自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

queenie80 發表於 23-12-7 14:38
公司香港廠可能會喺呢一兩年撤離香港

呢個就係擺明想逼佢走嘅原因囉,想唔使賠個20年嘅長期服務金,明知佢有屋企要照顧特登叫佢上去擺明叫佢自己辭職
不如問下勞工處咁嘅情況可以點樣
唔辭工,到最後佢公司搬曬上大陸咁嘅情況公司使唔使賠。
我記得一般設嚟香港都應該要賠償期服務金唔會叫個員工搬去第二度做嘢,如果我英國總公司佢撤離香港佢叫我搬去英國咩

我覺得佢哋plan緊想慳長期服務金迫員工走

珍珠宮

呢啲工廠主管位根本搵個內地人做都得,叫你上去又俾返香港人工遲早都會炒你。
早啲喺香港搵過其他工仲好,就算搵其工廠職位要上大陸都搵啲喺大灣區可以最少隔日返香港。

男爵府

小mama 發表於 23-12-9 10:04
呢個就係擺明想逼佢走嘅原因囉,想唔使賠個20年嘅長期服務金,明知佢有屋企要照顧特登叫佢上去擺明叫佢自 ...

長服同強積金對沖,都唔係太肥

QUEEN314    發表於 23-12-9 11:21

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

queenie80 發表於 23-12-8 18:00
同佢傾過其實佢係唔想上去,不過如果真係要上都好無奈,我已經有同佢分析上去同唔上去嘅優點缺點,至於你 ...

唔開心但係做咗20年

子爵府

小mama 發表於 23-12-9 10:04
呢個就係擺明想逼佢走嘅原因囉,想唔使賠個20年嘅長期服務金,明知佢有屋企要照顧特登叫佢上去擺明叫佢自 ...

乜宜家d公司咁無良

大宅

同佢傾過其實佢係唔想上去,不過如果真係要上都好無奈,我已經有同佢分析上去同唔上去嘅優點缺點,至於你 ...

跳出舒適圈需要一d 引火線,跳出左會發覺世界很大
不過就唔好比公司搵笨,自己辭職有無長期服務金?咩都無我會等佢炒。新管理層想清舊血又唔想比錢。做左咁耐,傾唔掂數,點都賴死唔走

珍珠宮

gallygally 發表於 23-12-9 10:55
乜宜家d公司咁無良

我舊公司想換血迫老員工走,都係出呢招,唔比野做,扣花紅,唔加人工
就係唔想賠

珍珠宮

ayalick 發表於 23-12-9 11:06
跳出舒適圈需要一d 引火線,跳出左會發覺世界很大
不過就唔好比公司搵笨,自己辭職有無長期?咩都無我會等 ...

但又會諗,如果出去揾得返,我就唔會浪費時間,但搵唔返既,就等佢郁
因為等佢郁都可能要幾年到時50,就超難搵工

子爵府

做左20年會有幾唔開心, 如果係細公司, 老闆未必會咁無人情味想趕人走.

都40中, 其實差十年都近退休了, 去再入新公司真係未必適應到新公司, 記得以前初出來社會工作, 有d年紀大入黎做, 好快都俾人炒左, 因為佢地一般好固執, 有自己一套方法, 年紀大去熟悉新公司/學新野又慢. 除非轉行做保安 如果轉公司(香港廠冇咩得做了, 已式微), 呢個年紀唔客易.

珍珠宮

如果係唔開心應該一早轉工,相信份工是雞肋吧。35歲轉工機會會大好多,但40中如果係專業人士就好辦,但如果唔係,比較難搵
轉出嚟要預咗馬死落地行
我同你c6個情況差唔多都係40中先至轉工,轉咗一份職級偏低做揼石仔的工作,有時要睇人面色,都挺難受,但叫做人工比以前高咗好多,睇錢份上。

珍珠宮

gallygally 發表於 23-12-9 11:11
做左20年會有幾唔開心, 如果係細公司, 老闆未必會咁無人情味想趕人走.

都40中, 其實差十年都近退休了, ...

呢啲咪就係啲公司嘅無情囉,年輕時做嘢快學嘢快,請你留低做嘢做到40歲後,覺得你做嘢唔夠啲後生快人工又貴就想整你走

呢個我都好深感受,用晒自己啲青春係一間公司,到最後一腳伸你走

學你話齋,40中轉到一間新公司除非做到好高級如果唔係做低層或者中層嘅話,重新再學過係一件非常嘅難事,我都係要用好耐時間先至適應到新公司

男爵府

[quote]queenie80 發表於 23-12-8 07:40
呢個相對有啲麻煩[/quote
長遠來說,你搬去瑪麗醫院果區會穩陣啲,但可能會住細D住舊D.]

子爵府

小mama 發表於 23-12-9 11:29
呢啲咪就係啲公司嘅無情囉,年輕時做嘢快學嘢快,請你留低做嘢做到40歲後,覺得你做嘢唔夠啲後生快人工又 ...

如果一直做左成20年, 同公司上下點都有感情, 唔係個個老闆都咁衰. 有的做到6/70都俾佢繼續做, 當俾佢有份人工應付下年老生活, 都唔係間間公司咁無情. 如果做到40中就嫌棄你, 咁就真係無情啦. 反而外國公司/大公司一般你無利用價值就會踢走你.

子爵府

小mama 發表於 23-12-9 11:18
如果係唔開心應該一早轉工,相信份工是雞肋吧。35歲轉工機會會大好多,但40中如果係專業人士就好辦,但如 ...

職級偏代揼石仔但人工高咗好多?幾好喎

珍珠宮

breadcheung 發表於 23-12-9 12:16
職級偏代揼石仔但人工高咗好多?幾好喎

係好嘅,但係你受到其他人嘅指指點點同埋面色咁咪ok囉

子爵府

小mama 發表於 23-12-9 12:58
係好嘅,但係你受到其他人嘅指指點點同埋面色咁咪ok囉

我打工唯一宗旨就係求財,我受到

首頁

尾頁

跳至