再即刻比返隻
完全冇黑面
香港從來冇試過
不嬲都係自己執完再等好耐先叫到人攞返隻新餐具

侯爵府

JustForty 發表於 23-12-3 22:50
我同意,好多人話餐飲業、的士司機。。。差,我都唔覺,最重要大家以禮相待,可以由自己先做起
...

對,以禮相待,要求從業員有禮,人客自己亦要做到,唔好只睇一面,有d人自己帶耳機,職員講2次都聽唔到但又要問,職員大聲講又話人冇禮貌,我覺得職員好無辜囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

老公去九龍城王xx買豬肉丸墨丸,問佢拎個辣招油,個老闆娘話要收錢,仲話依家辣招油呀成本呀貴!
外賣都會跟個辣招油啦,點解買丸要收錢?
根住老闆娘話今次比你啦!老公聽到一肚火話唔要,比我都唔要! 因老公都做呢行,根本辣招油唔係好貴,佢話王xx太小家,以後唔幫襯

侯爵府

回覆樓主:

喺國內遇到冇耐性嘅服務員機會率細好多
唔明點解變到咁

男爵府

即係咁,依家香港嘅美食廣場9成係大集團連鎖經營,個個打工嘅,小咩店啊?

深水埗西九龍中心嗰個就小店啦。

伯爵府

ilej 發表於 23-12-5 09:53
我都試過去西餐廳
跌咗隻叉
我哋都未反應得切

唔知係咪我寫得唔清楚,成件事無人鬧交無開片,我只係講店家小家、多單做唔切唔出聲,個男人好慘咁啫⋯⋯跟住就有人衝出嚟,又禮貌,又環保,又咩小店薄利多銷⋯⋯其實關咩事

侯爵府

sogreen 發表於 23-12-5 10:14
即係咁,依家香港嘅美食廣場9成係大集團連鎖經營,個個打工嘅,小咩店啊?

深水埗西九龍中心嗰個就小店啦 ...

我都覺得香港人係大陸消費少好多爭執,一去到香港以外地方,包容級別會升級

公爵府

露比EE 發表於 23-12-5 11:40
我都覺得香港人係大陸消費少好多爭執,一去到香港以外地方,包容級別會升級
...
唔認同,我喺大陸都見過服務一般嘅待應,心入面同樣會碎碎念,但機率的確細過香港,同埋冇香港嗰啲咁離譜,但就同意而家好似冇初初開關咁好服務。

侯爵府

Tobbyy 發表於 23-12-5 11:53
唔認同,我喺大陸都見過服務一般嘅待應,心入面同樣會碎碎念,但機率的確細過香港,同埋冇香港嗰啲咁離譜, ...

耐性都會被磨滅的,雙互理解及遷就最重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

現在都多人用公筷啦 , 下次唔好去幫襯

大宅

大姑娘 發表於 23-12-3 23:59
我去茶餐廳買斤燒腩仔,問老闆娘係咪熱㗎? 呃我話啱啱燒好拎出嚟! 一拎上手凍既,點會啱啱燒好呀?:igi ...

我都最怕依d店, 問要多包醬 , 酸梅醬,都好似唔想比咁。。
有間買隻豉油雞,叫比多盒仔薑蔥 係要收錢架。。。

公爵府

露比EE 發表於 23-12-5 11:56
耐性都會被磨滅的,雙互理解及遷就最重要

繁忙時間落單傳菜都忙到癲,理解的。但喺大陸暫時都未遇過好似佢殺父仇人嗰啲面口。但就試過一間涼果店唔老實,咁我咪用腳投票,下次唔去囉,香港大陸一樣啫,邊間好咪去邊間。

喺香港,我就試過喺酒樓指住個侍應鬧,我都唔想,嗰次真係忍無可忍

侯爵府

Kuri 發表於 23-12-4 20:31
我無食過海底撈,好好?

以我餐餐外食的人來講, 好好服務, 佢地就係果啲你跌咗隻筷子, 會走埋來執然後拿拿聲拎過對畀你的!

因為佢真係太多人, 我只會夜晚 10 點後去, 疫情前一星期最少幫襯一次, 衣家早咗食飯, 少咗去, 一個月兩次度。

每人有 2 對筷子分開夾生熟食物呢啲基本嘢, 就唔使多講啦。

侯爵府

露比EE 發表於 23-12-5 11:40
...

真係唔好站在道德高地, 同呢啲本地食肆開脫, 我地已經畀佢地"訓練" 到, 在香港係特別包容!

唔好講咩雙方面喇, 衣家係一面倒斯文食客就受氣, 惡客咪彼此彼此囉! 我上面講咗, 我幾乎一星期 7 日都出街食, 絕對有資格評論。

侯爵府

Kuri 發表於 23-12-4 22:30
吓?我好多年都無買燒味,多數快餐店食,都唔知原來依家要俾錢買薑蓉
...
衣家反而係部份快餐集團的員工, 可能有訓練, 仲維持到基本甚至唔錯的禮貌, 我早幾日去大X活, 走果陣, 啲員工會同你講拜拜。果幾大快餐, 一啲係醬料自助, 要多薑蓉亦一定畀! 所謂的小店先多垃圾!

另外一個集團有樣嘢幾 impressive, 就係牛角及同集團的溫野菜 (佢其他品牌未食過), 佢人手都唔係好夠, 但你叫侍應, 佢响第二張枱忙緊都好, 佢一定先大聲應一應你, 忙完再過來招呼你, 而唔係擰歪面, 所以呢兩間我都去多咗。

侯爵府

露比EE 發表於 23-12-5 09:58
對,以禮相待,要求從業員有禮,人客自己亦要做到,唔好只睇一面,有d人自己帶耳機,職員講2次都聽唔到但 ...
唔該唔好拎埋啲唔多平常的例子來標籤食客, 已經唔敢要求對西客亦要好禮貌。樓主的例子, 係要多對公筷都好似乞咁呀! 你睇清楚樓上各位的要求係咪好過份、唔合理?

大宅

回覆樓主:

其實食肆要培訓員工,我記得三十年前去美心西餅做part time 都要上一日培訓,而家食肆慳成本可能無做呢啲嘢。小店就應該係上樑不正下樑歪,有啲食肆經理/老闆都係無禮貌又唔願郁,下屬咪有樣學樣,個個扮睇唔到。

大宅

Kuri 發表於 23-12-3 23:14
你個啲都叫消耗品吖,佢可能要計成本,但我講個男人攞嘅唔係即棄筷子,係膠筷子。
...

因為要洗多對筷子

侯爵府

Prosperous 發表於 23-12-5 12:25
衣家反而係部份快餐集團的員工, 可能有訓練, 仲維持到基本甚至唔錯的禮貌, 我早幾日去大X活, 走果陣, 啲員 ...

睇下牛角老闆成身職銜,點都要攪好自己員工服務態度,否則同自己倒米啦。

侯爵府

Lilyforest 發表於 23-12-5 12:38
睇下牛角老闆成身職銜,點都要攪好自己員工服務態度,否則同自己倒米啦。
...
我又真係冇留意佢老闆係乜水喎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊