自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Mikor 的帖子

我未睇過佢d短文, 有咩推介呀?
其實佢依家仲有無出書?

侯爵府

catlover1026 發表於 23-12-8 18:47
時間係咪治癒到?
呢排事事不順

我係會做啲瘋狂嘅事,令自己開心啲。
事情總會過去,係一定會過去。
尤其是千祈唔好為咗別人令自己唔開心,即使嗰個係好親嘅人都係一樣。

瑪瑙宮

唔諗太多, 專心返工.

男爵府

somesome2020 發表於 24-1-17 01:18
純粹好奇, 例如放假玩呀, 去旅行都覺得唔好玩嗎?

如果俾你揀出唔出世, 你會點揀?

It’s ok to be not ok. 盲目正能量係一種壓力,應理解幾叻的人都係血肉之軀,都會有累有軟弱嘅時刻,叻如Elon Musk 都有抑鬱症,俾空間喘息渡過低潮,休息過後就可以重新出發

子爵府

alau2021 發表於 23-12-8 19:02
好快會過去,唔好屈住,搵親人或朋友傾吓。

唔想,會俾人當笑柄

象牙宮

catlover1026 發表於 23-12-8 18:47
時間係咪治癒到?
呢排事事不順

怎會無呢。

油菅。。。好多 令自己+營養

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

fatping 發表於 24-1-17 10:17
好玩呀,但一年去到幾次呢?有時因為錢唔充裕假期唔夠伴侶時間唔就又去唔到,去完行程不似預期又唔開心, ...

冇話負唔負. 傾下偈啫.

但係呢, 照你咁講, 咪即係 : 其實自己都唔係過得有咩咁爽, 只不過係同其他人比, 都算係咁, 而自我安慰?

即係, 要同人比, 實有人差過自己, 但咁唔會令我中意做人多啲.

伯爵府

somesome2020 發表於 24-1-17 16:23
冇話負唔負. 傾下偈啫.

但係呢, 照你咁講, 咪即係 : 其實自己都唔係過得有咩咁爽, 只不過係同其他人比, ...

我無同人比,我好多野都交白卷,婚姻家庭仔女事業統統得啖笑,舉例有朋友話我至少都有2個小朋友,有人想生都生唔到,咁解姐,咁會比人好嗎?而家做份工都唔夠供樓,但朋友話至少你有自己物業,但供唔到既後果呢?我講既當然有人話唔差但又有幾好呢?又點會用差過我既人去對比我呢,我相信你聽落都覺得又真係無咩好野

水晶宮

fatping 發表於 24-1-17 16:32
我無同人比,我好多野都交白卷,婚姻家庭仔女事業統統得啖笑,舉例有朋友話我至少都有2個小朋友,有人想生 ...
咁你朋友咁講又冇錯喎!

總之睇自己有的, 唔好睇冇的

伯爵府

chocolatebean 發表於 24-1-17 16:35
咁你朋友咁講又冇錯喎!

總之睇自己有的, 唔好睇冇的

所以我未講心態羅

大宅

fatping 發表於 24-1-17 16:32
我無同人比,我好多野都交白卷,婚姻家庭仔女事業統統得啖笑,舉例有朋友話我至少都有2個小朋友,有人想生 ...

唔好意思, 咁我理解錯你意思.

應該係話, 我好奇點解你會話人生唔好玩, 但又會慶幸活著去面對好與不好.

唔好意思, 好似係咁追問你咁. 不過因為我都覺得人生唔多好玩, 我唔會慶幸活著. 所以想聽下你點解會慶幸活著. 感謝分享!

伯爵府

somesome2020 發表於 24-1-17 16:37
唔好意思, 咁我理解錯你意思.

應該係話, 我好奇點解你會話人生唔好玩, 但又會慶幸活著去面對好與不好.

人生真係唔好玩,但你活著就會有機會迎接發生嘅好同唔好,好似我唔開心既婚姻,但我感恩前夫當時要我生2個小朋友,我係一個超討厭小朋友既人,2個小朋友我自問錫但唔算好努力照顧,現在2個都讀大學好乖好聽話,我起搵最多收入時多謝當年既賤男迫我去做買樓決定(當時係同居佢睇死我走得去邊度),但亦因為層樓我放棄左其他物質,起經濟差既現在我每個月都為供樓而壓力好大,但無呢層樓我又可以住邊呢,租割房過既係更差既生活質數,所以人生係唔好玩,但每件唔好既事都有可以引發好既事的可能,但要活着先見到佢嘅可能

大宅

fatping 發表於 24-1-17 16:50
人生真係唔好玩,但你活著就會有機會迎接發生嘅好同唔好,好似我唔開心既婚姻,但我感恩前夫當時要我生2個 ...
感謝你分享

都係,活著就有可能

複式洋房

時間係咪治癒到?
呢排事事不順

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊