自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

大聲公 發表於 23-12-5 11:26
張致恆(Steven)最近忙於經營情趣用品生意,落力賺奶粉錢養家,正當以為他終於生性之際,老婆雯雯再度發功 ...

搵社工 或送BB保良局吧。
Steven坦言有申請過綜援,但不獲批。
申請公屋吧。

有關財務狀況,張致恒說有申請過綜援不過失敗,但不願意透露失敗原因,他稱一個月開支大概要3萬,包括了奶粉錢同買尿片、照顧年老的小狗、醫藥費和冷氣機費用需要幾千元。
一個月開支大概要3萬 :

張致恒被揭偕妻兒秘搬豪華村屋 月租萬七 …由元朗大棠搬往石崗的靚裝新村屋,地下單位的室內面積達700呎,還有幾百呎大花園,月租約17000元。
Steven日前就帶住妻兒步出新居,坐的士到元朗逛行街購物,短短2個小時就買了玩具車給兒子、寵物用品、家品和食物,最後再坐的士回家。

2人都理財不善。

租屋一
食 — 买餸尾 6點后。
醫生— 看政府
尿片一 內地品牌尿片
衣 — 捐送 接手。
的土一巴士?
玩具一还买???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 23-12-6 12:35
申請公屋吧。
住都要萬七蚊,唔批都好正常,尼個數已經係5-6個人一個月生活連租金既費用

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

係咪因收左會費而make noise?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 23-12-6 12:35
申請公屋吧。

如果2公婆都返工, 一個保安 一個收銀/侍應, 或者2個都做保安, 再慳慳地
一個月3萬都應該冇問題

可惜, 佢老婆又唔做野, 又成日覺得自己係明星 要過星明級既生活, 冇錢就要生要死要離婚
佢老婆成日幻想自己老公係 當紅小生 定 好似eson咁既大歌星

大宅

Fatima_melanie 發表於 23-12-5 13:20
抑鬱症通常屈埋自己唔開心,怨自己做得唔好,雯雯善於鬧人怨老公頂多鬱躁症,不過點睇都係比較似懶同性格 ...

我對情緒病唔夠了解

侯爵府

fanny3315 發表於 23-12-6 12:48
住都要萬七蚊,唔批都好正常,尼個數已經係5-6個人一個月生活連租金既費用
...

四人家庭一個月應該都唔用呢個數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

selinako^^ 發表於 23-12-6 11:46
嘩!咁富貴,果然係明星 (佢以為)

佢以為

男爵府

回覆樓主:

其實個女嘅有冇諗過點解決問題。
佢咪又係唔肯出去打工做嘢。
我都養三個,仲有4大長老,唔做嘢咪一樣咁窮。

男爵府

個卜卜蛋糕至少都要一千蛟

大宅

大聲公 發表於 23-12-5 11:26
張致恆(Steven)最近忙於經營情趣用品生意,落力賺奶粉錢養家,正當以為他終於生性之際,老婆雯雯再度發功 ...

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-12-6 21:10
個卜卜蛋糕至少都要一千蛟

仲有
之前睇相佢B 係用hegXX 牌子奶樽
最近我自己都買奶樽
呢個牌子都好貴一個
我自己都唔捨得買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊